Sudraba pārmet valstij par lieliem izdevumiem • IR.lv

Sudraba pārmet valstij par lieliem izdevumiem

23
Inguna Sudraba. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Valsts kontroliere: valstij jābūt vismaz uz četriem gadiem apstiprinātam politikas plānam ar mērķiem 

Valsts izdevumu pārsniegums pār ieņēmumiem pērn bija par 387,8 miljoniem latu jeb 74% lielāks, nekā plānots valsts budžetā, pirmdien, prezentējot Latvijas 2010.gada finanšu pārskata revīzijas rezultātus, teica valsts kontroliere Inguna Sudraba.

Valsts kontroles (VK) atzinumā minēts, ka pārskats visos būtiskajos aspektos saskan ar finanšu pārskatiem, no kuriem tas ir atvasināts, bet vienlaikus VK izsaka iebildi par pārskatā konstatētajām neatbilstībām. Ņemot vērā, ka pārskatā nodokļu un nodevu ieņēmumi netiek uzrādīti pēc uzkrājuma principa, VK nav varējusi izteikt atzinumu par nodokļu un nodevu ieņēmumu pilnīgumu, ziņo BNS.

Tāpat valsts kontroliere piebilda, ka saistību daļā Rīgas pilsētas pašvaldības saistības 269,2 miljonu latu apmērā pret “Deutsche Bank AG” par Dienvidu tilta būvniecības finansēšanu ir uzrādītas kā ilgtermiņa parādi, kas neatbilst darījuma ekonomiskajai būtībai, jo šis darījums ir klasificējams kā aizņēmums.

Sudraba uzsvēra, ka svarīgākie VK konstatējumi un secinājumi ir saistīti ar valsts budžeta politiku, jo tie raksturo valsts finanšu pārvaldību kopumā un tās ietekmi uz konsolidētā pārskata rezultātu pēc būtības.

“Ja 2008.gads un 2009.gada sākums varbūt bija tāds, ka, sākoties krīzei, bija attaisnojama tāda ātra rīcība, varbūt arī matemātiska pieejama budžeta likuma grozījumu sagatavošanai, tad nekādā veidā to vairs nevar saistīt ar 2010.gadu,” sacīja Sudraba. Pēc VK minētā, valsts budžeta politika 2010.gadā tika īstenota kā atsevišķa politika kārtējam gadam pretēji likumā par budžetu un finanšu vadību noteiktajam, ka budžets ir līdzeklis valsts politikas īstenošanai ar finansiālām metodēm. Šādas politikas īstenošanas dēļ, izmantojot iespēju palielināt apropriācijas iepriekš prognozējamām vajadzībām un uzņemtām saistībām, izdevumu pārsniegums pār ieņēmumiem pērn bija par 387,8 miljoniem latu jeb 74% lielāks, nekā tika noteikts valsts budžeta likumā.

Tāpat VK norādīja, ka Eiropas Savienības (ES) fondu apguve pagājušajā gadā ir īstenota ar būtisku avansa maksājumu pārskaitīšanu, nesasniedzot apguves mērķi pēc būtības, jo projektu īstenotāju kontos Valsts kasē un bankās uzkrājās saņemto avansu atlikumi.

VK konstatējusi, ka 2010.gada decembrī, mainot avansu piešķiršanas nosacījumus, projektu realizētājiem pārskaitīti avansu maksājumi 140,32 miljonu latu apmērā, palielinot valsts budžeta deficītu, bet līdz 2011.gada 30.jūnijam finansējuma saņēmēji nebija izlietojuši 84% no visiem pēdējā ceturksnī saņemtajiem avansa maksājumiem. “Valdībai, lai vienkārši parādītu skaistu izpildi uz papīra, ka ir apgūti visi ES struktūrfondu līdzekļi, pārskaitījums notiek būtiski uz papīra – pārskaitot no viena konta otrā, nerēķinoties ar to, ka būtībā tas ir papildu deficīts, tie ir arī papildu izdevumi par šādas naudas ātrāku pārskaitīšanu,” teica Sudraba un piebilda, ka parasti tomēr, slēdzot līgumus un maksājot par kaut kādiem darbiem, pakalpojumiem, vai precēm, kas tiek pirktas, iepriekš netiek skaitīts avanss piegādātājam, ko viņam nevajadzēs izmantot vairāk nekā pusgadu.

Sudraba pastāstīja, ka valsts budžeta deficītu pagājušajā gadā ir palielinājusi arī tādu maksājumu finansēšana, kurus atbilstoši noslēgtajiem līgumiem varēja veikt nākamajos gados, tostarp īpaši izcēlusies Aizsardzības ministrija, pārslēdzot līgumus un samaksājot plānotos izdevumus trīs gadus uz priekšu jau 2010.gadā.

Sudraba arī teica, ka jāmaina valsts budžeta politikas veidošanas pieeja, balstot to uz konkrētu izstrādāto politiku un sasaistot ar rezultātu. “Valstij ir jābūt vismaz uz četriem gadiem apstiprinātam politikas plānam, kurā mēs redzam mērķus, redzam rezultātus, redzam darbības, ar kādām tie tiek sasniegti. Un tad, balstoties uz šo politiku, var veidot budžetu. Budžetam ir jāatspoguļo ne tikai iztērētā nauda, bet arī tas rezultāts, kas ir jāsasniedz par iztērēto naudu,” viņa teica.

 

Komentāri (23)

ltvpanorama 03.10.2011. 18.51

baigi gribētos redzēt amatu aprakstu ..vai tiešām tur galvenais pienākums ir politisko pelmeņu vārīšānas laikā regulāri nākt klajā ar paziņojumiem par to, ka valsts nelietderīgi tērē naudu..es jau naivi domāju ka tur varētu būt sarakstīti pantiņi par to, ka šī brīnišķā acu skatiena īpašniecei būtu tomēr pienākums nelietdrīgus valsts naudiņas tēriņus nocirst jau saknē….ak jā ..nau pieklājīgi prasīt par vecumu..bet cik gadus..cik gadus (jaun)kundze ir šai amatā???

+11
-2
Atbildēt

1

    austrisv > ltvpanorama 03.10.2011. 22.44

    Ko gan citu no Sudrabas var gaidit, jo pašai tak brūtgāns dzīvo krievijā. Skaidrs, ka SC taču gribēja viņu par prezidenti vēlēt, bet nesanāca, jo bija jau sasmērējusi pati savu reputāciju ar šo draugu no austrumiem.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 03.10.2011. 18.30

Tā kā tagad visiem patīk politikā eksperimentēt, tad eksperimenta kārtā Sudraba varētu ar Dombrovski samainīties vietām uz gadu un tad paskatīsimies, kuram ir labāki rezultāti. Dombrovskis VK krēslā, bet Sudraba ar ZRP+SC valdībā!

+9
-2
Atbildēt

0

v_laivins 03.10.2011. 18.51

Šķiet, ka politiskas ambīcijas vēl joprojām virmo I.Sudrabas kundzes runu uzplaiksnījumos. Ja viņa patiešām vēlētu Latvijai labu, tad pa tiešo runātu ar konkrētu valsts iestāžu vadītājiem, nevis,ar mediju starpniecību, noveltu visu uz Dombrovski. Protams daudz kas jāuzlabo gan valsts pārvaldē, gan arī valsts kontrolē,pie tā tad I.Sudrabas kundze varētu nedaudz vairāk piestrādāt, tukši nerunājot visādas aplamības.

+8
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu