Noraida ZZS priekšlikumu uzdot tautai balsot atklāti • IR.lv

Noraida ZZS priekšlikumu uzdot tautai balsot atklāti

48
Foto: Saeima
Indra Sprance

ZZS piedāvāja grozīt Satversmi un virkni vēlēšanu likumu

Saeima ceturtdien noraidīja Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) sagatavotos grozījumus vairākos likumos, kas paredzēja prasību iedzīvotājiem Saeimas vēlēšanās un referendumos balsot atklāti.

ZZS iesniedza grozījumus likumā par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu, kā arī Saeimas vēlēšanu likumā, kas nosaka, ka Centrālajai vēlēšanu komisija „organizē atklātu balsošanu šo balsotāju atrašanās vietā”. Patlaban likumos noteikts, ka CVK „organizē balsošanu šo balsotāju atrašanās vietā, nodrošinot aizklātību”.

Savukārt Satversmi ZZS deputāti rosināja grozīt, nosakot, ka Saeimu ievēlē atklātās vēlēšanās, arī Saeimas deputāti Valsts prezidentu ievēl atklātās vēlēšanās, deputāti atklāti balsotu arī par tiesnešu, tajā skaitā Satversmes tiesnešu un Valsts kontrolieru apstiprināšanu.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, aicinot deputātus balsot par piedāvātajiem likumu grozījumiem, norādīja, ka to mērķsi ir ieveist atklātības principu, ” kas mūsu valstī ir nepieciešams. Un, ja reiz mēs uz to ejam, nevar būt kādas pusatklātības vai nepateiktas atklātības.” “Mēs dodam iespēju jums, deputātiem, izsvērt šo jautājumu, cik mēs esam tālu gatavi šajā lietā iet: vai mēs apstājamies pie viena no šiem likumprojektiem vai otra, vai mēs paliekam tikai pie mūsu kolēģu, „Vienotības”, principa, ka ir tikai atsevišķa grupa, kurus mēs vēlam (…) Jā, tāda prakse ir jauna. Vai viņa kaut kur ir, grūti pateikt. Droši vien, ka nav. Bet nu acīmredzot mums ir vērts šīs lietas apsvērt. Ja mēs neesam gatavi iet šo pilno soli uz priekšu, nu… tātad jūs, kolēģi, jūsu izvēle, ” pauda brigmanis.   Deputāte Lolita Čigāne (PS, “Vienotība”) , aicinot deputātus balsot pret šiem likuma grozījumiem, uzsvēra, ka aizklātais balsojums parlamenta vēlēšanās ir starptautiski atzīts. Tas tiek praktizēts visās sevi cienošās demokrātijās. “Jau kopš senās Grieķijas laikiem aizklātie balsojumi ir paredzēti, lai pasargātu vēlētājus no spiediena un iespējamas uzpirkšanas. Senajā Grieķijā senās Grieķijas politikas veidotāji bija pārliecināti, ka aizklātais balsojums ir ārkārtīgi būtisks, lai izvairītos no dažādiem politisko labumu meklētājiem un arī izrēķināšanās ar vēlētājiem par to, kā viņi balso. Vai tiešām mēs gribam veikt šādu soli, kas noņemtu šo te būtisko aizsardzību vēlētājam, lai kāds varētu uzzināt, kā vēlētājs balsoja un ar viņu attiecīgi izrēķināties?”

Savukārt deputāts Boriss Cilēvičs (SC) norādīja, – “kad tika izsludinātas vēlēšanās, pēkšņi vairākām frakcijām rodas tāda nepārvarama vēlme grozīt Satversmi. Mēs tagad sāksim tur Satversmi tur krustām šķērsām grozīt. Labāk nevajag! Jo mēs visi labi atceramies, ka pirms vēlēšanām vienmēr tiek pieņemti kaut kādi populistiski lēmumi, par kuriem pēc tam nākamajai Saeimai un daudziem no mums būs arī jāmaksā kaut kā un būs jātiek skaidrībā. būsim godīgi. Nu netaisīsim priekšvēlēšanu kampaņas par budžeta naudu! “

Tiesa, ZZS sagatavot grozījumu nodošanai skatīšanai komisijās pietrūka vien dažas balsis. Par grozījumu likumā par tautas nobalsošanu turpmāku virzību balsoja 42 ZZS un Sc deputāti, pret bija 42, bet atturējās pieci. Par grozījumu Saeimas vēlēšanu likumā turpmāku virzību bija 44 deputāti no ZZS un SC, pret 44 pārējie, bet atturējās 2, savukārt par piedāvāto Satversmes grozījumu turpmāku virzību bija 44 ZZS un SC deputāti, pret 43 pārējie, bet atturējās divi parlamentārieši.  Jaunievēlētais Valsts prezidents Andris Bērziņš balsojumos par ZZS iniciatīvām nepiedalījās, savukārt topošais viņa kancelejas vadītājs, Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze (ZZS) balsoja pret šiem likuma grozījumiem.

 

Komentāri (48)

MRitovs 16.06.2011. 13.47

ZZS vispār ir pie pilna prāta? Tāda sajūta, ka vienkārši ņirgājas par tautu un uzskata par pilnīgiem idiotiem.

+22
-1
Atbildēt

1

    ievuliitis > MRitovs 16.06.2011. 13.58

    Protams, ka pie pilna prāta. Tagad uz visiem stūriem bazunēs – “Mēs, pildot vēlētāju gribu, gribējām likvidēt slēptos balsojumus saeimā, bet sliktā Vienotība mums neļāva”.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

buchamona 16.06.2011. 13.52

Brigmanis itkā nespēj saprast atšķirību starp tautas nobalsošanu un deputātu aizklātās balsošanas bodniecisko būtību :) ZZS visiem spēkiem cenšas novest līdz apsurdam ideju par atkātu politiku.

+12
0
Atbildēt

15

    marčiks > buchamona 16.06.2011. 15.00

    Fui, cik rupji. Kāpēc tad aizvietot ar SC? Var taču arī mūždien sēdēt principiālā opozīcijā un gānīt oligarhus no tribīnes, vai ar to nepietiek? Vai arī – fokus pokus – uzburt sev 51 vietu kopā ar “godīgajiem nacionālistiem”.

    Citādi, ja pie varas tikt gribas, un Harijam Poteram piemītošu iemaņu nav, tad neredzu iemeslu pasludināt, ka ar vieniem ****** nemūžam, bet ar citiem, tādiem pašiem ****** gan katrā laikā. No politiskās stratēģijas / taktikas viedokļa tāda nostāja vispār ir katastrofāla.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > buchamona 16.06.2011. 15.32

    Betij,

    Redzi, cik maldinoša ir partiju sistēma mumsiem. Kāda šķirba, kur atrodas – opozīcijā vai pozīcijā…kam kopsummā vairāk, tas stiprāks…a mūsu ‘nenobriedušie’ prāti domā , ka pozīcija ir galvenā mežā… he he…:)

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > buchamona 16.06.2011. 15.55

    betij,
    Hi, tas nav par Tevi, tas ir par prātiem , kuri prāto- Būt vai nebūt SC pozīcijā un kuriem tas ir “dzīvības un nāves jautājums”…:)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > buchamona 17.06.2011. 12.24

    to Alejandro
    Īsto VL seju redzēsim, kad viņi vadīs valdību un tici man, fašistu izdzimteņiem, komuņagām, čekistiem, pederastiem un zagļiem tā nepatiks

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 16.06.2011. 15.53

    markoni. …a mūsu ‘nenobriedušie’ prāti domā , ka pozīcija ir galvenā mežā… he he…:)
    _____________
    Nu ko tad Jaunups tā aģitē par SC koalīcijā? Varbūt tad Vienotībai valsti vadīt no opozīcijas?:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    marčiks > buchamona 16.06.2011. 15.53

    @betija

    Tas “rupji” jau bija tikai ironija – zinot, ka dažiem ir nostāja “SC-valdībā-tikai-pār-manu-līķi” :)

    Problēma tāda, ka V jau ir tāpat zaudējusi vēlētāju uzticību, arī bez visa SC. Nekur nav teikts, ka pēc septiņu mēnešu koalīcijas ar SC vēlētāju uzticības zudums būtu lielāks. Ja potenciālie partneri ir lielos vilcienos vienādi, tad jautājums tikai par politisko stratēģiju. ZZS pēdējos 9 gados ir spējusi sastrādāties gan ar TP, gan JL, gan lielā mērā arī ar SC, vienlaikus audzējot savu reitingu. Labi, man riebjas ZZS, taču no Lemberga politiskās taktikas V šo to varētu pamācīties.

    Par nacionālistiem – ir uzteicams viņu atbalsts V vairākos jautājumos, taču 1) Nevajadzētu aizmirst TB daļas “darbus” iepriekšējā Saeimā, kad dobeļi atklāti apņirdza JL centienus, par palīdzēšanu vispār nerunājot 2) VL Saeimā ir ļoti neilgu laiku un viņiem praktiski nav bijis iespēju reāli ietekmēt balsojumu rezultātus. SC arī savulaik kopā ar V balsoja par Endziņu un pret Loskutova atstādināšanu, jo zināja, ka viņu balsis tāpat neko neizšķir. VL! īsto seju redzēsim tad, kad viņi būs koalīcijā vai vismaz viņu balsis būs kādam svarīgas lēmumu pieņemšanā.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > buchamona 16.06.2011. 16.10

    Nu ko tad Jaunups tā aģitē par SC koalīcijā?

    ==========
    Joprojām aģitē?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 16.06.2011. 16.01

    Es zinu, markoni, ka tu to ne par mani. Es pati saku, ka man ir kur augt. Dzenu ārā oligarhu no sevis.
    :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 16.06.2011. 16.17

    …”ko tad Jaunups tā aģitē par SC koalīcijā?”
    Varbūt hiperaktīvs?
    Vai tad tā diagnoze ir tikai uz bērniem attiecināma?
    Domāju, ka Jaunupam der.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 16.06.2011. 14.45

    Alejandro, ar SC aizvietot uzreiz vai – pieklājības pēc – nogaidīt?
    :))

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 16.06.2011. 15.20

    Nu, bet piekrīti tak – ja tie ir vienādi, ko tad tādus pašus aicināt un zaudēt ar to vēlētāju uzticību?
    Un kāpēc rupji? Tas atkarīgs no tā – ar kādu intonāciju tu lasi. Ko tad tik nikns esi?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 16.06.2011. 15.46

    Taisni nezinu, markoni:) Mans nenobriedušais prāts – jo ir vēl kur briest, ir neziņā. No vienas puses man riebjas to demagogu prasme katru s…. uzdot par tīru “aromātiska” zelta gabaliņu, no otras puses – tāda kā apbrīna – “kā viņi prot!”
    Augšu vēl.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 16.06.2011. 13.59

    riņķī apkārt ZZS nav viena, ir arī atbalstītaji, kurus Jaunups atkal vēlas aicināt koalīcijā:)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 16.06.2011. 15.41

    Alejandro, paskaitam balsojumus saeimā un paskatāmies – kas vairāk ir balstījis Dombrovski un Vienotību – tevis slavētie un nepelnīti abižotie SC vai maitas nacionālisti (maitas tavā izpratnē). Vienkārši un uzskatāmi. Un var nezin ko stāstīt, cik tie ir labi un pūkaini, a pierādījumi tak runā pret to. Un argumenti – “mēs balsojām pret, jo jūs ar mums nedraudzējaties” der divos gadījumos – kad pats esi bērnudārza vecumā vai tavs elektorāts – ar atbilstošu spriestspēju.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    marčiks > buchamona 16.06.2011. 14.05

    Šis arī pierāda, ka ZZS ir TĀDI PAŠI, kā SC, tāpēc nav nekāda iemesla ZZS turpināt paturēt valdošajā koalīcijā.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 16.06.2011. 13.50

kad izlasīju virsrakstu, likās, ka nu jau atkal redaktors jāsauc palīgā, lai izlabo stilu…. bet nē, palīgā ir jāsauc psihiatrs – Brigmanim!

+11
0
Atbildēt

1

    dzintarz > silvija_vitina 16.06.2011. 16.59

    Godīgi sakot es arī sāku meklēt pēc ziņas datuma. Vai tiešām nav 1. aprīlis?
    Kas noticis? Vai puzes deģenerātam stresa rezultātā jau izdeguši drošinātāji?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu