Latvija - viens no „visētiskākajiem” ceļojuma galamērķiem • IR.lv

Latvija – viens no „visētiskākajiem” ceļojuma galamērķiem

30
Kaspars Krafts, F64
Dita Krauze

Latviju slavē par bērnu mirstības samazināšanu; aicina palielināt toleranci pret minoritātēm

Bezpeļņas organizācija no Kalifornijas "Ethical Traveler" publicējusi šīgada sarakstu „The World's Best Ethical Destinations”. Tajā katru gadu tiek iekļautas desmit jaunattīstības valstis, kas sasniegušas vērā ņemamu progresu dabas aizsardzības, sabiedrības labklājības un pārvaldes jomā, tādējādi iedvesmojot citas valstis. Tāpat uzsvērta sarakstā iekļauto valstu neskartā daba un valdzinošais kultūras mantojums.

Latvija un Lietuva īpašu atzinību izpelnījušās saistībā ar UNICEF datiem par bērnu mirstības samazināšanu. Tomēr topa autori norāda, ka Latvijai un Lietuvai, kā arī Polijai, būtu vairāk jārīkojas, lai novērstu diskrimināciju pret etniskajām un seksuālajām minoritātēm.

Pārējās topā iekļautās valstis ir Latīņamerikas valstis Argentīna, Čīle, Barbadosa, Urugvaja, Kostarika un Dominika, kā arī Mikronēzijas salu valsts Palau. Šīs valstis guvušas atzinību galvenokārt ar saviem panākumiem dabas un cilvēktiesību aizsardzībā.

“Latvia Tours” direktore Ieva Keiša, kura par organizāciju "Ethical Traveler" iepriekš nebija dzirdējusi, uzsver, ka šī fakta vērtējums nav viennozīmīgs. “No vienas puses, tas, ka Latvija parādās šajā sarakstā, ir labi, jo tas noteikti dos mums kādu papildus tūrisma plūsmu. Tomēr sociāli atbildīgie ceļotāji ir šaura cilvēku grupa, un lielākā tūristu plūsma šādi neveidojas.”

Keiša norāda, ka, viņasprāt, Latvijas iekļaušana šajā sarakstā kopā ar tādām valstīm kā Kostarika un Barbadosa liecina par mūsu valsts problēmām, kurām topa veidotāji pievērsuši uzmanību. “Tas izklausās pēc sauciena pēc palīdzības un liek valsts tēlam izskanēt nedaudz negatīvā kontekstā. Ceļotājam tomēr būtu jābrauc uz valsti atpūsties, nevis dot sociālo labumu – tas vairāk asociējas ar Āfrikas valstīm.”

Tomēr kā pozitīvu Keiša izceļ faktu, ka Latvija minēta ne tikai sociālā devuma kontekstā, bet arī tiek ieteikta kā interesants ceļojuma galamērķis. “Latvija tiek pozicionēta kā tūrisma objekts, kas varbūt nav tik attīstīts kā Parīze vai Singapūra, taču kam ir cita veida valdzinājums – piemēram, neskarta daba un kultūrvēsturiskas vērtības – un kur ir vairāk, ko redzēt, kā tikai šopings vai naktsklubi.”

"Ethical Traveler" ir Kalifornijas bezpeļņas organizācija, kura par savas darbības mērķi ir izvirzījusi veicināt ceļotāju sociālo atbildību, aicinot ar ceļamērķa izvēli dot savu ieguldījumu konkrētu valstu ekonomikas attīstībai, tādējādi atbalstot šo valstu centienus cilvēktiesību, dabas aizsardzības un citās jomās. Saraksta veidošanā izmantoti dati no tādām respektablām organizācijām kā Freedom House, Pasaules banka, UNICEF un citām.

Komentāri (30)

dro 05.01.2011. 17.51

Ak vai, kā latviešiem gribas sevi nolikt! Vai tad tik ātri aizmirsies, ka ar to demokrātiju gājis tajā pašā Čīlē un Argentīnā. Vai jau aizmirsies kā kādreiz bagātā Argentīna nonāca līdz defoltam? Nu vidēji latvieši nedzīvo nemaz tik slikti. Arī sadzīves kultūra nav nemaz tik zema kā vienam otram gribētos, un kultūras dzīve Latvijas mazpilsētās, salīdzinot ar bagāto ASV un Kanādas mazpilsētām pat šajos grūtajos laikos ir interesantāka.

+7
-1
Atbildēt

1

    www.vecamate.lv > dro 05.01.2011. 22.32

    Pareizi ir, vidējā Eiropas mazpilsētā var nobeigties aiz garlaicības pie tv kastes pat svētku laikā,kamēr daudzos mūsu pagastcentros gan deju kopiņa,gan keramikas pulciņš,gan nedbeigās kāds koncis vai pašdarbnieku teāteris.Ir,ir ar ko lepoties, un nauda šamā neko neizsaka.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Sandra Lāce 05.01.2011. 16.08

“Tomēr sociāli atbildīgie ceļotāji ir šaura cilvēku grupa, un lielākā tūristu plūsma šādi neveidojas.” Oi, man patīk šis teikums, šķiet, ka tas kaut ko signalizē par “lielākās tūrisma plūsmas” sastādītājiem. Un uz tiem jau mēs arī visvairāk gaidām, uz tērētājiem un izšķērdētājiem. Jo citādi – kāda jēga no tūrista, kādu labumu LV gan spēj sniegt tie lētie mugursomnieki, dīvānu sērferi, ekotūristi, lonely planet stila ceļotāji un citi dīvaiņi, ne viņi plosās pa naktsklubiem, ne atstāj milzu summas dārgo viesnīcu recoptorijās.

+4
0
Atbildēt

2

    Jānis Blumbergs > Sandra Lāce 05.01.2011. 22.44

    ideāli, mums te tieši vajag mazmazītiņu tūristu straumīti no ASV (lielākā mēs noslīktu)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Sandra Lāce 05.01.2011. 16.24

    Ai ētika , ai estētika, kam tās vairs Latvijā interesē? Ne tās vēderā bāžamas, ne mugurā velkamas:))

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Rolands__ 06.01.2011. 01.54

Starp citu, neskartā daba tik tiešām ir liela Latvijas vērtība. Tas pirmkārt. Otrkārt, nevajag jau nu uzskatīt bagātās valstis par kaut kādām laimes zemēm. No kurienes nāk antidepresanti?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu