Igauņu uzņēmējs: “Diena” nekad nav piederējusi Roulendiem • IR.lv

Igauņu uzņēmējs: “Diena” nekad nav piederējusi Roulendiem

13
Foto: Evija Trifanova, LETA

Laikraksts esot nonācis politiski angažētu oligarhu rokās

Laikraksts “Diena” ir politiski angažētu oligarhu rokās, intervijā lietuviešu portālam “Delfi” saka igauņu uzņēmējs un “Ekspress Group”, kam pieder arī “Delfi”, īpašnieks un žurnālists, viens no bagātākajiem igauņiem Hanss Luiks.

Viņš arī apgalvo, ka avīze “Diena” pēc tās pārdošanas neesot piederējusi britu baņķieriem Roulendiem, kā to Latvijā centās parādīt darījuma īstenotāji.

Uz jautājumu, vai tas, ka pēdējos gados Baltijas valstīs tik bieži mainījušies masu informācijas līdzekļu īpašnieki, varētu nozīmēt Krievijas kapitāla ienākšanu un kādas sekas tam var būt, Luiks kā piemēru min Latvijas gadījumu ar avīzi “Diena”: “Latvijā mēs redzējām, kā dienas avīzes vadītāji apgalvoja, ka viņi esot tās īpašnieki, lai gan tā nebija. Kad zviedri Latvijas avīzi “Diena” pārdeva britu baņķieru Roulendu ģimenei, aizbraucu uz tikšanos ar viņiem Londonā. Viņi patiešām nebija īpašnieki.”

Luiks teic, ka tagad “Diena” atrodas “politiski angažētu oligarhu rokās, bet lielākā daļa redakcijas no avīzes ir aizgājusi un izdod savu neatkarīgu žurnālu. Abas tendences vieš nemieru”.

Pats Luiks intervijā teic, ka negrasās pārdot savu biznesu krievu kapitālam, jo kopā ar to ienākot nevēlama ietekme uz masu medijiem un bizantiska mentalitāte. Ar pēdējo viņš saprot situāciju, ka uzņēmuma akcionāri it kā ir zināmi, taču par īstajiem īpašniekiem un viņu plāniem neviens neko nezina.

“Lai medijus neapdraudētu ietekmīgi spēki no ārpuses, labāk nesaistīties ar Krievijas kapitālu. Vismaz es tādu lēmumu esmu pieņēmis par saviem masu informācijas līdzekļiem Baltijas valstīs,” saka Luiks.

2009.gada oktobrī a/s “Dienas Mediji” valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Tralmaks intervijā portālam “politika.lv” stāstīja, kā nākotnē Roulendu ģimene no Lielbritānijas nebūs vienīgie laikrakstu “Diena” un “Dienas bizness” īpašnieki. Uz jautājumu, vai aiz “Dienas” pircējiem neslēpjas kāds no pašmāju oligarhiem, viņš atbildēja: “Man būtu grūti iedomāties tik sarežģītu shēmu un ka Roulendi no manis to slēptu. Viņi ir pietiekoši bagāti, lai nesaistītos šādos darījumos.”

Vēl iepriekš Zviedrijas mediju grupas “Bonnier Business Press” vadītājs Jonass Bonniers BNS intervijā teicis, ka neskaidrības ar Latvijas laikrakstu “Diena” un “Dienas Bizness” (DB) jaunajiem īpašniekiem vērtē kā dīvainas. J.Bonniers sacīja, ka šie īpašnieki viņam ir zināmi, bet viņš nevar izpaust to vārdus. Viņš arī norādīja, ka uzņēmums nebūtu pārdevis laikrakstus kādam, ko nezina vai kas nespētu nest atbildību par šīs nozares preses izdošanu.

Jau rakstīts, ka 2009.gada jūlijā notika darījums, kurā kā abu laikrakstu un “Diena” meitasuzņēmumu pircēja tika prezentēta bijušajam “Dienas” izpilddirektoram Tralmakam piederošā, tobrīd nesen dibinātā Luksemburgas kompānija “Nedela S.A.”, bet finansējums darījumam 100% nācis no “Luxembourg Financial Services” (LFS). Kā tobrīd rakstīja “Bonnier Business Press” izplatītajā paziņojumā, “LFS nodibinājuši un tā pieder turīgu igauņu uzņēmēju grupai”, kuru vada Kalle Norbergs, kurš ir arī viens no LFS dibinātājiem.

2009.gada oktobrī tika paziņots, ka patiesie pircēji ir Roulendu ģimene no Lielbritānijas, kuriem nekad nav bijuši kontakti ar Latviju un kuru ģimenes bagātība nekad nav pelnīta ar investīcijām medijos. Šis paziņojums pēc Tralmaka vilcināšanās teju trīs mēnešus atklāt patiesos abu avīžu un to meitas uzņēmumu pircējus izraisīja vairāku “Dienas” redaktoru un žurnālistu atlaišanu vai aiziešanu no avīzes, dažiem no tiem izveidojot interneta izdevumu “Cita Diena”, kas vēlāk pārtapa par žurnālu un interneta mediju “Ir”.

 

Komentāri (13)

valdis 30.08.2011. 07.06

Protams, mēs samērojam katrs ar savu viedokli. Ir jau arī Kurmīša viedoklis. Kas kuram tuvāks. Lai nu tā būtu, bet meli ap Dienu vien nozīmē, ka slēpjamas lietas ir blāķiem.

+4
0
Atbildēt

0

gundega_heiberga 29.08.2011. 19.59

Hanss Luiks ar dažiem vien apgalvojumiem nepārliecina, ka nav viens no blefa posmiem.

+5
-1
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > gundega_heiberga 29.08.2011. 21.05

    —–
    Blefs vai ”paņēma un uzmeta” – tas jau nav tas skarbākais posms, jo visa šitā Diena’s iešana/pārņemšana no rokas rokā drīzāk atgādina Sofi Oksanenas aprakstītās scēnas grāmatā ”Attīrīšanās”. No valsts,tautā populāras avīzes pie Roulingiem, sorosiem, Roulendiem – un beigās atkal…..”(..)sasodīts, nekas nav mainījies, tie paši čekisti guļ virsū un dvako, stāv apkārt saslietiem p…. un nospodrinātos zābakos”.
    http://www.ir.lv/2011/3/16/merkelis-un-oksanena

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

oskaar 30.08.2011. 00.57

Protams- būtu ļoti jauki, ja katra medija titullapā lieliem burtiem būtu uzrakstīts, ka tas pārstāv tādasuntādas grupas viedokli, šī medija žurnālisti ir vai nu nopirkti, vai kaut kādu savu tīri personīgu uzskatu dēļ atbalsta šo grupu, un medija īpašniekiem nevēlamu viedokli nekad nepublicēs (manuprāt- šādam aprakstam atbilst “Neatkarīgā Rīta avīze”, bet droši vien citi ļaudis saskatīs to pašu citos medijos).
Tikpat jauki būtu, ja “mediju patērētāji” apzinātos šo situāciju. Būtu interesanti uzzināt- kāda daļa “mediju patērētāju” to tik tiešām apzinās?

+4
-1
Atbildēt

1

    ltvpanorama > oskaar 30.08.2011. 08.40

    Manuprāt Dienai un Trubas gala vēstīm to patērētāju varētu būt skarbi maz, vismaz gadus 2 atpakaļ daudziem rokās vilcienā no rīta bija “diena” ..tagad sen neesmu nevienu redzējis šo avīzi lasām..nerunājot nemaz par lembergatkarīgo..toties IR žurnālu gan var manīt

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu