BKUS iepirkumu lietā prasa apsūdzēt 10, arī Šķēles paziņu • IR.lv

BKUS iepirkumu lietā prasa apsūdzēt 10, arī Šķēles paziņu

51
Jānis Saliņš, F64
Indra Sprance

KNAB pirms vēlēšanām klusē par prokuratūrai nodoto lietu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) trešdien pēc gandrīz gadu garas izmeklēšanas nodevis kriminālvajāšanai lietu par kukuļiem un uzskrūvētām cenām Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) iepirkumu konkursos. KNAB lūdz prokuratūru apsūdzēt virkni personu, starp kurām ir gan privātuzņēmēji, gan bijušās amatpersonas un slimnīcas valdes locekļi, ieskaitot Tautas partijas (TP) bijušo biedru un ziedotāju Aivaru Lisenko, apvienības ''Par labu Latviju'' deputāta kandidāta Andra Šķēles paziņu.

Kā Ir.lv apstiprināja prokurors Māris Leja, kuram nodota KNAB nosūtītā lieta, kriminālvajāšanu lūgts sākt pret 10 cilvēkiem, bet pret vienu no personām, kas nav bijusi amatpersona, lieta izbeigta. Lēmumu par kriminālvajāšanas sākšanu pret lietā minētajiem cilvēkiem prokurors varētu pieņemt 10 dienu laikā. Tā kā lietas materiāli ir apjomīgi, Leja plānojot izmantot visu šim lēmumam likumā atvēlēto termiņu.

Lai gan BKUS un ''Latvenergo'' vadības aizturēšana aizdomās par korupciju ir divas skaļākās lietas biroja pēdējā gada darbības laikā, un par tāda apjoma izmeklēšanu nosūtīšanu apsūdzības celšanai KNAB vienmēr informējis medijus, šoreiz tas nav noticis. Tas rada minējumus, vai biroja priekšnieks Normunds Vilnītis vēlējies izvairīties no informācijas nonākšanas atklātībai pirms sestdien gaidāmajām parlamenta vēlēšanām. Ar Vilnīti Ir.lv pagaidām nav izdevies sazināties.

Zaguši arī ziedojumus
Saskaņā ar izmeklēšanā apkopoto informāciju, noziegumi notikuši laikā no 2007.gada jūlija līdz 2009.gada novembrim, nodarot vismaz 105 714 latu zaudējumus gan valsts budžetam, gan tiem, kuri ziedoja naudu bērnu slimnīcas fondam. Izmeklēšana nav beigusies, bet šobrīd par pierādāmām tiek uzskatītas vismaz astoņas epizodes.

Pērn rudenī, kad skandāls sākās, aizturēja četrus – BKUS ekonomikas direktoru Arni Kramzaku, vairāku slimnīcas projektu būvuzrauga “Projektu vadības un attīstības biroja” (PVAB) valdes locekli Raiti Muižnieku, “Rīgas firmas Pamats” lielāko īpašnieku Aleksandru Kreiceru un slimnīcas saimniecības direktoru Lisenko.

Lisenko 2006.gadā bija ziedojis TP 9000 latus, labi pazīstams ar tās līderi Šķēli un saskaņā ar ienākumu deklarāciju glabāja milzīgas summas skaidrā naudā. Tādēļ Lisenko aizturēšana izraisīja vislielāko rezonansi. Viņu prasa apsūdzēt pēc Krimināllikuma 177.panta daļas par krāpšanu lielā apjomā vai organizētā grupā. Lisenko nonākšanu amatā BKUS Veselības ministrijas valsts sekretārs Armands Ploriņš tolaik publiski skaidroja ar nejaušu viņa CV atrašanu uz sava galda, nespējot atcerēties ne kā tie tur nonākuši, ne kas ieteicis viņu pieņemt.

Apsūdzēto skaits audzis
Tagad KNAB lūdz prokuratūru apsūdzēt 10 cilvēkus – līdz ar jau pieminētajiem arī ugunsdzēsēju Juri Šmitu, ko tur aizdomās par kukuļa pieņemšanu par dažādiem slimnīcas pārbaudēs atklātiem drošības pārkāpumiem, kā arī Georgiju Pimenovu, Sergeju Kravcovu, Juri Briedi, Rihardu Jāgeru un Mihailu Kreitsaru. Vairāki aizdomās turamie figurē kā darbinieki būvniecības firmās, no kurām dažas, izmantojot fiktīvus līgumus, izmantotas valsts iepirkumos nozagtās naudas atmazgāšanā.

Aizdomās turamos lūdz apsūdzēt pēc Krimināllikuma pantiem, kas runā par krāpšanu lielā apjomā vai grupā, par dokumentu viltošanu, par dienesta pilnvaru pārsniegšanu mantkārīgā nolūkā, kukuļņemšanu un kukuļdošanu. Amatpersonas vaino par to, ka tās, izmantojot dienesta stāvokli mantkārīgos nolūkos, izkrāpa naudu vairākos slimnīcas iepirkumu konkursos, manipulējot ar tāmēm.

Visgarākā apsūdzību virkne ir BKUS iepirkumu komisijas vadītājam Kramzakam un Kreiceram. Pirmais vienā no epizodēm tiek turēts aizdomās par vismaz Ls 80 000 pieņemšanu saistībā ar slimnīcas iepirkumu konkursiem.

Uzskrūvēja tāmes, mazgāja naudu
Kriminālvajāšanai nodotie gadījumi spoži izgaismo tumšos stūrus valsts iepirkumos. Sarunāti konkursi, kuros “otkatu” saņēmēji ļauj pārrakstīt piedāvājumus tā, lai valsts nesaņemtu lētāko variantu, bet varētu iedzīvoties gan viņi, gan būvnieki, dokumentu viltošana konkursu vajadzībām, naudas atmazgāšana caur fiktīvu pakalpojumu līgumiem. Korupcija un konkursu sadārdzināšana bija labi atstrādāta sistēma, nevis vienreizējs gadījums, liecina apsūdzību epizodes.

Viena no tām apraksta BKUS Vecāku mājas pirmās kārtas būvdarbiem rīkoto slēgto konkursu 2009.gada maijā. Tajā figurē Kramzaks, Muižnieks un Kreicers. Kad izrādījies, Kreicera pārstāvētais “Pamats” iesniedzis piedāvājumu, kas bija būtiski lētāks nekā nākamajam lētākajam piedāvātājam “RBS Skals”, un pirmajam ļauts nokārtot tāmes paaugstināšanu par 21 tūkstoti latu, lai neizskatītos tik aizdomīgi. Izkrāptā nauda nākusi no slimnīcas labdarības fonda.

Otrs līdzīgi sarunātais konkurss bija par inženiertīklu rekonstrukciju un teritorijas labiekārtošanu, trešais – par daudzfunkcionālā korpusa 2., 3. un 4.kārtu. Tajā viena no papildu būvēm sadārdzināta par vismaz 33 tūkstošiem latu. Slimnīcas uzņemšanas nodaļas vienkāršotā renovācija “aritmētiskas kļūdas” rezultātā, samainot tāmi pret jaunu, izrādījās par aptuveni 47 tūkstošiem latu dārgāka nekā varēja būt.

Neviena no apsūdzētajām personām BKUS vairs nestrādā, lai gan, piemēram, Lisenko ar tiesas spriedumu par kompensāciju tika atjaunots amatā. Tikmēr Vecāku mājas labiekārtošanai tiek lūgts ziedot mēbelēm, jo ar valsts piešķirto naudu tam nepietiek.

Komentāri (51)

disassociative 30.09.2010. 09.28

Šī ir visciniskākā zagšanas epizode pēdējo 20 gadu laikā. TP ir pilnībā jāatbild par sačakarēto ziedošanas kultūru Latvijā. Var sanākt situācija, ka kādam cilvēkam patiesi ļoti, ļoti vajag šos ziedojumus, lai izdzīvotu, bet cilvēki vairs neziedos, jo nekam vairs netic. Un tā jau būs slepkavība no TP puses.

+35
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 30.09.2010. 08.58

man patiik… teepisti zog visu kas nav piesiets , tas sen visiem zinaams fakts , par saskruuveetajaam taameem sen vajadzeeja tikt skaidriibaa , taas jau saaka skruuveet kad buuveeja austrumu robežu , vajag izpeetiit kaada vella peec pie austrumu robežas pieseeja Liepaajas policijas eekas buuvnieciibu , aciimredzot lai vairaak pie viena kampiena vareetu nozagt jo tas deva 5000 000 ls papildinaajumu , taspats biblioteeka un visiem zinaamais zelta tilts , taapat Demakovas superobjekts koncertzaale … valsts izlaupiitaaji ar pirmo nummuru laužas atkal saeimaa … balsošu par mafijas ienaidniekiem…

+29
0
Atbildēt

2

    Valdis Ādamsons > Janka, Janic 30.09.2010. 09.11

    Jā, jā! Austrumu robežas ēkā viena ledusskapja pieslēgšana tīklam (“ieštepselēt” kontaktdakšu) vien maksājā LVL 50,00…šo ziņu atceros no intervijas TV!…

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > Janka, Janic 30.09.2010. 10.14

    Vai tad par velti Dāboliņš startēja no TP saraksta uz RD, lai turpinātu zagt!
    Cik izmaksāja valstij tā robežapsardzes skola un purvā celtais sporta laukums. Noziedznieki tā TP un vairāk nekas!

    +11
    0
    Atbildēt

    0

putekliic 30.09.2010. 09.36

Zagļi, protams, jāliek cietumā – šaubu nav. Bet problēmas sakne ir daudz dziļāk un tas, ka tik grūti ir notiesāt “elites” zagļus ir mazākā mērā vainīga prokuratūra un tiesa. Neatklāšu neko jaunu sacīdams, ka likumi ir tā sakārtoti, ka zagšana ir padarīta par bez maz vai likumīgu. Tāpēc kamēr puse LV iedzīvotāju uzskatīs, ka, piemēram, Lembergs ir labākais premejera amata kandidāts, kamēr shēmotājs Šlesers vienai daļai būs “amerikāņu sapņa” Latvijas iemiesojums, tikmēr mēs neko citu, ka līdzšinējo zagšanas politikas turpinājumu sagaidīt diemžēl nevaram.

+25
-1
Atbildēt

1

    inese zandersone > putekliic 01.10.2010. 01.24

    likumi ir normāli sakārtoti, tikai neviens viņus nepiemēro!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu