Briti atteikušies no zemūdeņu izlūklidmašīnām • IR.lv

Briti atteikušies no zemūdeņu izlūklidmašīnām

29

Lielbritānijā taupības dēļ slēdz miljardiem vērto “Nimrod” projektu

Lielbritānijā sākta deviņu “Nimrod” tipa militāro lidmašīnu pārstrādāšana lūžņos, vēsta “The Guardian”. Jaunās “Nimrod MRA4” izlūkošanas lidmašīnas vēl nebija nodotas ekspluatācijā, turklāt vienīgais pabeigtais lidaparāts Karaliskajiem Gaisa spēkiem izmaksājis vairāk nekā maksātu kosmosa kuģis “Space Shuttle”.

Vienīgais “Nimrod MRA4” astronomiskais aspekts bija tās izmaksas. Lidmašīnas radars bija vērsts uz leju – tās primārā funkcija bija jūras izlūkošana un uzbrukumi zemūdenēm. Taču lidaparāts noderētu arī sauszemes izlūkošanai, glābšanas operācijām. 

“Nimrod” tipa lidmašīnas Apvienotās Karalistes bruņojumā ir kopš 1969.gada un ir pārdzīvojušas vairākas modernizācijas. Pēdējo pārbūves projektu 1996.gadā atbalstīja toreizējā konservatīvo valdība. Pēc 14 gadu darba pērnā gada sākumā pilnīgu gatavību sasniedza pirmā lidmašīna no deviņām iecerētām, vēl trīs bija tuvu pabeigšanai, bet piecas – iesāktas. Projekta izmaksas bija sasniegušas aptuveni 4 miljardus mārciņu. 

Tomēr pēc jaunās konservatīvo valdības nākšanas pie varas 2010.gada augusta vēlēšanās tika nolemts veikt aizsardzības un drošības politikas reformu. Ekonomisko grūtību ēnā bija nepieciešams 2 miljardu mārciņu ietaupījums nākamo 10 gadu laikā, un atteikšanās no “Nimrod”. Par spīti ieguldītajiem līdzekļiem, gatavajam lidaparātam un vairāk nekā 1000 darba vietu zudumam, valdība lēma programmu apturēt. Šogad sākta lidaparātu utilizācija.

Reformas dēļ savu pēdējo lidojumu ir veikusi vēl viena Karalisko Gaisa spēku lidmašīna – “Harrier” – vertikālās pacelšanās iznīcinātājs, kurš militārpersonu rokās bija efektīvs Folklendu konflikta laikā.

Atšķirīgi ir viedokļi, vai atteikšanās no “Nimrod” bija prātīgs solis, un vai lietderīgāk ir lidmašīnas iznīcināt tā vietā, lai nodotu glabāšanai. Jūras izlūklidmašīnas zaudēšana nepaliks bez iespaida uz Apvienotās Karalistes kā salu valsts aizsardzības spējām, taču jāņem vērā, ka zemūdeņu draudi pie Lielbritānijas krastiem līdz ar Aukstā kara beigām ir mazinājušies, kamēr to vietā nākuši cita veida draudi. 

Deivida Kamerona vadītā valdība apgalvo, ka ir pārstrukturējusi aizsardzības prioritātes tā, lai ar pieejamiem līdzekļiem atbildētu uz pašreizējiem apdraudējumiem. Tikmēr laikrakstam “Daily Telegraph” vairāki bijušie aizsardzības sfēras līderi norādījuši, ka “Nimrod” projekta slēgšana un lidaparātu sagriešana gabalos “atstāj britu aizsardzībā milzīgu robu”.

Jāpiebilst, ka “Nimrod” izlūklidmašīnu pamatā bija strukturālie elementi, kas pārņemti no pēckara “Comet” – pirmā un pēdējā britu izcelsmes reaktīvā pasažieru aviolainera. Tehnisku problēmu vajātās iepriekšējās “Nimrod” paaudzes MA2 kontā ir piespiedu nosēšanās jūrā pie Skotijas krastiem 1995.gadā un avārija ar 14 upuriem Afganistānā 2006.gadā.

 

Komentāri (29)

Jānis 29.07.2017. 16.36

Nu taisnība ir kaut kur par vidu. Tomēr arī ārstiem pienākas mazliet lielākas algas. Salīdzininot ar viņu atbildību. Tas tev nav viegls darbs…

+2
-1
Atbildēt

0

Dainis Lemešonoks 28.07.2017. 11.24

PS. Aizmirsu atgādināt, ka šis raksts tika pirmpublicēts portālā “Pietiek.com” 26.jūlijā (http://pietiek.com/raksti/gimenes_arsti_pasi_sevi_gaz_no_pjedestala), izraisot plašu diskusiju tā komentētāju vidū. Tas protams, saldi kutina autora patmīlību, kaut arī viņam šad tad ir smagi “iedots bietē”.

+1
-1
Atbildēt

0

lebronj2356 13.02.2011. 15.56

Izskatās, ka lepnajai britu flotei un armijai kopumā draud pamatīgs samazinājums naudiņas trūkuma dēļ. Tankus šie vairs neražo, iepirks Vācijā, eskadriļas samazina, flote būšot kopīga ar Franciju. Laikam arī armijas Eiropā būs proporcionālas valstu finansiālajām iespējam, t.i. Vācija atkal būs augšgalā. Lieki teikt, ka KF tērē neproporcionāli daudz saviem spēkiem…

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu