SC iesaistās ekspertu grupā valdības deklarācijas izstrādei • IR.lv

SC iesaistās ekspertu grupā valdības deklarācijas izstrādei

113

“Vienotība” nepatīkami pārsteigta par ZRP tikšanos ar SC

“Vienotības” un Zatlera Reformu partijas (ZRP) veidotajā ekspertu grupā jaunās valdības deklarācijas izstrādei iesaistīsies arī apvienība “Saskaņas centrs” (SC). To otrdien pēc ZRP un SC tikšanās pastāstīja SC premjera amata kandidāts Nils Ušakovs, vēsta BNS. 

Ekspertu darbs noritēs trijos blokos – ekonomikas un finanšu, tiesiskuma, aizsardzības un politisko reformu, kā arī izglītības, demogrāfijas un kultūras jautājumu blokā. ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs sacīja, ka no ZRP puses šajā ekspertu komandā ekonomikas un finanšu bloku pārstāvēs viņš pats, tiesiskuma bloku – Sandra Sondore-Kukule, bet humanitāro bloku – Roberts Ķīlis. SC par saviem kandidātiem vēl lems, piebilda Ušakovs. Konkrētus vārdus pagaidām nav nosaukusi arī “Vienotība”. 

Pēc tikšanās ZRP un SC pārstāvji uzsvēra, ka par amatiem un ietekmes jomu sadali joprojām nav runāts, tikai par programmām un jautājumiem, kuros viedokļi vēl atšķiras. Uz jautājumu, kāpēc šajā sarunā nepiedalījās “Vienotība”, ZRP līderis Valdis Zatlers atbildēja, ka visas trīspusējās tikšanās sāksies trešdien.

Kaut arī vēl otrdienas rītā pēc ZRP un “Vienotības” tikšanās abu politisko spēku pārstāvji informēja, ka tālāk uz sarunām ar citiem iespējamajiem koalīcijas partneriem dosies kopā, par šopēcpusdien notikušajām ZRP sarunām ar Saskaņas centru “Vienotība” neesot bijusi informēta, raksta LETA. 

“”Vienotība” par šīm sarunām nebija informēta un ir pārsteigta, kādēļ paralēli tiek rīkota šāda tikšanās. Tomēr “Vienotība” pieturēsies pie vienošanās, ka uz tālākām sarunām dosies kopā,” sacīja “Vienotības” preses sekretāre Laila Timrota.

Jau ziņots, ka ZRP un “Vienotība” turpmākajās sarunās par koalīcijas izveidi piedalīsies kopā un veidos ekspertu grupas valdības deklarācijas izstrādei, pēc abu partiju otrreizējās tikšanās otrdien teica politiķi.

Tiesa, pagaidām netiek atklāts, kura partija – Saskaņas centrs vai Nacionālā apvienība – varētu pievienoties šo divu partiju kodolam.

21.septembrī partijas kopā dosies uz sarunām gan ar nacionālo apvienību “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK, gan ar SC, vēsta LETA. Pēc tam piektdien, 23.septembrī, plkst.13 plānota ZRP un “Vienotības” divpusējā tikšanās.

Kā vēsta Latvijas radio, Valdis Zatletrs atzīst – iespēju, ka koalīciju veidos tikai tās partijas, kuras ieņēmušas pirmās divas vietas vēlēšanās – tātad ZRP un SC, ir krietni mazinājusies, ziņo radio.

Tikmēr Saeimas kuluāros ik pa laikam kāds ieminas, ka “Vienotības” politiķi tomēr pieļauj arī iespēju palikt opozīcijā, jo nevēlas palikt kā trešie liekie koalīcijā, ziņo radio. Kāds politiķis izteicies, ka “Vienotība” Zatleram esot vajadzīga tikai līdz brīdim, kamēr pieņem Satversmes grozījumus. Pēc tam mēs tādā koalīcijā būsim trešais liekais. Apvienības vadība oficiāli gan šādus izteikumu neapstiprina.

Zatlers pagaidām vien norādījis, ka nekādas steigas ar koalīcijas veidošanu neesot, viss notiekot soli pa solim. Nākamais atskaites punkts būšot piektdiena pēc tikšanās ar SC un Nacionālo apvienību.

 

Komentāri (113)

buchamona 20.09.2011. 17.10

Nupat Zalters atzīst, ka ir pat pastāvējis variants un vēl joprojām pastāv, kurā ZRP ar SC divatā stāda valdību :), bet man, kā vēlētājam līdz šim par to nekas nebija zināms, maskējas kā partizāni, šitie zatleristi visu priekšvēlēšanu laiku :)
Jautājums, vai tad, ja Zatlers pirms vēlēšanām būtu skaidri un gaiši pateicis, ka viņam nav nekādas aiztures pret SC, ka viņš ir gatavs pat aiz brīvas gribas strādāt ar viņiem kopā, vai ZRP būtu saņēmis tik daudz balsu, cik viņi vēlēšanās saņēma? Es domāju, ka apmēram par 1/3 mazāk viņi būtu ieguvuši. Spriežu pēc notikumiem, kuri vijās ap 10. Saeimas vēlēšanām. Nedomāju, ka latviešu vēlētājs 7 mēnešu laikā būtu stipri mainījies.

Un Vienotība nav daudz labāka – it kā nevēlas būt vienā koalīcijā ar ZRP un SC, bet tikai tādēļ, ka būšot viņi tie ” mazākie” šajā kompānijā, tas ir tas noteicošais faktors, bet ne tas, ka SC ir atjaunotajai LR naidīgas ideoloģijas nesējs, jeb kaut vai tas, ka vēl nav aizmirsti pēdējie 7 mēneši Saeimā un SC loma mūsu parlamentā.
Šitāds bardaks LV politikā var būt tikai tādēļ, ka Latvijā var mierīgi nospļauties uz ideoloģiju, tāda vnk nepastāv. :)

+33
-12
Atbildēt

17

    mary75 > buchamona 20.09.2011. 18.52

    RA – es to, ka Zatleri par sadarbību ar SC visi 100% nosodītu, tik pārliecināti neapgalvotu.
    Pats pazīstu tādus, kuri balsoja par ZRP, pat pāris krievus, ar cerību, ka tā, beidzot, iesaistīs SC valdībā un it kā likvidēs to šķelšanos pēc etniskā principa, taisni tie, kas nav “dirnētāji”, kā tu pats teici, neiedziļinās sīkumos, nezina visus SC “varoņdarbus”, un uzskata, ka, beidzot, tam arī jāļauj strādāt valdībā.
    Tā ka viena daļa Zatleri par to nosodītu, otra daļa – uzslavētu, Ir auditorija, pārsvarā, ir nacionāli orientēta, un nebūt neatspoguļo visu viedokļu spektru.
    Un nākamreiz viņš varētu pretendēt uz daļas krievvalodīgo balsīm, jo daži par to SC balso tikai tāpēc, ka visas “latviešu” partijas, pēc viņu domām, viņus līdz šim atstūmušas.

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 21.09.2011. 10.38

    zanE. Padomāju. Nav man īpašu demagoga spēju, atšķirībā no Tevis arī runas dāvanu, vienkārši patiesību viegli aizstāvēt, nav nekas jāizdomā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 21.09.2011. 09.31

    zanE. KGB skola:) Ja būs konkrēts jautājums, būs konkrēta atbilde.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 21.09.2011. 09.26

    …lno….nepārsteidzi!…Tava spēja izvairīties no konkrētas atbildes un mainīt teiktā jēgu – izstrādāta lieliski!…diez, kur to esi mācījies?…:))

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 21.09.2011. 08.57

    zanE. Par ko tā satraucies? Ka Vienotība kārtējo reizi dabūjusi kurvīti no SC un iespējams varēs piedalīties valdībā jaunākā brālīša statusā? Kas vainīgs, ka Jaunups ar Āboltiņu tikpat apmāti kā Tu, ka nepietika ar RD vēlēšanu pieredzi? Tavi pārmetumi būtu vietā, ja es būtu nobalsojis par ZRP. Neviens nevarēja liegt V nosaukt nākošo koalīciju kā pirms iepriekšējām vēlēšanām, kaut gan ņemot vērā rūgto pieredzi, ticēt tai varēja tikai optimisti:)

    …pat neturēji par vajadzīgu atbildēt uz uzdoto jautājumu, kāpēc tik lielas bailes par iespējamo Vienotības sadarbību ar SC
    _____________________
    Elementāri. LV nīdējiem nav jāpārvalda valsti:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 21.09.2011. 02.37

    …Riņķī apkārt…dikti vēlu acis atvērās!…pirms vēlēšanām Jūs abi ar lno bijāt tik aizņemti ar Vienotības slānīšanu un zvērestu pieprasīšanu, ka ZRP šķitās vispār pazudis no Jūsu prātiem…pat neturēji par vajadzīgu atbildēt uz uzdoto jautājumu, kāpēc tik lielas bailes par iespējamo Vienotības sadarbību ar SC, lai gan Zatlera un ZRP koķetēšana ar SC ir daudzkārt bīstamāka….

    …nāksies atkārtot vēlreiz – jautājumu rodas arvien vairāk – kas ir ZRP un kādi ir tās patiesie nolūki….
    …joprojām nezūd sajūta, ka pats Zatlers nekontrolē situāciju partijā, ir tikai tās izkārtne, bet diriģenti tur ir citi…
    …kāpēc Zatleram tik ļoti nepieciešami Satversmes grozījumi?…mērķis par tautas vēlētu prezidentu?…lolo cerības, ka tikpat viegli kā iekļuva Saeimā, tauta nobalsos par viņu kā prezidentu?….izskatās, ka kāds viņam to mēģina iestāstīt, bet tas ir aplami – cik ātri pacēla, tik ātri arī aizskalos….

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 20.09.2011. 18.12

    riņkī apkārt –

    Nu, jā… Laikam Jums taisnība. Es tomēr esmu no tiem dirnētājiem, tāpēc spriežu neadekvāti.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 20.09.2011. 19.27

    Bet. Es Tev iebildīšu: nevis minēja secību koalīcijai, bet sarunām, un daudzi uz to uzķērās:)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 21.09.2011. 08.16

    zanE. t…dikti vēlu acis atvērās!…pirms vēlēšanām Jūs abi ar lno bijāt tik aizņemti ar Vienotības slānīšanu un zvērestu pieprasīšanu, ka ZRP šķitās vispār pazudis no Jūsu prātiem…++++ tā nu gluži nebija :) Es pirms vēlēšanām sarakstīju pietiekami daudz komentu, kuros liku blakus Vienotību ar ZRP un vienīgais pārmetums mans bija tas, ka ne viena no šīm abām vadošajām pēc reitingiem partijām nedefinē skaidri savu attieksmi pret SC, kādēļ arī beigu beigās es nobalsoju par NA :)
    Un arī šobrīd, vērojot valdošās koalīcijas veidošanas procesu, man šķiet, ka nekas nav mainījies šo abu partiju attieksmē pret SC. Tā pati laipošana riņķi un apkārt notiek, lai gan koalīcijai ZRP+V+NA balsu pietiek un paliek pāri vēl :)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 20.09.2011. 17.54

    riņķī apkārt:
    man kā vēlētājam līdz šim par to nekas nebija zināms, maskējas kā partizāni, šitie zatleristi visu priekšvēlēšanu laiku
    =============================================
    Nu, kā tad ne. KATRU REIZI, kad Zatleru visādos veidos tirpināja par sadarbošanos vai nesadarbošanos, viņš rūpīgi un precīzi atbildēja, ka ar ZZS ne. Un tātad nepateiktais mazumiņš tikpat precīzi pauž: ar SC – jā.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 20.09.2011. 18.08

    Haris.Nerunāsim par tiem vēlētājiem, kuriem ir atkarība no politikas un, kuri ir ar mieru dirnēt caurām dienām netā, vai klausīties radio. Es domāju vienu normālu cilvēku – tādu, kurš iet vēlēt par daktera Zatlera reformām, caur kurām dakteris Zatlers ieviesīs kārtību valstī, tāds cilvēks par politiku nedomā zemtekstos, nemeklē vārdiņu ” jā” un šos cilvēkus tad arī Zatlers būs piekrāpis, ja pie šāda vēlēšanu rezultāta saveidos koalīciju ar SC

    +15
    -9
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > buchamona 20.09.2011. 22.49

    Par zoodārznieka noslieci uz sadarbību ar SC bija skaidrs katram kaut cik domājošam cilvēkam. Jāatcerās kaut vai viņa dienu pirms rīkojuma Nr. 2 izvirzītā prasība Dombrovskim ņemt koalīcijā SC!

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > buchamona 20.09.2011. 19.31

    Rubiks, kas neatzīst LV valstiskumu ir joprojām SC biedrs.

    Kāpēc lai viņs nebūtu – tur taču visi savējie. Cik no viņu elektorāta uzskata savādāk? :)))

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > buchamona 20.09.2011. 19.16

    >BET…aizmirsi pieminēt, ka beigu beigās noslepkavoja Latvijas prezidentu kaut kur svešumā. Un Rubiks ne tuvu nav vienīgais Saskaņas deputāt,s ar genocīdu pret Latvijas tautu, attaisnojošu pārliecību!

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > buchamona 20.09.2011. 17.33

    …Rubiks, kas neatzīst LV valstiskumu ir joprojām SC biedrs.

    +14
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > buchamona 20.09.2011. 18.57

    Zatlers , kad viņam prasīja , ko piesaistīs koalīcijai pirmkārt minēja Vienotību, tad VL/TB .LNNK un tikai tad nosauca SC!
    Tātad viņš meloja, nu gluži tāpat kā Vienotība iepriekšējo reizi, bet kāds tur brīnums.
    Piekrītu, ka sadarbība ar SC ir pilnīgs nonsens, jo Rubiks balsoja pret Latvijas valsts neatkarību! Tāpat Rubiks bija interfrontists un joprojām dzejo par Ulmani, kurš it kā paaicinājis PSRS karaspēku Latvijā.(17.06.1940) Taču aizmirsa pateikt, ka šis karaspēks gan pārkāpa visus iepriekšējā gadā uzspiesto līgumu prasības un bija milzīgs skaitā un , nezin kāpēc iebrauca Rīgā pie svarīgākajiem objektiem un prezidenta pils. Pie kam, cik nu zinu, tad pieprasīja Ulmaņa valdības atkāpšanos nekavējoši un jauna svēlēšanas PSRS karaspēka klātbūtnē!
    Vai es kļūdos?

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 20.09.2011. 19.07

    Dzeri. Ja Zatlers grib taisīt apvērsumu LV iekšpolitikā, tad tas ir jādara atklāti. Viņam bija jāpasaka publiski un tik skaļi, lai visi to saprastu, ka viņš grib strādāt kopā ar SC, ka uz šīs sadarbības tad balstīsies tā jaunā Latvija, kuras dēļ viņš atlaida Saeimau.
    Ja Zatlers būtu ar šādu uzstādijumu nācis pirms vēlēšanām, tad vēlēšanas un balsošana par ZRP pārvērstos sava veida referendumā par tēmu, kādai jābūt turpmākai LR iekšpolitikai, bet tas nenotika. Gluži pretēji. Pirmsvēlēšanas kampaņas laikā ZRP darīja visu, lai jautājumu par sadarbību ar SC tā sammuļātu, ka pat neviens IR komentētājs, varbūt atskaitot dažus, tos acīgākos, ZRP tā pa īstam nespēja pārkost :), bet tā ir krāpšana, ja tas viss par ko es te ” šūmējos” atbilst patiesībai

    +18
    -1
    Atbildēt

    0

Lidija Apsīte 20.09.2011. 22.05

Par ZPR (iecerēto?)sadarbību ar SC valdībā varu teikt tikai vienu – ja parādīsim krieviem, ka uz etniskiem principiem veidota partija var tikt pie teikšanas, tad tas tikai nostiprinās divkopienu sabiedrību.
Kas attiecas uz kopīgām komisijām, tad jautājums – ko ekonomikas komisijā daris SC? Mācīsies, vai? Cik atceros, SC ekonomikas programma tika atzīta par visvājāko (praktiski šamiem tādas nemaz nav), jo nav šiem arī tādu mērķu. Viņu pastāvēšanas jēga un darbības mēŗķi ir pilnīgi citi.

+11
-2
Atbildēt

0

andrisskrastins 20.09.2011. 19.06

Nu šausmīgi izskatās pēc SC inscinētas ierosmes, lai izskatītos, ka SC jau ir paņemts. Apspēlēja ZRP kā mazos ežus. Mēģinājums izolēt ZRP no Vienotības un lai Vienotība histērijā plosās. Par laimi Vienotība šo spēlīti jau izspēlēja pagājušo gadu un pagaidām viss mierīgi. Re, pat NA norobežojās no reti stulbajiem Iesalnieka izteikumiem (tam džekam vajadzētu savu humora šovu, ar tik nopietnu seju gvelzt tik absurdas lietas – to ir jāmāk. Un nē, es nesmejos par pašu okupāciju vai ar to saistītajām problēmām – es smejos ka nopietns politiķis tik bērnišķīgi nemočī kaujā kad nav pat iekāpis pirmajā tranšejā un uzvilcis kasku).

+13
-4
Atbildēt

5

    raimonds_bossltd > andrisskrastins 20.09.2011. 20.02

    to Haris
    Pievaldi savu negatīvismu un nenosodi godīgus cilvēkus, kas lietas sauc īstos vārdos!!!

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > andrisskrastins 20.09.2011. 20.41

    ——Haris
    Rakstīt jau rakstīja, taču pirms ko varēja parādīt ”tautai” nācās iziet caur ‘ugunsmūri’ jeb cenzora pārbaudi. Tagad demokrātijas un visatļautības/liberālisma apstākļos var runāt/ rakstīt brīvāk – un likumsakarīgi ‘uzrauties’ biežāk.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Sanšains > andrisskrastins 20.09.2011. 20.55

    edge_indran –

    Nē es biju domājis tikai to tempa problēmu – agrāk, līdz varēja tikt līdz viedokļa izpaušanai (kaut vai ar roku uz papīra rakstot), pagāja kāds laiks, kurā varēja pagūt atvēst.:)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > andrisskrastins 20.09.2011. 19.26

    Jā, nu jāpiekrīt par to Iesalnieku. Nepazīstu viņu, bet pieņemu, ka draudzēties ar viņu pat varētu būt forši – tāds tiešs, brašs, paskarbs vīrs.

    Bet politikas kontekstā šī uzvedība izskatās kā tīņa uzvedība.:(

    Vispār, tās mūsdienu tehnoloģijas nodara skādi – pirms 10-20 gadiem nebūtu bijis iespējams reaģēt un rakstīt neapdomīgus tekstus tādā tempā kā tagad.:)

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Edzs > andrisskrastins 20.09.2011. 21.21

    Haris
    > _…tāds tiešs, brašs, paskarbs vīrs.._

    – gudri tirst nav malku cirst (Latvju Neratnas Dainas, lpp. 136)
    jampampinsh vinsh ir ne karognesejs.

    > _…Bet politikas kontekstā šī uzvedība izskatās kā tīņa uzvedība.:( _

    – piekritu, muti vinjam vajadzeja ar sarkanu lupatu aizbazt un kakta iemest.

    P.S. man patik ka ombros vel Tevi te pamaca: “…pievaldi negativismu..nenosodi godigus cilvekus…” -:))
    – shausmas.. :)))

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu