Politologi: Bērziņam nevajag iet VL un SC pavadā • IR.lv

Politologi: Bērziņam nevajag iet VL un SC pavadā

37
Foto: Dāvis Valbaks, F64
Vita Bērziņa

Abu partiju apvienību deputātu pieprasījums esot tīrākais priekšvēlēšanu populisms 

Prezidentam Andrim Bērziņam nevajadzētu sasaukt desmit deputātu rosināto Saeimas ārkārtas sēdi, lai atlaistu tieslietu ministru Aigaru Štokenbergu (Vienotība), uzskata Ir.lv aptaujātie politologi.

Tas pavērtu ceļu arī citiem lieliem politiskiem jautājumiem, tad netiktu pildīts Valsts prezidenta solījums neļaut priekšvēlēšanu laikā 10.Saeimai pieņemt populistiskus lēmumus, norāda politologs Ivars Ījabs.

Jau rakstīts, ka desmit atlaistās Saeimas deputāti – no Nacionālās apvienības un Saskaņas centra – iesnieguši lūgumu Valsts prezidentam Andrim Bērziņam par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu, lai izskatītu jautājumu par neuzticības izteikšanu tieslietu ministram un iekšlietu ministra pienākumu izpildītājam A.Štokenbergam.

Politologs un “Latvijas faktu” vadītājs Aigars Freimanis sadarbību starp SC un Nacionālo apvienību uzskata par dīvainu, jo abi politiskie spēki vairākos jautājumos atrodas ļoti pretējās pozīcijās, tajā skaitā par okupācijas jautājumu. No otras puses, tas esot normāli, ka dažos gadījumos sadarbība tiek pieļauta.

Valsts prezidenta situācija gan esot kutelīgāka. „Viņam būs jāsaliek kopā argumentācija un jāsaprot, vai tas tiešām ir pietiekami spēcīgs iemesls, lai pieprasītu demisiju. Ņemot vērā, ka pats Bērziņš tikko ir no Saeimas nokļuvis prezidenta krēslā, viņam varētu būt skaidrāki deputātu motīvi. Ja tie ir tikai populistiski, tad šo ideju vajadzētu noraidīt,” saka Freimanis.

Sabiedriskās politikas centra “Providus” pētniece Iveta Kažoka uzskata, ka sadarbība starp partijām ir normāla un demokrātiskā valstī pat apsveicama. Tomēr esot skaidrs, ka šoreiz tā ir vienkārša priekšvēlēšanu aktivitāte.

Viņai esot saprotama Visu Latvijai! negatīvā nostāja pret Štokenbergu, ja ņem vērā ministra negatīvos izteikumus par VL deputātiem. „Tomēr Saskaņas centra rīcība šajā gadījumā šķiet liekulīga – viņi izteicās, ka atlaistā Saeima nevar pieņemt lielus, ietekmīgus lēmumus, tieši tādēļ arī nepiekrita Manabalss.lv idejai. Ministra demisija noteikti ir pietiekami nozīmīgs jautājums,” saka Kažoka.

Kažoka uzskata, ka prezidentam ir jāpieņem ļoti svarīgs lēmums, jo viņš paziņojis, ka atlaistajai Saeimai neļaus pieņemt lēmumus, kas varētu būt saistīti ar priekšvēlēšanu aktivitātēm. Vadoties pēc prezidenta kritērijiem, jautājumu par ministra demisiju pašlaik nevajadzētu izskatīt. 

Politologs Ivars Ījabs teic, ka interesantākais jautājums  ir, kā būtu jārīkojas prezidentam. „Principā šobrīd dzīvojam tādā pusprezidentālā republikā, tādēļ prezidenta pilnvaru palielināšanas entuziastiem pieejama demo versija.” Viņš uzskata, ka prezidentam šādu lēmumu nebūtu izdevīgi pieņemt. Tas atvērtu ceļu arī citiem politiskiem jautājumiem, un tad netiktu pildīts viņa solījums priekšvēlēšanu laikā neļaut Saeimai skatīt populistiskus jautājumus.

Ījabs uzskata, ka sadarbība starp VL un SC varētu būt arī tehnisks jautājums. Visu Latvijai! vienkārši trūcis nepieciešamo mandātu skaita, tādēļ pieaicināti SC. Esot gan dīvaini, ka SC piekritis sadarbībai, jo Štokenbergs vēlējies, lai SC tiktu vairāk iesaistīts valdības darbā.

 

Komentāri (37)

buchamona 29.07.2011. 20.02

Demisija nepilnus divus mēnešus pirms vēlēšanām, tas nav nopietni, taču signāls, ka Štokijam viss nav kārtībā ar nodokļiem, tas savkār ir ļoti nopietni. Vienotībai vajadzētu tikt ātri skaidrībā ar šo lietu.

+14
-3
Atbildēt

1

    Normunds > buchamona 29.07.2011. 20.55

    Vajadzētu gan, bet vai gribēs un varēs? It sevišķi, ja to ierosina VL, vai tik tur nav čečenu vai, visticamāk, tā nav Breivīka ideja?

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

dro 29.07.2011. 22.02

Savukārt IR viesiem nevajag iet ne politologu, ne IR pavadā, un domāt pašiem ar savu galvu:)

+8
-1
Atbildēt

4

    dro > dro 29.07.2011. 23.22

    betijacelmale. Es arī, bet apzkaužu tos, kuri spēj ticēt. Ticība dod spēku un enerģiju. Kā spēcīgu piemēru varētu pastāstīt par savu omīti /ne šeit, bet “uz kuģīša”/.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 29.07.2011. 23.09

    Esmu grēcīga. Kā tur bija ar kaķa lāstiem un grēcīgo lūgšanām?
    :))

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 29.07.2011. 22.24

    betijacelmale. Aizlūdz par mani:)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 29.07.2011. 22.06

    Zelta vārdi. Dievs dod pašam tos ievērot.
    :))

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Ieva 29.07.2011. 16.18

Godīgi sakot Ijaba viedoklis no laika gala man ir 0 vērts.

+8
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu