“Citadeles” bankas kukuļa prasītājs savu vainu atzinis • IR.lv

“Citadeles” bankas kukuļa prasītājs savu vainu atzinis

35

KNAB aizturējis bijušo “Citadeles” darbinieku Kristapu Putānu

Par 50 000 eiro (35 000 latu) kukuļa pieprasīšanu un tā daļas pieņemšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aizturētais valstij daļēji piederošās bankas “Citadele” nu jau bijušais darbinieks Kristaps Putāns savu vainu ir atzinis.

To biznesa portālam “Nozare.lv” pastāstīja viņa advokāts Jānis Rozenbergs.

Apsūdzības Putānam uzrādītas vienā epizodē. Viņš arī uzsvēra, ka process ir tikko sācies, tomēr ne viņš, ne viņa aizstāvamais nav noskaņoti procesu vilcināt un ir gatavi sadarboties ar izmeklētājiem.

Par motīviem, kāpēc Putāns izšķīries prasīt kukuli, Rozenbergs sīkākus komentārus nevēlējās sniegt, jo ar klientu vēl par to nebija runājis.

Rozenbergs arī informēja, ka rūpīgi iepazīsies ar Putāna amata aprakstu, tajā iekļautajiem pienākumiem, funkcijām, kā arī darba līgumu, lai izvērtētu, vai viņš tiešām ir uzskatāms par valsts amatpersonu.

“Ja nav valsts amatpersona, tad kukuli nemaz nevar paņemt,” norādīja Rozenbergs, sakot, ka tādā gadījumā procesa virzītājiem būs jāvērtē, vai ir bijuši citādi nodarījumi.

Banka “Citadele” iepriekš norādīja, ka Putāns nav valsts amatpersona.

Kā paredz Krimināllikuma 320.pants, par kukuļa pieņemšanu lielā apmērā soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Saskaņā ar 2008.gada maijā publicēto rakstu laikrakstā “Neatkarīgā” Putāns ir precējies un viņa ģimenē aug trīs dēli, no kuriem vecākajam patlaban varētu būt 16 gadi, bet jaunākajam – četri. No laikrakstā publicētā raksta arī secināms, ka Putānu ģimenei ir divas mājvietas, un vasaras tiek pavadītas mājā Garciemā.

Jau ziņots, ka KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka “Citadeles” amatpersona, kas atbild par korporatīvo klientu apkalpošanu, kukuli prasījusi no komersanta, kas pārstāv lielus ražojošus uzņēmumus. Kukulis prasīts, lai tiktu samazinātas uzņēmumu kredītlīgumos iekļautās komisijas maksas un no bankas puses nodrošināti labvēlīgi turpmākās sadarbības nosacījumi.

Kukulis pieprasīts laikā no šā gada 28.jūnija līdz 19.augustam, informēja KNAB preses pārstāve Ieva Karlsberga.

Par prettiesiskā labuma pieprasīšanu komersants informēja KNAB. Sadarbojoties ar uzņēmēju, KNAB veicis operatīvās un procesuālās darbības, lai atklātu kukuļņemšanas faktu, un pēc kukuļa daļas – 17 500 latu – pieņemšanas kredītiestādes amatpersona aizturēta.

Uzskatot, ka iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, KNAB izmeklētājs 21.augustā kredītiestādes amatpersonu atzina par aizdomās turēto saistībā ar kukuļņemšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā.

Aizdomās turētajam piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi – aizliegums izbraukt no valsts un tuvoties noteiktām personām, kā arī aizliegums ieņemt amatus bankās.

 

Komentāri (35)

Ingoniite 24.08.2011. 15.47

Korupcija aprobežojoties tikai ar valsts amatpersonām … vai nu es kaut ko jaunu uzzināšu, vai advokāts.

+1
0
Atbildēt

0

inesite15 24.08.2011. 13.13

– un malacis – pappenjku nenodosi, nenožēlosi – tak deržaķ, priduron !

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu