Rīgas centrā pēdējo gadu lielākais vērtīgu koku izciršanas gadījums • IR.lv

Rīgas centrā pēdējo gadu lielākais vērtīgu koku izciršanas gadījums

24
Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Par teju 20 koku nociršanu Krišjāņa Valdemāra ielas 41.nama iekšpagalmā piespriests pieckārtīgs naudas sods. 

Par astoņpadsmit veselu un vērtīgu koku nozāģēšanu Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisija īpašniekam otrdien piespriedusi atlīdzināt zaudējumus, samaksājot 38 400 latu sodu. 

Kā aģentūru BNS informē Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāve Kristīne Pētersone, pagalmā nozāģētas desmit liepas un viena kļava, kas nebija novītušas. Koku stumbri sazāģēti gabalos un zari sakrauti kaudzēs.

Koki cirsti bez Apstādījumu saglabāšanas komisijas atļaujas, nesamaksājot zaudējuma atlīdzību, kā arī pārkāpjot Ministru kabineta noteikumus par kārtību koku ciršanai ārpus meža zemes, kas paredz, ka no 15. aprīļa līdz 30. jūnijam ir pilnībā aizliegta koku ciršana. 

Teritorijā atklāti vēl septiņu koku – viena oša un septiņu kļavu – celmi. 

Par to, ka notikusi koku patvaļīga nociršana, 21.jūnijā ziņots telefoniski. 

Zemes gabala īpašnieks ir uzņēmums “VG BEHEER LATVIA”, un teritorijas apsaimniekotājs “VV Group” paskaidroja, ka viņiem nav informācijas par to, kas ir nozāģējis kokus. 

Tomēr RD saistošie noteikumi – Rīgas pilsētas apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības noteikumi – paredz, ka par apstādījumu uzturēšanu un aizsardzību ir atbildīgs zemes īpašnieks vai tā tiesiskais valdītājs.

Komentāri (24)

agrita_kalvane 12.07.2011. 16.13

“Koki cirsti bez Apstādījumu saglabāšanas komisijas atļaujas, nesamaksājot zaudējuma atlīdzību dabai (…).”

IU “Daba”.

+2
-1
Atbildēt

0

Māris Bluķis 13.07.2011. 15.13

Interesanti kādas ir īpašnieka ieceres attiecībā uz to vietu.
Es tikai priecātos ja īpašnieks ir nodomājis saglabāt un atjaunot esošo skaisto koka apbūvi. Sākums labs – stūra māja glīti uzfrišināta.
Kas attiecas uz nocirstajiem kokiem, tad liepas un kļavas diez vai tur kāds ir stādījis. Pa +-20 gadiem kopš tas stūrītis stāv neapdzīvots liepa var izaugt par lielu koku. Tai vietā pat no ielas bija redzams ka sauguši džungļi. Pilsētā kokam jāaug tur kur to vēlas īpašnieks un šai gadījumā kārtējo reizi parādās zaļo reketieru un ierēdniecības laupīšanas kāre. Soda tos kas kaut ko ir gatavi darīt. Rezultātā nebrīnīšos, ja drīzumā tur kas nodegs, jo ierēdņu stulbums provocē aizstāvēt savas ekonomiskās intereses pat uz vēsturisko vērtību rēķina.

0
0
Atbildēt

0

astra_ozo 13.07.2011. 13.53

Tā kā ēkas un zeme pieder SIA, tad nākamais solis – visu pārdot (sev, protasm, bet ar citu nosaukumu) un pasludināt maksātnespēju. Pašvaldība tāpat paliks ar garu degunu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu