Plaģiātismā vainots Vācijas ministrs atkāpjas no amata • IR.lv

Plaģiātismā vainots Vācijas ministrs atkāpjas no amata

37

Aizsardzības ministrs cu Gutenbergs bez atsauces izmantojis vismaz 15 autoru publikācijas

Vācijas aizsardzības ministrs Karls Teodors cu Gutenbergs, kurš iepriekš atzinis sava doktora darba izstrādē pieļauto plaģiātismu, otrdien paziņojis par savu atkāpšanos, vēsta aģentūra LETA un britu raidsabiedrība BBC.

Cu Gutenbergs, kurš savulaik tika uzskatīts par iespējamo kandidātu uz kanclera krēslu, preses konferencē pavēstīja, ka atkāpjas no visiem saviem politiskajiem amatiem.

Februāra vidū cu Gutenbergam tika izvirzītas apsūdzības plaģiātismā par viņa 2006.gadā aizstāvēto doktora disertāciju Baireitas universitātē. Tika atklāts, ka viņš bez atsaucēm izmantojis vismaz 15 autoru tekstu.

Cu Gutenbergs bija lūdzis universitāti anulēt viņa doktora grādu, norādot, ka darbā ir "nopietnas tehniskas kļūmes, kas ir pretrunā pienācīgiem akadēmiskiem standartiem". "Esmu cilvēks, kuram piemīt vājības un kļūdas," sacīja 39 gadus vecais galantais un populārais aristokrāts. Tomēr kaut ari atzinis kļūdas savā darbā, ministrs noliedza, ka būtu izmantojis citu autoru veikumu, nenorādot avotu.

Aktīvistu izveidotā interneta vietnē, kurā viņi kopīgi izvētējuši cu Gutenberga 475 lapaspuses biezo 2006.gadā aizstāvēto doktora disertāciju, secināts, ka atsauces uz avotu nav norādītas 270 lapaspusēs. Ja pieskata vēl 14 lapaspuses garo satura rādītāju un 65 lapaspuses ar zemteksta piezīmēm, kopumā tas veido jau divas trešdaļas promocijas darba.

Tomēr līdz ar skandālu ministra popularitāte tikai augusi. Arī iepriekš cu Gutenbergs jeb iesaukas “barons Izgriez un ielīmē”, kā arī “cu Gūglbergs” bijis viens no vispopulārākajiem valdības ministriem. Kā liecina televīzijas ARD veiktā aptauja, 73% iedzīvotāju Gutenberga politiskā darbība apmierina. Salīdzinot, pirms skandāla izraisīšanās šādu cilvēku bija 68%. Līdzīgs skaits – 72% – uzskata, ka ar Gutenberga atteikšanos no doktora grāda ir pietiekami, lai viņš varētu palikt amatā. Tikai 24% uzskata, ka viņam vajadzētu atkāpties.

Arī kanclere Angela Merkele paudusi atbalstu viņa palikšanai amatā, skaidrojot, ka viņa Gutenbergu iecēlusi aizsardzības ministra, nevis akadēmiska zinātnieka amatā.

Komentāri (37)

Aivars Krauklis 01.03.2011. 15.20

Politiskais pasūtījums, konkurentu intrigas, linča tiesa… Labi, ka pie mums nekas tamlīdzīgs nav iedomājams. Varbūt piedāvāsim politisko patvērumu?

+2
0
Atbildēt

0

Arturs 01.03.2011. 16.21

Pilnais vārds Karl Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg.

0
0
Atbildēt

0

Juris Millers 01.03.2011. 14.54

Porutchik! Es zinu, ka visiem gribas pajokot par ‘Gutenber projekt’ saistību ar šo lietu, bet – ‘Porutchik, molchatj!’ :)

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu