Plašā demonstrācija Londonā noslēdzas ar vardarbīgām sadursmēm • IR.lv

Plašā demonstrācija Londonā noslēdzas ar vardarbīgām sadursmēm

9
Foto: EPA/LETA
Dita Krauze

Vairāki simti tūkstošu cilvēku protestē pret valsts izdevumu samazināšanu

Pret valdības paredzētajiem taupības pasākumiem vērstā demonstrācija Londonā naktī noslēdzās ar vardarbīgām sadursmēm starp policiju un agresīvi noskaņotiem protestētājiem, ziņo aģentūra LETA.

Arodbiedrību organizētajā protesta gājienā ielās sestdien izgāja vairāk nekā 250 000 cilvēku, un tā bija lielākā demonstrācija Londonā kopš 2003. gada protestiem pret Irākas karu. Sapulcējušos Haidparkā uzrunāja Arodbiedrību kongresa ģenerālsekretārs Brendans Bārbers. “Mēs esam šeit, lai dotu valdībai zīmi, ka esam stipri un vienoti,” sacīja Bārbers. “Mēs cīnīsimies pret mežonīgo izdevumu samazināšanu, un mēs viņiem neļausim sagraut sabiedriskos pakalpojumus, darbavietas un dzīves.” Savukārt opozīcijā esošo leiboristu līderis Eds Milibends teica: “Toriji sacīja, ka man nevajadzētu šodien nākt un runāt. Taču esmu lepns stāvēt kopā ar jums. Te ir alternatīva.”

Protesta gājiens lielākoties notika mierīgā gaisotnē, tomēr no demonstrantu pamatmasas atšķēlās neliela grupiņa agresīvi noskaņotu protestētāju, kas sāka demolēt īpašumus un iesaistījās sadursmēs ar policiju. Vardarbība ieilga līdz agrām svētdienas rīta stundām. Policija aizturējusi vismaz 214 cilvēkus, bet 31 policists un 53 civiliedzīvotāji guvuši ievainojumus.

“Es šo pasākumu dalu divās daļās. 250 000 cilvēki izgāja ielās Londonas centrā un mierīgi protestēja. Bet diemžēl bija arī noziedznieku grupa, kurai nav nekāda sakara ar gājienu un kas nolēma uzbrukt policistiem un ēkām Londonas centrā,” notikumus raksturoja Skotlendjarda komandieris Bobs Broudhērsts.

Vairāki simti melnās drēbēs ģērbušies jaunieši, aizseguši sejas ar lakatiem un šallēm, apmētāja policistus ar petardēm, degmaisījuma pudelēm un krāsu. Uz kārtības sargiem mestas arī ar amonjaku pildītas kvēlspuldzes. Vardarbīgi noskaņotie protestētāji izsituši logus veikalam “Topshop”, pieczvaigžņu luksusa viesnīcai “Ritz Hotel” un starptautiskajam finanšu uzņēmumiem HSBC un “Lloyds”, bet bankas “Royal Bank of Scotland” nodaļa apmētāta ar pudelēm un krāsas paketēm. Protestētāju grupa ieņēma arī luksusa pārtikas veikalu “Fortnum and Mason” un apzīmēja ēku ar grafiti, līdz policisti aplenca ēku un arestēja visus cilvēkus, kas no tās nāca ārā.

Lai uzraudzītu protesta gājienu, Londonas lielās tika izvietoti aptuveni 4500 policistu. Tik lieli policijas spēki organizēti pēc pagājušā gadā notikušām studentu demonstrācijām, kas izvērtās haosā un vardarbībā, kurā cieta arī kroņprinča Čārlza un viņa sievas Kamillas automašīna.

Britu prese svētdien pauž sarūgtinājumu, ka protestus aizēnojuši vardarbīgi nemieri. Izdevums “Observer” raksta, ka “kopumā labsirdīgo noskaņojumu izjauca vardarbīgi un destruktīvi uzbrukumi bagātības simboliem, tostarp viesnīcai “Ritz”, bankām un luksusa automašīnu tirgotājiem”. Avīzes “Mail on Sunday” pirmo lapu rotā uzraksts “Ritzkrieg” un fotogrāfija, kurā redzams, kā maskās tērptie nemieru cēlāji slavenās viesnīcas “Ritz” logos met metāla galdiņus. Laikraksts “Sunday Express” tikmēr norūpējies par iespējamiem grautiņiem 29.aprīlī – prinča Viljama un viņa izredzētās Keitas Midltonas kāzu dienā.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas valdība pērn prezentēja bargākos valsts izdevumu samazināšanas pasākumus vairāku desmitu gadu laikā, kas cita starpā valsts sektorā paredz likvidēt gandrīz pusmiljonu darbavietu. Konservatīvo un liberāldemokrātu koalīcija piecu gadu laikā paredzējusi valsts izdevumus samazināt par 81 miljardu sterliņu mārciņu (65,6 miljardiem latu).

Neskatoties uz bargajiem taupības pasākumiem, masu demonstrācijas līdz šim bija aprobežojušās ar studentu protestiem pret valdības lēmumu trīskāršot universitāšu mācību maksu.

 

Komentāri (9)

hinanska 26.03.2011. 20.18

-“valsts sektorā paredz likvidēt gandrīz pusmiljonu darbavietu.”

Wow! Šiem arī strukturālās reformas!

+3
0
Atbildēt

0

LAURIS 27.03.2011. 18.20

“no cuts”? kaut kāds antisemītisms

+3
-1
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 26.03.2011. 20.55

Atšķirībā no Latvijas, briti droši vien to nabaga “sabiedrisko sektoru” tiešām pareformēs. Bet arī tur arodbiedrību noziedzīgā būtība parādās visā krāšņumā.

+5
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu