Krievija sākusi pārsūknēt gāzi pa cauruļvadu "Nord Stream" • IR.lv

Krievija sākusi pārsūknēt gāzi pa cauruļvadu “Nord Stream”

34
Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins ieradies, lai inspicētu gāzes cauruļvada celtniecību. Foto: AFP/LETA

Plānots, ka “Nord Stream” Eiropai gadā piegādās 55 miljardus kubikmetru Krievijas gāzes 

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins otrdien apmeklēja svinīgu ceremoniju, kurā tika sākta pirmo gāzes apjomu pārsūknēšana pa cauruļvadu “Nord Stream”, ziņo LETA/AFP.

Oficiālajā ceremonijā, kurā piedalījās arī bijušais Vācijas kanclers Gerhards Šrēders, kas 2005.gadā ar Putinu parakstīja sākotnējo vienošanos par šī gāzes vada izbūvi, Krievijas premjers datorā ierakstīja palaišanas komandu.

Putins jau pirmdien paziņoja, ka otrdien tiks sākts pārsūknēt tehnisko gāzi, kuru nepieciešams pārsūknēt, lai varētu sākties enerģijas piegādes.

7,4 miljardus eiro izmaksājušais 1220 kilometru garais cauruļvads savieno Viborgu Krievijā un Greifsvaldi Vācijas ziemeļos, šķērsojot Baltijas jūru caur Krievijas, Somijas, Zviedrijas, Dānijas un Vācijas ūdeņiem.

“Nord Stream” projektu vada Krievijas valsts enerģētikas gigants “Gazprom” un Vācijas kompānijas “E. On Ruhrgas” un “BASF-Wintershall”.

Plānots, ka “Nord Stream” Eiropai gadā piegādās 55 miljardus kubikmetru Krievijas gāzes, kas veido 11% no Eiropā patērētā dabasgāzes apjoma.

Gāzes vada celtniecību neatbalstīja Polija un Baltijas valstis, kas pauda uzskatu, ka tā vienīgais mērķis ir apiet to teritoriju.

Atbilstoši respektablā laikraksta “The Wall Street Journal” ziņām, projekts Varšavā dēvēts par “Molotova-Ribentropa cauruļvadu”.

Baltijas valstīs arī valda bažas par cauruļvada būvniecības iespaidu uz vidi, jo Baltijas jūrā pēc Otrā pasaules kara tika nogremdēta gan parastā, gan ķīmiskā munīcija.

 

Komentāri (34)

Ilona Auziņa 06.09.2011. 16.34

Tātad nu Vācija ir piesieta kā kaza pie Krievu mieta un to nu šie varēs dancināt pēc vēlēšanās. Bet maksāsim par to mēs. Jauka solidaritāte ES. Tas tiešām ir liekams blakus Molotova Ribentropa paktam. Pirms 2. Pasaules kara, kad tapa Molotova Ribentropa pakts, arī Vācija bučojās ar Krieviju un Krievija to apgādāja ar izejvielām. Vai vēsture atkārtojas?

+5
-1
Atbildēt

4

    marisgrinbergs > Ilona Auziņa 06.09.2011. 16.39

    Grūti nepiekrist

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > Ilona Auziņa 06.09.2011. 16.41

    bet no otras puses…jo ātrāk friči to sapratīs, jo labāk visiem būs. spiedīs visādu alternatīvos enerģijas veidus utt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ilona Auziņa > Ilona Auziņa 06.09.2011. 17.42

    Es domāju ka alternatīvās enerģijas apguves jomā mums vēl tiešām ir lielas rezerves. Vislielākā bremze šeit ir attiecīgo iekārtu lielā dārdzība. Cik elektrības var nopirkt par vienas saules baterijas, vai vēja ģenerātora cenu, nemaz nerunājot par biogāzes reaktoriem. Vienīgā cerība ir uz jaunām tehnoloģijām šīs enerģijas iegūšanas un uzglabāšanas ierīču izgatavošanā. Nekas tomēr nestāv uz vietas, notiek daudzi brīnumaini atklājumi. Gan jau arī šeit cenas kritīs. Kaut nu pieejamie energoresursi nebeigtos ātrāk, kā tiek ieviestas tās jaunās, vēl neatklātās tehnoloģijas. Tad būsim spiesti maksāt, vai skaldīt ātomus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > Ilona Auziņa 06.09.2011. 18.09

    Nekur Vācija nav piesieta, priekš Vācijas pilnīgi nekas nav mainījies ar Nord Stream palaišanu. Drīzāk otrādi, ja sauszemes vadi caur BLR un UKR sarūsēs, tad piesieta būs Krievija. Jo ja vācieši savā galā samazinās patēriņu, gāzi nebūs kur likt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

marisgrinbergs 06.09.2011. 16.40

+1
0
Atbildēt

0

Ludmila 07.09.2011. 09.51

Nebūšu eksperts , bet kas savulaik ir dzirdēts ……Ja būvē tādus lielus vadus tad ir arī kontraktā punkts kur pircējs apņemas tuvākos 20 -50 ( vai cik tur gadus ) arī to gāzi tik un tik miljoni kubikmetri iepirkt ja iepērc mazāk tad atrunāti soda procenti . Itkā šajā projektā tas nav atrunāts .

Vēl vads iet uz eiropas ziemeļu daļu kur jau tā ir laba apgāde ar gāzi ( Norvēģija , sašķidrinātās gāzes termināli UK , strauji sašķidrināto attīsta Nīderlande ).

Izmaksas tomēr būšot stipri dārgāk kā par sauzemi ar visiem kašķiem un nodevām valstīm caur kurām iet .

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu