Dombrovskis partijām piedāvā divus koalīcijas modeļus • IR.lv

Dombrovskis partijām piedāvā divus koalīcijas modeļus

64
ZRP un "Vienotības" līderi koalīcijas pārrunās. Foto: Edijs Pālens, LETA
Indra Sprance

Ņemot vērā partiju novilktās sarkanās līnijas, šobrīd atliek vien “Vienotības” un ZRP mazākumvaldība

Zatlera Reformu partijas (ZRP), “Vienotības” (V) un Nacionālās apvienības (NA, VL-TB/LNNK) tikšanās laikā ceturtdien nekādas vienošanās par optimālo koalīcijas variantu joprojām nav panāktas, taču V premjera amata kandidāts Valdis Dombrovskis politiķiem piedāvājis apspriest divus iespējamos koalīcijas modeļus – vienu, kurā valdību veido visas četras partijas – ZRP, V, NA un SC, ZRP uzņemoties atbildību par SC, bet V par NA ministriem, kā arī otro modeli, kurā V un ZRP veido mazākumvaldību, bet vienojas ar NA un SC par sadarbības līgumu slēgšanu dažādos jautājumos.

Tiesa, jau uzreiz pēc tikšanās preses konferencē NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars paziņoja, ka VL-TB/LNNK nekādā formā neatbalstīs valdību, kurā strādā SC ministri. “Šis ir galīgs lēmums,” sacīja Dzintars. Līdz ar to faktiski ir izslēgta koalīcija ar četrām partijām, pat, ja tas būtu Dombrovska piedāvātajā modelī, kur “ZRP uzņemtos atbildību par SC, bet V- par NA ministriem”.

Savukārt ZRP priekšsēdētājs Valdis Zatlers nesniedza skaidru atbildi, vai ZRP būtu gatava piekāpties un veidot mazākumvaldību ar V, slēdzot atsevišķus sadarbības līgumus ar SC un NA. ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs gan atkārtoti uzsvēra, ka ZRP joprojām par labāko koalīcijas modeli uzskata V, ZRP un SC valdību, jo SC “ir jābūt valdībā”, jo vēlētājs šim politiskajam spēkam ir devis “pietiekami lielu mandātu un SC beidzot būtu jāuzņemas atbildība, nevis jākritizē vien no opozīcijas”.

SC priekšsēdētājs Nils Ušakovs gan iepriekš uzsvēris, ka SC ir jābūt koalīcijā, nevienu citu modeli apvienība neatbalstīšot.

Paredzēts, ka sarunas par nākamās koalīcijas aprisēm politiķi turpinās ceturtdien. “Steiga nav sabiedrotais, laika vēl pietiek,” sacīja Zatlers.

 

Komentāri (64)

buchamona 05.10.2011. 15.46

Ja Zatlers nepiekāpsies un beigu beigās netiks izveidota dabiska koalicija -ZRP, V,NA – tad visdrīzāk jau jaunas vēlēšanas tulīt netiks rīkotas :), kaut kā jau gala beigās to valdību ” uztaisīs” un tā būs liela veiksme ZRP, jo tūlīt –
vēl vienu vēlēšanu rezultāti būtu tādi, ka ZRP būtu problēmas tikt Saeimā :)

Kaut kā liekas, ka ar Zatleru, kā ar politiķi, ir cauri

+26
-2
Atbildēt

2

    ilmisimo > buchamona 05.10.2011. 19.18

    Kaut kā liekas, ka ar Zatleru, kā ar politiķi, ir cauri
    __________________________________________________________
    Kā ar politiķi……….un visādi citādi arī.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    bebiekste > buchamona 05.10.2011. 16.19

    Aizvien lielākas aizdomas, ka koalīcija ZRP+V+NA nemaz nav tik dabiska. Labi vēl, ja pretrunas ir tikai starp dažiem spices kadriem.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 05.10.2011. 16.11

jāaa. Vakar Zatlers savam vēlētājam pateica, ka pirmā prioritāte ZRP+V+NA bija priekšvēlēšanu joks. Šodien viņš pateica, ka V vispār nav nekāds partneris. Ko viņš pateiks rīt?
Vēlētājs nav muļķis. Vēlētāju pataisa par muļķi akurāt nākamajā dienā pēc vēlēšanām.

+16
-2
Atbildēt

1

    Roberts Gūtšmits > silvija_vitina 05.10.2011. 16.26

    >> traductrice
    Nemuldi!
    Pirmkārt – kad Zatlers ir teicis, ka „pirmā prioritāte ir ZRP+V+NA” ?? Nav tāda nekad bijis!
    Otrkārt – tiešām pateica, ka jenoti nav nopietns partneris ? Zelta vārdi! Es sen jau brīnos, ko viņš ar tiem sūdabrāļiem ucinās ! … :)))

    P.S. bet to joku ar koalīcijas izziņošanu PIRMS vēlēšanām, lai vēlētājus piečakarētu PĒC tām un uztaisītu pavisam citu, izspēlēja kā reize jenoti. Tev atgādināt, kad ?? Nevajag SAVAS cūcības citiem piedēvēt! … :)

    +2
    -15
    Atbildēt

    0

ilmisimo 05.10.2011. 16.15

Vēlētāju pataisa par muļķi akurāt nākamajā dienā pēc vēlēšanām.
_______________________________________________________________
It sevišķi, ja vēlētājs mēgina risināt kvantu teorijas jautājumus par Šrēdingera kaķi(Zatlera maisā).

+12
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu