Kurš vadīs KNAB? • IR.lv

Kurš vadīs KNAB?

14
Fofo: Raitis Plauks, F64
Ir redakcija

Politiķi, eksperti un amatpersonas atbild, cik drīz jāizraugās jaunais KNAB vadītājs

Kopš pagājušās ceturtdienas, kad Saeima atbrīvoja no amata KNAB priekšnieku Normundu Vilnīti, biroja vadību premjers Valdis Dombrovskis pagaidām uzticējis Jutai Strīķei. Vai jaunais priekšnieks jāmeklē Saeimai, kas gaida atlaišanas referendumu, vai arī jāatliek šis jautājums uz vēlāku nākotni? Kurš varētu vadīt KNAB, jautājām pretkorupcijas ekspertiem un politiķiem. Juta Strīķe uz jautājumu neatbildēja, KNAB preses sekretārs paskaidroja, ka tas ir aizņemtības dēļ.

Inese Voika, Sabiedrības par atklātību „Delna” padomes priekšsēdētāja

KNAB ir ļoti sarežģīta struktūra, un nevar uz to skatīties tikai kā uz tiesībsargājošu iestādi. Cilvēkam ir jābūt ar pieredzi šajā lietā, ir jābūt izpratnei par juridiskiem jautājumiem un operatīvo darbu. KNAB vadītājam ir arī jāvada korupcijas novēršanas darbs, tāpēc ir ļoti svarīgi, ka cilvēks ir pretkorupcijas idejas nesējs. Jo KNAB ir domāts, lai korupciju novērstu un sabiedrību izglītotu. Viņam ir jārunā par to, kāpēc korupcijā nav viss kārtībā Latvijā.

Kopš laika, kad sāka pirmo reizi meklēt KNAB vadītāju, bijuši daudzi konkursi un procesi, un vislabākais rezultāts ir bijis, kad vadītājs nāk no iekšpuses – tas bija [Aleksejs] Loskutovs. Viņš gan nebija labākais vadītājs, jo bija trešais labākais tajā konkursā, ko toreiz premjers Indulis Emsis rīkoja. Toreiz [Alvis] Vilks un Juta Strīķe bija pirmie un Loskutovs bija trešais. Bet korumpētā elite, kurai Emsis bija apsolījis nelikt Strīķi, nepaņēma ne Vilku, ne Strīķi.

Protams, Strīķe ir viens no kandidātiem, vai arī viņai tiešām jānodarbojas ar apkarošanu un lai kāds cits ir priekšnieks. Jāņem labākais, kas ir. Strīķe vinnēja konkursā 2003.gadā, un pa šiem astoņiem gadiem neviens labāks nav parādījies. Lai netraumētu šo organizāciju, Strīķe noteikti ir spēcīgs kandidāts, bet varbūt vēl kāds cits no iekšpuses.

Balsojumam jābūt atklātam, kandidātiem jābūt iespējai pieteikties, tomēr jābūt kvalitatīvai viņu atlasei. Balsojumam jābūt ātram, bet vienlaikus arī uzticamam. KNAB jābūt attālinātam no šī politiskā procesa. Tāpat kā ģenerālprokurora vadītā komisija izmeklēja Vilnīša pārkāpumus, tādai pašai komisijai jāattālina no politiķiem KNAB vadītāja atlase. Trīs mēnešos to varētu izdarīt. Es domāju, ka darbs ir jāsāk tūlīt, jo to atliekot, tas var ļoti tālu ievilkties.

Valts Kalniņš, Sabiedriskās politikas centra “Providus” pētnieks

Par kandidātiem ir grūti runāt, jo parasti kandidāti piesakās paši. Potenciālais kandidātu loks ir pietiekami plašs. Manuprāt, var sagaidīt arī nākamo Saeimu. Tā būs apveltīta ar pilnu leģitimitāti, parasti arī pats izvēlēšanas process ir pietiekami ilgstošs, tā kā tas varētu būt reālistiskāk. Lai birojs arī drusku no kaislībām atpūšas.

Jānis Maizītis, bijušais ģenerālprokurors, kuru Normunds Vilnītis nosauca kā savu iespējamo pēcteci

Informāciju par iespējamu kandidēšanu Maizītis uzreiz noliedza un atteicās komentēt “varbūtības iespējas”. Tomēr viņš piekrīt Voikas uzskatam, ka jāveido nepolitiska komisija kandidātu izvērtēšanai. “Tas noteikti būtu vispareizākais, jo vairāk profesionālu cilvēku vērtētu jebkuru kandidātu un tikai pēc tam politiķi. Tajā brīdī, kad sāk dominēt politiskie viedokļi, nekas īsti labs tur nevar sanākt.”

Uz jautājumu, vai par KNAB vadītāju būtu jālemj šai, vai nākamajai Saeimai, Maizītis neatbalsta vilcināšanos: “Uzskatu, ka šādām iestādēm ir nepieciešams vadītājs un pēc iespējas ātrāk. Ja iestāde ilgāku laiku ir bez vadītāja, tas, manuprāt, nekādu pozitīvu pienesumu iestādei nenes. Ja šī Saeima ievēl prezidentu, kāpēc lai tā nevarētu vēlēt arī KNAB vadītāju.”

Augusts Brigmanis, ZZS Saeimas frakcijas vadītājs 

Es par to nedomāju, lai par to domā premjers, lai sniedz savus priekšlikumus. Tas jau paliek smieklīgi, ka atlaistai Saeimai, kurai izteikta neuzticība, apstiprina KNAB vadītāju.

Valdis Dombrovskis, premjerministrs, “Vienotība” 

KNAB pašlaik ir vadītāja pienākumu izpildītājs, pašreiz mēs tehniski strādājam, vērtējam iepriekšējo valdību pieredzi. Tuvākajās nedēļās nāksim ar priekšlikumiem, kā risināt šo jautājumu un koalīcijā lemsim, vai tā būtu šī Saeima, kas apstiprinās, vai nākamā.

Einārs Cilinskis, “Visu Latvijai!”- “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas vadītājs 

Par KNAB vadītāju ir jāieceļ Juta Strīķe un nekas cits vairs nav jāmeklē. Cilinskis gan atzina, ka tas ir viņa personiskais viedoklis, bet frakcijā šis jautājums nav pārrunāts.

Jānis Urbanovičs, “Saskaņas centra” Saeimas frakcijas vadītājs 

Atlaistajai Saeimai un faktiski arī atlaistajai valdībai nav ne jāizraugās, nedz arī jāapstiprina KNAB vadītājs. Jebkura jauna cilvēka implantācija no valdības puses, kas ir nesaskaņu saēsta, vai parlamenta, kas ir atlaists, būtu tikai darbinieku kacināšana. Deputāti nevar būt uzraugi, līdz ar to viņi nevar būt vērtētāji iestādei, kura pārbauda pašus deputātus. Nākamajam KNAB vadītājam jābūt neatkarīgam no partijām, viņam būtu jānāk no tiesas, viņš varētu būt praktizējošs, zinošs tiesnesis, kas zina likumus vai arī tas ir valsts jurists, proti, prokurors. Jānim Maizītim ir milzīga autoritāte. Es nedomāju, ka jebkurš premjers spētu tik aroganti izturēties pret KNAB vadītāju Maizīti kā izturējās Dombrovskis pret Vilnīti.

Edgars Zalāns, “Par labu Latviju!” Saeimas frakcijas vadītājs 

Vispirms Saeimai jāpieņem prezidenta Valda Zatlera rosinātie grozījumi likumā, kas precizē kritērijus potenciālajam KNAB vadītājam, ko koalīcijā vienprātīgi atbalstīja 1.lasījumā. Ja koalīcija tos var paspēt apstiprināt līdz galam, tad var lemt arī par turpmāko rīcību.

Komentāri (14)

Ieva 21.06.2011. 13.15

Juta Strīķe ir ne tikai aktīvākā korupcijas apkarotāja, bet arī aktīvākā intrigante. Tāpēc, ja būs Maizītis, iekšējās pretrunas tādā vai citādā formā turpināsies. Lai arī man liekas, ka piemērotāks šim amatam būtu Maizītis, domāju, ka biroju vajadzētu vadīt Strīķei. Jo tikai tad Strīķes potenciāls strādās vienā virzienā, ne divos, kā tagad, un viss tiks pavērsts pret korumpantiem. Parasti mācamies no savām kļūdām, nevajadzētu tās atkārtot.
Es par Strīķi.

+6
-2
Atbildēt

0

ivetao2007 21.06.2011. 12.24

Juta Strīķe bija pirmā KNABa vdītāja un ciņa pret viņu, liecina cik bīstama ir šī “dzelzs lēdija” korummpantiem un valsts izzadzējiem. Nekas cits nav jāmeklē. Es un, jādomā , daudzi citi uzticās viņas profesionalitātei un godīgumam.

+5
-1
Atbildēt

0

mary75 21.06.2011. 10.47

šoreiz jāatbalsta VL viedoklis – jāvada Striķei, un cits neviens nav jāmeklē.
SC runas par Maizīti izskatās pēc tīras retorikas, ja būtu jābalso, diezin vai Lemberga draugi tā nobalsotu, kaut arī, būtu interesanti Urbanovicu pieķert un patiešām izvirzīt Maizīti, ja viņš piekristu, un dod Urbanovicam vēl vienu iespēju parādīt, cik daudz viņa vārdiem var ticēt.
Brigmaņa atbilde nepārsteidz – “būtu smieklīgi, ja mēs lemtu…”, skaidra lieta, Brigmanis un ZZS nelemj neko, tikai pilda rīkojumus.
Pārējie vispār izvairas no atbildes, visas runas par “kritērijiem” ir tukša demagoģija, Vilnīti arī ievēlēja pēc “kritērijiem”.

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu