Attaisno bijušo KNAB darbinieku Bodi • IR.lv

Attaisno bijušo KNAB darbinieku Bodi

20
Ilmārs Bode. Autors: Mārtiņš Plūme, LETA

Augstākā tiesa apelācijas instancē attaisno slepenu ziņu izpaušanā apsūdzēto

Augstākā tiesa (AT) ceturtdien attaisnoja slepenu ziņu izpaušanā apsūdzēto bijušo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieku Ilmāru Bodi, ziņo aģentūra BNS. Tiesa atzina, ka vienā epizodē nav pietiekami pierādīta viņa vaina, bet otrajā nav nozieguma sastāva.

Prokuratūra pēc 21.oktobra, kad būs pieejams pilns sprieduma teksts, varēs iesniegt kasācijas protestu, informē AT preses sekretāre Baiba Kataja. Ja tā notiks, lieta būs jāskata AT Senātam.

Kā ziņots, 2008.gadā Rīgas apgabaltiesa Bodem piesprieda 12 800 latu naudas sodu un noteica triju gadu liegumu kandidēt Saeimas, pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās, kā arī triju gadu liegumu ieņemt amatu ar valsts noslēpumu un komercnoslēpumu saistītās iestādēs. Bijušais KNAB darbinieks savu vainu ne pirmstiesas, ne tiesas izmeklēšanas laikā neatzina.

Bodem apsūdzība bija uzrādīta par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Par noslēpuma izpaušanu var sodīt ar cietumsodu līdz astoņiem gadiem, par dienesta stāvokļa izmantošanu – līdz trijiem gadiem cietumā.

Prokuratūra uzskata, ka 2006.gada septembrī Bode izpaudis kādai personai ziņas par operatīviem pasākumiem – tālruņa sarunu noklausīšanos un videonovērošanu – pret Vidzemes tiesas priekšsēdētāju Irēnu Poļikarpovu, kas viņai pēc tam darīts zināms. Viņš Poļikarpovai izpaudis ziņas arī par kādu slepenu dokumentu, nodarot būtisku kaitējumu valsts pārvaldības un tiesiskās kārtības nostiprināšanas interesēm. 2006.gada oktobra sākumā KNAB par kukuļņemšanu aizturēja Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesneses Beatrisi Tāleri un tiesas priekšsēdētāju Poļikarpovu.

Bodes pārraudzībā strādāja visi KNAB izmeklētāji, tostarp tie, kas veica pirmstiesas izmeklēšanu Vidzemes priekšpilsētas tiesnešu krimināllietā. Bodi no amata atbrīvoja, jo tika anulēta viņa pielaide valsts noslēpumam, kas ir viena no prasībām KNAB.

Bodes vārds skaļi izskanējis arī iepriekš, kad toreizējais KNAB vadītājs Aleksejs Loskutovs pieņēma lēmumu saukt Bodi pie disciplināratbildības un pazemināt amatā un trijiem gadiem par normatīvo aktu normu neievērošanu. Toreizējais premjerministrs Aigars Kalvītis (TP) uzlika disciplinārsodu – rājienu – Loskutovam par Bodes disciplinārsodīšanu.

Komentāri (20)

Janis 30.09.2010. 13.27

Nu re, Vilnītis strādā, Dalbiņš strādā, Jaundžeikars strādā, Kots strādā, Gailītis strādā, Kalnmeiers strādā, Bičkovičs taču arī nevar malā sēdēt – roka jāpieliek, lai tas lielais darbs uz priekšu tiek.

+17
0
Atbildēt

0

ilmisimo 30.09.2010. 14.45

Kā ta citādi, ja šitāds uzvārds.

Ekonomika tak jāsilda.

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu