Pētījums: Iebraucēji Lielbritānijas ekonomikai drīzāk kaitējuši • IR.lv

Pētījums: Iebraucēji Lielbritānijas ekonomikai drīzāk kaitējuši

42
Foto: Māris Diņģelis

Imigranti no Austrumeiropas britu ekonomiku piecos gados cēluši vien par 0,38%

Latvijas un citu jauno Eiropas Savienības (ES) valstu iedzīvotāji, kas pēc 2004.gada masveidā ieplūda Lielbritānijā, tās ekonomikai drīzāk kaitējuši, nevis devuši labumu, apgalvo ietekmīgais Lielbritānijas Nacionālais ekonomisko un sociālo pētījumu institūts, vēsta aģentūra BNS.

Pētījuma autori aprēķinājuši, ka imigrantu vilnis no astoņām jaunajām bloka zemēm Austrumeiropā Lielbritānijas ekonomikas pieaugumu piecu gadu laikā pēc ES paplašināšanas ir veicinājis nebūtiski jeb tikai par 0,38%. Vienlaikus Apvienotās Karalistes iedzīvotāju skaits ir palielinājies par 700 tūkstošiem jeb vairāk nekā par 1%, radot spiedienu uz sociālo pakalpojumu un mājokļu jomu.

Lielbritānijas avīze “Daily Mail” raksta, ka ar šo pētījumu tiek atspēkoti līdzšinējie imigrācijas lobiju apgalvojumi, ka jauno ES iedzīvotāju masveidīgā došanās uz Apvienoto Karalisti ir sniegusi lielu labumu tās tautsaimniecībai. Laikraksts arī piebilst, ka jaunais pētījums dod triecienu leiboristu valdības tā dēvētajai atvērto durvju politikai.

Leiboristu valdība pēc 2004.gada pilnībā atvēra Lielbritānijas darba tirgu strādājošajiem no jaunajām bloka zemēm, nosakot ierobežojumus vienīgi sociālajiem pabalstiem. Tomēr no svētdienas arī šie ierobežojumi ir atcelti, vairojot bažas, ka Apvienotajā Karalistē ieplūdīs jauns austrumeiropiešu pulks ar nodomu saņemt dāsnos sociālos pabalstus, raksta avīze.

“Lai gan imigrācija var dot labumu, tā arī var saspriegot publiskos pakalpojumus, infrastruktūru un kopienas kohēziju, ja netiek pienācīgi kontrolēta,” atzīst Lielbritānijas imigrācijas ministrs Deimians Grīns. Viņš sola, ka valdība neatkārtos agrākās kļūdas un centīsies kontrolēt imigrāciju no jaunajām ES valstīm.

Lai gan 2007.gadā britu Iekšlietu ministrijas pasūtītā pētījumā bija redzams, ka imigrācijas dēļ iepriekšējā kalendārajā gadā Lielbritānijas ekonomika ir pieaugusi papildus par sešiem miljardiem sterliņu mārciņu (4,7 miljardiem latu), jaunākā pētījuma autori aprēķinājuši, ka visos piecos gados pēc ES paplašināšanas Apvienotās Karalistes iekšzemes kopprodukts palielinājies mazāk – tikai par 4,91 miljardu sterliņu mārciņu (3,9 miljardiem latu).

Pētījumā aplēsts, ka laikā no 2004. līdz 2009.gadam Lielbritānijā ieradušies 1,5 miljoni austrumeiropiešu, no kuriem 700 tūkstoši ir palikuši valstī uz pastāvīgu dzīvi.

Savukārt no 1.maija A8 valstu Čehijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Ungārijas pilsoņiem būs tāda pati pieeja Lielbritānijas darba tirgum kā citu ES valstu pilsoņiem, tostarp tādi paši pabalsti. Izņēmumi joprojām attieksies uz viesstrādniekiem no Bulgārijas un Rumānijas, kas ES pievienojās 2007.gada 1.janvārī. Iepriekš ierobežojumi tika atcelti tikai, kad jaunajā valstī iebraucējs reģistrējies un nostrādājis 12 mēnešus pēc kārtas.

Komentāri (42)

andrisskrastins 02.05.2011. 21.10

Starp citu, šeit ir BBC, nevis “Daily Mail” par to pašu rakstu.
http://www.bbc.co.uk/news/uk-13251614

0
0
Atbildēt

0

andrisskrastins 02.05.2011. 20.45

Ne pieci, ne četri pagāja kā jau tiek apšaubīts ziņnesējs. Jo kuram nu patiktu atzīt, ka Austrumeiropieši pārsvarā tomēr ir lupatlaši un brauc “iesūkt” nāsī ārzemju soclabumus, nekā kaut ko nopietni darīt. Jo kāpēc kaut ko darīt, ja var nedarīt arī UK.

0
0
Atbildēt

0

mxblack 03.05.2011. 13.03

Kas cits mūsējiem atlika, ja negribēja lai viņu bērni “atstiepj kājas” no bada un nabadzības, kad divdesmit gadus šī valsts ir laupīta un postīta, jo tās iedzīvotāji ir pārvērsti par vergiem, kuri vēl pat priecājas ja tiem atļauj ko strādāt par vēdera tiesu, vai par pārpalikumiem no “kungu” galda, kā “simtlatniekiem”. Tajā pašā laikā te ir milzīgs daudzums, pret kopējo iedzīvotāju skaitu, cilvēku, kuri var naudu prakstiski neskaitīt, bet to svērt ar svariem, jo ir veiksmīgi pratuši izmantot iedzīvotāju balsis un lētticību, lai tos sistemātiski un metodiski apzagtu. Un šodien tas turpinās. Ne velti atkal ienesīgākajos amatos tiek likti radi un draugi, ne velti tiek radīti jauni, ļoti labi apmaksāti amati, bet mums tiek pūsta migla par “budžeta konsolidāciju” un ekonomikas sakārtošanu. Zagļi nekad paši nerimsies, tiem vienmēr būs par maz, bet savējie savējos nekad netiesās, bet atbalstīs līdz pēdējam brīdim. Es pat nezinu kam te būtu janotiek lai tā valstiņas izlaupīšana apstātos, bet zagļi tiktu tiesāti un viņu īpašumi atgriezti atpakaļ kur nozagti.

0
-1
Atbildēt

1

    andrisskrastins > mxblack 03.05.2011. 13.47

    opis, “braucieni uz ārzemēm, mašīna un lūdzu atvaļinājumus vimaz 2 mēnešu garumā” nav gluži kāju atstiepšana no bada un nabadzības. Tiem kuriem tas draud nekur aizbraukt nevar.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu