Saeima sāk "ofšoru" atvēršanu • IR.lv

Saeima sāk “ofšoru” atvēršanu

35
Saeimas foto

Parlaments grozīs Komerclikumu, lai atklātu ārzonu patiesos labuma guvējus, kā pieprasījuši vairāki tūkstoši cilvēku

Saeima ceturtdien steidzamības kārtā pirmajā lasījumā atbalstīja Tieslietu ministrijas virzītos grozījumus Komerclikumā, kas paredz atklāt ārzonu uzņēmumu patiesos labuma guvējus. Šai iniciatīvai vietnē “manabalss.lv” nedēļas laikā atbalstu izteica aptuveni 10 000 cilvēku.

Valsts prezidents Valdis Zatlers bija apsolījis “ofšoru atvēršanas” iniciatīvu iesniegt Saeimā, ja “manabalss.lv” par to tiks savākti vismaz 10 000 parakstu, taču šis solis prezidentam nebija jāsper, jo Saeimas deputāti paši pasteidzās Komerclikumu grozīt.

Komerclikuma grozījumi nosaka, ka visām Latvijā esošajām juridiskām personām, kam pieder vismaz 25% personālsabiedrības akciju, būs pienākums iesniegt komercreģistram informācija par fizisko personu, kas ir šī kapitāla patiesais labuma guvējs. Informācija par patieso labuma guvēju jāsniedz arī tad, ja persona tur akcijas kādas citas personas labā. 

Personām, kas centīsies izvairīties no reālā kapitāldaļu apjoma uzrādīšanas un slēps to caur vairākām ārzonu kompānijām, draudēs kriminālatbildība. Ar ziņām par sabiedrības patiesajiem labuma guvējiem būs tiesīgas iepazīties tiesībaizsardzības un kontroles institūcijas, plānots, ka šādu informāciju uzglabās speciālā datu bāzē Uzņēmumu reģistrā.

Ziņas jāiesniedz 14 dienu laikā pēc minētā akciju apjoma iegūšanas, bet attiecībā uz daļām, kas iegūtas pirms šā gada 31.maija – līdz 2012. gada 1.janvārim. Pret šiem grozījumiem likumā gan iebilst Ārvalstu investoru padome, Tieslietu ministrijai ir uzdots mēģināt saskaņot šo jautājumu.

Līdz ar šiem likuma grozījumiem tiek vērtēta iespēja arī noteikt nozares, par kuru uzņēmumu patiesā labuma guvējiem būtu tiesības zināt arī plašai sabiedrībai, Ir.lv sacīja Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītāja vietnieks Arvils Ašeradens (“Vienotība”). Šobrīd tiek pieļauts, ka patiesā labuma guvējus sabiedrībai būtu tiesības zināt par uzņēmumiem, kas piedalās valsts iepirkumos, apgūst ES fondu naudu, piedalās privatizācijā, piedalās valsts vai pašvaldību privātās – publiskās partnerības projektos, ir mediju īpašnieki. Vērtēta tiks arī atklātības nepieciešamību transporta, tranzīta un sakaru nozarē. Pēc Ašeradena teiktā, šos likuma grozījumus galīgajā lasījumā varētu pieņemt Saeimas ārkārtas sēdē jūlija sākumā.

Par ārzonu kompāniju patieso labuma guvēju atklāšanu iestājās vairāki tūkstoši cilvēku, parakstot šādu iniciatīvu “Manabalss.lv”. Šo petīciju portālu pagājušajā nedēļā “Oligarhu kapusvētku” laikā atklāja vairāki aktīvisti. Vietnes mērķis ir ļaut cilvēkiem pieteikt un atbalstīt likumdošanas iniciatīvas, parakstot tās elektroniskā formātā.

Šobrīd vietnē tiek vākti paraksti par vēl vienu iniciatīvu, kas paredz grozīt Saeimas Kārtības rulli, lai elektroniski parakstītās iniciatīvas varētu oficiāli iesniegt Saeimā un deputātiem būtu pienākums tās izskatīt – noraidīt vai nodot tālākai pilnveidošanai parlamenta komisijās.

Komentāri (35)

wheels2 16.06.2011. 19.13

Secinaajums – veeleeshanaam vajadzeetu buut reizi gadaa.

+18
0
Atbildēt

5

    inesite15 > wheels2 19.06.2011. 10.36

    ” 11.Saeima sāk “ofšoru” atvēršanu ” – par šito, tb – TUKŠS TAS VISS KĀ LV.lv

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    inesite15 > wheels2 19.06.2011. 10.35

    :) – tukša kakkuputu uzkulšana .

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    idzelme > wheels2 17.06.2011. 09.33

    Katru gadu vēlēšanas.
    Vēlam tiešās vēlēšanās Prezidentu, Saeimu, Ministru prezidentu un Pašvaldības.
    Ik pa četriem gadiem pārvēlot, katru gadu vienas vēlēšanas.
    Balsojot internetā tas ir reāli.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Jānis Blumbergs > wheels2 17.06.2011. 15.54

    Tā pati Manabalss.LV varētu būt balsu banka, kur var ieiet jebkurā brīdī un pārbaudīt, pamainīt savu balsi visus plusiņus un mīnusiņus, par/pret ko balss ir, tad vēlēšanas nemaz nebūtu jārīko, un Saeima darbotos vienādiņ aktīvi un pareizi

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > wheels2 17.06.2011. 10.31

    to Stagars
    Balsojot internetā vēlēšanās piedalīsies daudzi no tiem, kas bijuši spiesti doties trimdā. Šļesara un Ušakova elektorāts vairāk pa cietumiem, tāpēc viņi izcīnīja tiem tiesības vēlēt soda izciešanas laikā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Ābelīte 16.06.2011. 18.13

Uh kā lapseņu midzenis sarosījā! Pilnīgi neticās :) Bet nu uz labu viss, uz labu!

+16
-1
Atbildēt

0

Una Grinberga 16.06.2011. 17.48

Pamatotas aizdomas, ka likumprojekts tiks ievērojami pamainīts, kamēr rotēs caur Saeimas komisijām. Izņems i kriminālatbildību, i palielinās 25% sliksni, i noteiks termiņus, lai AAA var paslēpt savas bagātības leģitīmā veidā.

+10
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu