''Mediju nams" apsverot "Dienas" akciju iegādi • IR.lv

''Mediju nams" apsverot "Dienas" akciju iegādi

21
Foto: Evija Trifanova, F64

Savus 49% konkurenta akciju ''Neatkarīgās'' izdevējam piedāvājuši Roulendi

Preses izdevējs "Mediju nams" (MN) apsver iespēju iegādāties Roulendu ģimenei piederošā koncerna "Diena" 49% akciju, pirmdien vēsta portāls nra.lv. "Roulendu ģimenes pārstāvji ir izteikuši tādu vēlmi, mēs pašlaik to izvērtējam," informējis MN valdes priekšsēdētājs Armands Puče.

"Jāsaprot, ko ["Dienas" lielākais īpašnieks Viesturs] Koziols darīs ar savu kontrolpaketi, jo līdz šim viņš nav pozicionējis savus ilgtermiņa plānus," teica Puče. Viņš gan atzinis, ka MN paša izdotās ''Neatkarīgās Rīta Avīzes'' konkurents laikraksts "Diena" neinteresē, jo tieši tas arī ģenerējot uzņēmumā lielākos zaudējumus.

"Bet tur ir citi aktīvi, kas, veidojot atbilstošas sinerģijas un vienotu stratēģiju, var būt pievilcīgi, interesanti un izdevīgi. Ar krievu naudu mēs netaisāmies cīnīties, un nav jau arī jēgas – viņiem varētu interesēt tikai avīze "Diena", lai uzsvērtu savu ietekmi sociāli politiskajā telpā. Taču vienu pašu "Dienu" ar tādiem zaudējumiem, kādi tie ir pašlaik, esošajam īpašniekam pārdot būs gandrīz neiespējami. Vēl jau ir jāsaprot, ka "Dienas" vērtība un reputācija pēc visiem publiskajiem skandāliem un darbinieku demaršiem patiesībā ir mazinājusies, kas daudzus interesentus vai iespējamos investorus atbaida. Bet no Krievijas polittehnologu augstumiem raugoties, "Dienas" nonākšana Kremļa kontrolē varētu būt racionāls lēmums," klāstīja Puče.

Akciju sabiedrības ''Diena kontrolpaketes īpašnieks Viesturs Koziols portālam Diena.lv paudis, ka iespējamā mediju koncerna pārdošana MN viņam izraisot smīnu. Viņš savas daļas pārdot negrasoties, Pučes izteikumi par iespējamo ''Dienas'' daļu iegādi esot vērtējami abonēšanas kampaņas sākuma kontekstā un neesot uztverami nopietni.

Aģentūrai BNS Koziols sacīja, ka jau tad, kad šovasar kļuva par "Dienas" kontrolpaketes īpašnieku, panācis vienošanos ar Roulendu ģimeni par iespēju ar zināmiem nosacījumiem iegādāties kompānijas atlikušās akcijas. "Man pagaidām nav nekāda pamata apšaubīt to, ka šo vienošanos neīstenos un neizpildīs Roulendu ģimene. Līdzšinējā sadarbība, kas mums bijusi, norisinājusies korekti, bez starpgadījumiem un ātri," uzsvēra ar ''Dienas'' lielākais īpašnieks.

Portāls nra.lv vēsta, ka par "Dienu" interesējoties krieviski iznākošā laikraksta "Telegraf" pircējs, kas saistīts ar Lietuvas banku "Bankas Snoras". Šo finanšu grupu kontrolē Krievijas uzņēmējs Vladimirs Antonovs, kas ir "Latvijas Krājbankas" īpašnieks, viņa ietekmē ir Lietuvas lielākā mediju grupa ''Lietuvos Rytas''.

Iepriekš izskanējusi informācija, ka Antonovs vēlas savā kontrolē iegūt vienu Latvijas dienas laikrakstu un kādu komerctelevīziju. Neoficiāla informācija liecinot, ka par šo tematu ar Antonova grupējumu kontaktus uzturot "Latvijas Avīzes" izdevējs "Lauku Avīze", kura īpašniekiem no "Ventbunkers" esot nodoms atbrīvoties no mediju uzņēmuma, kas neietilpst viņu biznesa segmentā, raksta nra.lv. Nav ziņu, vai līdzīgas sarunas notiek par paša MN iespējamu pārdošanu.

Savukārt mediju eksperts Ainārs Dimants, Biznesa augstskolas ''Turība'' komunikācijas zinātnes asociētais profesors, portālā Diena.lv raksta, ka MN ''pārlikts no vienas kabatas otrā'', proti, Ventspils grupējumu savstarpējo karu rezultātā tā īpašniece "Latvijas kuģniecība" (LK) draudēja pāriet citu personu ietekmē, tāpēc vajadzējis mainīt arī izdevniecības juridisko statusu, lai to nezaudētu. Turklāt esot pazīmes, ka tagadējie MN īpašnieki Armands Puče, Lilita Seimuškāne un Uldis Dreiblats nav patiesie labuma guvēji. ''Arī darījuma summa – 85 tūkstoši eiro – liecina, ka "Mediju nams" ir gluži vienkārši pārlikts no vienas kabatas otrā, tas nav biznesa darījums,'' vērtē mediju speciālists, atzīstot, ka grūti spriest par LK zaudējumiem.

MN pārdošana ''nav caurredzams darījums'', un par patieso īpašnieku varot spriest, lasot tā izdoto NRA, secina Dimants: ''Ņemot vērā, ka īpašnieku laikraksta slejās parasti nekritizē, jāsecina, ka patiesā labuma guvējs ir Aivars Lembergs.'' Savukārt MN juridiskie īpašnieki, visticamāk, ir viņa uzticības personas, piemēram, Seimuškāne vada Ventspils Attīstības aģentūru, kas pakļauta pilsētas domei.

Pēc Dimanta domām, šis gadījums rāda, ka vajadzīga ''tiesību, finanšu un mediju lietpratēju diskusija – kā panākt, lai varam noskaidrot mediju uzņēmumu patiesā labuma guvējus'', tā pieaugtu mediju prestižs un ticamība. Kā norāda speciālists: ''MN lielie zaudējumi jau kopš 1998.gada liecina – slēpjoties ārzonās un aiz citām personām, nav iespējams sekmīgi vadīt mediju uzņēmumu, jo mediju bizness balstās uz uzticēšanos.''

Pēc aģentūras BNS datiem, "Diena" ir Latvijas lielākā mediju grupa. Koncerna pamatdarbības veids ir drukāto mediju izdevējdarbība, un tā galvenās aktivitātes ir saistītas ar nacionālo laikrakstu, bezmaksas laikrakstu, reģionālo laikrakstu un mēneša žurnālu izdošanu, interneta ziņu portālu veidošanu, kā arī avīžu un žurnālu poligrāfijas un preses loģistikas pakalpojumu sniegšanu. Augusta sākumā par "Dienas" kontrolpaketes īpašnieku kļuva ar LPP/LC līderi Aināru Šleseru saistītais uzņēmējs Viesturs Koziols.

Komentāri (21)

Dzintars Kalniņš 15.11.2010. 11.33

Kā saka krievu sakāmvārds – Cirks aizbraucis, bet klauni palikuši! :D
Andris/Ainars/Aivars tā nopūlējās, lai “aiztaisītu muti” Dienai pirms vēlēšanām, bet rezultātā Aivars vienīgais var būt kaut nedaudz apmierināts. Laikam vienošanās ar starpniekiem (Tralmaku, Roulendiem) ietvēra sevī to, ka pēc vēlēšanām lielākais “kumoss” no Dienas oficiāli jāsavāc tam, kas ir vinnējis – attiecīgi Aivaram! Gan jau arī Koziols to visu pavisam drīz atdos…
Skarbi, kādā valstī dzīvojam…

+15
-1
Atbildēt

0

daina_tabuna 15.11.2010. 11.52

Tas būtu reti stilīgi, ja “LATVIJAS avīze” nonāktu krievu rokās un tur būtu visi tie skaistie pretlatviskie rakstiņi, kas šobrīd ir krievu presē… tikai latviski. Acīmredzot čekisti kaut ko ir mācījušies no savām kļūdām pēc iepriekšējās okupācijas. Un sāk ar to, ka vispirms savāc zem sevis masu medijus, lai cilvēkus pieradinātu pie pareizas izpratnes par to kāpēc jāpievienojas Krievijai. Kā tas onka no anekdotes, kas palaikam sēdēja kartupeļu dobē pliku pakaļu- lai pierastu jau laikus un nejustu diskomfortu, kad tiks apglabāts.

+12
0
Atbildēt

0

Vaira Tempele 15.11.2010. 11.36

Prieksh kam Koziolam tagad to “Dienu” vajag? Veeleeshnas zaudeetas, ieguldiijumi izraadiijushies lieki. Atdos Lembergam, buus veel viena “objektiiva”, “neatkarīiga” aviize, kas slavinaas V-pils brugji un pukjpodus.
Un ik pa laikam baidiis vecas tantes ar bubuli Sorosu, vareetu pat buut tematiskais 6dienas pielikums. :D

+12
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu