Valsts finansējums partijām ieviests nepārdomāti • IR.lv

Valsts finansējums partijām ieviests nepārdomāti

22
Iveta Kažoka. Foto: Ieva Čīka, LETA
Ir redakcija

Kažoka: Liela efekta no valsts finansējuma partijām nebūtu

No 2012.gada Latvijas Saeimā pārstāvētās politiskās partijas saņems daļēju valsts finansējumu, paredz pērn vasarā pieņemts likumprojekts. Tomēr vai valsts finansējuma piešķiršanai būs jēga un vai tas mazinās partiju atkarību, vaicājām sabiedriskās politikas centra “Providus” pētniekiem Ivetai Kažokai un Valtam Kalniņam.

Valsts finansējums ieviests pāragri un nepārdomāti

Valts Kalniņš uzskata, ka valsts finansējums politiskajām partijām ir ieviests pāragri: “Latvijā valsts finansējumu partijām uztver pirmām kārtām kā korupcijas novēršanas līdzekli. Privātā finansējuma gandrīz izšķirošā ietekme ar atsevišķiem izņēmumiem uz partiju interesēm vēlēšanās nav mazinājusies, un likuma normas pietiekami liberālas. Man jau šķiet, ka pāragri Latvijā tas finansējums ir ieviests. Tā principā varētu būt laba doma, bet Latvijas apstākļos ir liels risks, ka tā būtu tāda “piešprice” partijām, kuru izredzēm tāpat izšķiroša nozīme būtu tam, cik daudz naudas viņa savāc no privātiem finansētājiem,” uzskata pētnieks.

Kažoka, kura partiju finansēšanas jautājumu pēta dziļāk, izsakās plašāk:”Pagaidām man šķiet, ka valsts finansējuma ieviešanai Latvijā būtu simboliska loma. Tur nebūtu tūlītēja redzama efekta, kas ļautu redzēt reālus uzlabojumus politiskajā kultūrā,” uzskata Kažoka.

Viņasprāt, iemesls tam ir nepārdomātā finansējuma ieviešana. “Sākotnēji darba grupa bija izstrādājusi risinājumu kompleksu, kā ieviest valsts finansējumu tā, lai no šī instrumenta būtu kaut kāda reāla jēga. Saeimas iepriekšējā sasaukuma laikā šī iespēja tika izkropļota, un partijas sevi apveltīja ar finansējumu no 2012.gada vienlaikus neuzņemoties nekādas papildu saistības.” Cerība esot Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijā, kura strādā pie priekšvēlēšanu aģitācijas regulējuma. Kažoka uzskata, ja tajā sanāktu vienoties par vairākiem principiem, valsts finansējuma ieviešanas “jēdzīgums” kļūtu lielāks.

Trūkst politiskās gribas un papildu ierobežojumu

Lielākais šķērslis sistēmas uzlabošanai esot Saeimas vairākuma politiskās gribas trūkums veikt būtiskas izmaiņas. Komplektā ar dažādiem citiem pasākumiem tam būtu lielāka jēga. “Katrs elements, kas stiprina ticību tam, ka partijām nevajadzētu vai būtu bail meklēt kādu papildus netīro finansējumu vai lai apmaksātu savas kampaņas, stiprina šo valsts finansējuma piešķiršanas jēgu Latvijas partijām. Te īsti nav arī vietas tādai utopiskai domai, ka mēs ieviesīsim valsts finansējumu un ar to viss atrisināsies,” uzsver politikas pētniece.

“Teiksim, ja būtu samazināts partijām atļautais tēriņu limits, samazināti maksimālie ziedojumu limiti, ieviesti tiešām biedējoši sodi par iespējamiem pārkāpumiem, tad no valsts finansējuma partijām būtu reāla jēga,” uzskata Kažoka un piebilst, ka pie uzlabojumiem formāli strādā iepriekš minētā Valsts pārvaldes un pašvaldību komisija. Stāstot par uzlabojumiem, kādi būtu nepieciešami, Kažoka atkārtoti uzsver politiskās gribas trūkumu, kā dēļ valsts atbalsts vien situāciju nemaina.

“Ja finansējums tiktu ieviests šobrīd, neko nemainot attiecībā uz partiju izdevumu daļu un vajadzību pēc lielās naudas, attiecībā uz nelielajiem sodiem par pārkāpumiem, tad es teiktu, ka varbūt dažām partijām tas palīdzētu kļūt mazāk atkarīgām no sponsoru ietekmes, bet tas efekts būtu salīdzinoši neliels. Partijām šā vai tā pirms vēlēšanām būtu vajadzīgas daudz lielākas, dažreiz par līdz 7-8 reizēm lielākas naudas summas nekā valsts tām katru gadu piešķirtu. Šī naudas summa, iespējams, ļautu viņām kādā starpvēlēšanu gadā apmaksāt pašus nepieciešamākos izdevumus, kas arī nav slikti, tomēr tas nav risinājums Latvijas politikas fundamentālākajām problēmām,” ir pārliecināta Kažoka. “Liela efekta no valsts finansējuma partijām nebūtu, jo tas veidotu tikai nelielu īpatsvaru no sevišķi lielo partiju vajadzībām pirms vēlēšanām.”

Tomēr minimāls ieguvums no valsts piešķirta finansējuma tomēr ir: “Pašam par sevi valsts finansējumam ir ietekme, jo tas vismaz ļauj tām partijām, kas vēlas strādāt politikā pēc godīgākiem standartiem tomēr atstāj kādas izvēles iespējas attiecībā uz sponsoru naudas pieņemšanu,” piebilst Kažoka. Tātad, katrs var būt tik godīgs, cik vēlas.

Komentāri (22)

mary75 07.05.2011. 18.00

Visi šie kontroles un korupcijas ierobežošanas mehanismi strādā tur, kur, vismaz, parlamenta vairākums ir ieinteresēts cīnīties ar korupciju un pieturēties pie demokrātijas standartiem.
Jo, principā, taisni parlamentarā kontrole nodrošina izpildvaras un daļēji arī tiesu varas normālu darbu.
Latvijā parlamenta vairākums cīnās nevis par demokrātijas standartiem, bet, pret tiem, nevis pret korupciju, bet, pret korupcijas apkarotājiem, tas nav ieintersēts veidod profesionalu un godīgu valsts pārvaldi, bet pakāpeniski degradē visas svarīgākas valsts institūcijas.
Mūsu parlamenta vairākuma, pareizāk sakot, to īpašnieku, devīze apmēram tāda – jo te lielāka Somālija, jo labāk mums.
Un milzīgu nožēlu un riebumu izraisa tie cilvēki, kuri sauc sevi par deputātiem, bet, kuri visu to saprotot, palīdz veidot šeit tādu ES Āfriku.
Pie kam tikai aiz bailēm zaudēt mierīgu un drošu dzīvi un pārdevuši sirdsapziņu un godu par tīru sīknaudu, vergu dvēseles, ja atteiktos kalpot saimniekiem, un valsts un tautas interses nenodotu – tāpat visi būtu dzīvi un veseli, varbūt, izjustu kādu diskomfortu, kādam nedaudz samazinātos ienākumi, vai būtu kādas nelielas nepatikšanas, nevienu nešautu un uz Sibīriju nesūtītu.
Tāpēc runāt, ka partiju finansēšana no valsts te var ko mainīt, vienkārši smieklīgi, demokrātijas mehanismi korumpētās valstīs ar politiski neizglītotu un politiski stulbu lielu tautas daļu, kas nesaprot, par ko balso, ar lumpeņu psiholoģiju, nestrādā.

+13
0
Atbildēt

1

    lailabidzane > mary75 07.05.2011. 19.12

    .
    Tu gan, bobi, esi mums smuks, gudrs un bagāts!

    0
    -14
    Atbildēt

    0

Normunds 07.05.2011. 20.19

dzeris49 precīzi raksturoja Latvijas politisko situāciju. Valsti pilnībā pārvalda oligarhi. Lai šī vara skaitītos leģitīma no Satversmes burta viedokļa, oligarhi veido savas vai pērk gatavas partijas. Tāda nu ir Latvijas politikas prakse. Partiju finansēšana neko būtiski nemainīs, jo oligarhu kontrolētā Saema nekad nepieņems oligarhiem nelabvēlīgus lēmumus. Neko nedos tautas vēlēts prezidents ar jebkādām pilnvarām, tas tikai atvieglos oligarhu dzīvi, jo viens prezidents ir lētāks un vieglāk vadāms. Nezinu ko šeit varētu darīt, šķiet sistēma ir neievainojama un spējīga visas izmaiņas izmantot savā labā. Varbūt jādiskutē par dažādu nestandarta metožu pielietošanu? Piemēra pēc, vēlēšanu boikots, atbildības prasīšana no oligarhiem pašiem nevis to ielikteņiem.

+11
0
Atbildēt

2

    piziks > Normunds 11.05.2011. 11.55

    Jā, pārvalda oligarhi, bet bezprincipiālās politpartijas — kā Vienotība šobrīd — tik labi tai oligarhu ēnā jūtas un vēl provē uzdoties par nācijas glābējām! :) Pirms cik mēnešiem jau Dombrovska valdība būtu kritusi, ja ne Vienotības VARAS GARANTS Lembergs?! :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Normunds 08.05.2011. 08.52

    Bet, kurš tad protestēs, tie paši daži tūkstoši, kas protestēja pret drošības likumiem un Loskutova atlaišanu?
    Pat tik daudz neviena protesta akcija vairs nesavāks.
    Vai tie, kas vēl arvien balso par PLL un Lembergu, un tagad jau arī par SC?
    Nav vairs ATmoda, tauta ir sašķelta, sabiedrība atomāra, savstarpēja solidarizēšanās kāda jautājuma risināšanai tukša skaņa, vairākums pret korupciju izturas mierīgi, nesaprotot, kādu ļaunumu tā nodara, vērtību sistēma degradēta un ačgārna, jaunieši, uz kuriem varēja likt kādas cerības, vairuma gadījumā apolitiski.
    Pie kam oligarhu kontrolē vairums elektronisko un papīra mēdiju, kas ir ieinteresēti, lai tauta tikpat stulba arī paliek, vai kļūst vēl stulbāka.
    Vienīgā cerība uz internetu un jaunāko paaudzi, bet, daudzi spiesti braukt projām, jo Latvijā nevar atrast atbilstošu darbu.
    Un valsts pārvalde degradēta galīgi, tur godīgums un profesionalitāte nav kritēriji, vienīgais kritērijs – tev jābūt uzticamai savas partijas “skrūvītei”, vari būt kaut pēdējais muļķis.
    Brīžiem šķiet, ka varētu cept augšā referendumu par mažoritāro vēl. sistēmu, tas ļautu nomainīt vairākumu, bet, kā nopirka veselas partijas, nopirks arī pa vienam, pēdējo 20 gadu pieredze rāda, ka pie varas esošie latvieši ir nopērkami par sīknaudu, vārdi “atbildība” un “godīgums” tiem neko neizsaka.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

Normunds 08.05.2011. 09.47

Nu, varbūt internets kamēr to vēl nekontrolē. Tam gan jābūt līmenī – kā pašlaik Ir.lv. Vairumā portālu diletanti cītīgi apkaro viens otru. Vēl, jaunai paaudzei parasti pietrūkst zināšanu un pieredzes. Bet doma interesanta, varbūt Ir redakcijai vērts padomāt, un piešķirt saturīgākajiem viedokļiem plašāku popularitāti.

+8
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu