KNAB pazudušās naudas lietu iztiesās vēlreiz • IR.lv

KNAB pazudušās naudas lietu iztiesās vēlreiz

29
Lauris Nagliņš, LETA

Augstākā tiesa liek pārskatīt daļu lietas, kuras dēļ atlaida KNAB vadītāju Loskutovu

Augstākās tiesas (AT) Senāts trešdien nolēmis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pazudušās naudas lietu daļā, kas skar toreizējo KNAB darbinieci Indru Veipu, nodot jaunai iztiesāšanai apelācijas instancē, vēsta aģentūra BNS. Savukārt otra apsūdzētā KNAB darbinieka Jāņa Imšas lietā atstāts spēkā spriedums par sešu gadu cietumsodu.

Naudas pazušanas lieta bija galvenais iemesls, lai toreizējais Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) ierosinātu atbrīvot no amata KNAB vadītāju Alekseju Loskutovu.

Tiesas pārstāve Baiba Kataja pavēstīja, ka, izskatot abu apsūdzēto KNAB darbinieku Jāņa Imšas un Indras Veipas kasācijas sūdzību, AT Senāts nolēma atcelt apelācijas instances tiesas spriedumu daļā par Imšas atzīšanu par vainīgu un sodīšanu par tiesas sprieduma nepildīšanu un šajā daļā kriminālprocesu izbeidza.

AT Senāts atcēla apelācijas instances tiesas spriedumu daļā par Veipas atzīšanu par vainīgu un sodīšanu par piesavināšanos un bezdarbību, galīgā soda noteikšanu Veipai un kaitējuma kompensācijas piedzīšanu no viņas par labu KNAB. Atceltajās daļās lietu nosūtīs jaunai iztiesāšanai apelācijas instances tiesā.

Pārējā daļā spriedums atstāts negrozīts, tātad Imšam paliek spēkā apelācijas instances piespriestie seši gadi cietumā, mantas konfiskācija un kaitējuma kompensācijas atmaksa KNAB 102 000 latu apmērā.

Senāts atzinis, ka Imšam par tiesas sprieduma nepildīšanu jau sākotnēji uzrādīta neprecīza apsūdzība un ne pirmās, ne apelācijas instances tiesa šo kļūdu nav novērsusi. AT Senāts konstatējis, ka apelācijas instances tiesas izdarītie secinājumi par Veipas vainu apsūdzībā par piesavināšanos nav balstīti uz konkrētiem pierādījumiem un daļa no šiem pierādījumiem nav vērtēti atbilstoši likuma prasībām.

Jau vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesa Veipai piesprieda piecus gadus cietumā, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz pieciem gadiem. Toreiz tiesa viņu atzina par vainīgu valsts amatpersonas bezdarbībā, bet attaisnoja apsūdzībā par naudas piesavināšanos. Savukārt Imša, pēc prokuratūras uzskata, nepildīja tiesas spriedumu farmācijas nozares biznesmeņa Vladimira Labazņikova krimināllietā, proti, nav pildījis tiesu izpildrakstu, kurā teikts, ka jākonfiscē 45 000 latu, kas bijis lietiskais pierādījums. Savukārt Veipa tika apsūdzēta par to, ka nav kontrolējusi, lai Imša izpildītu šo tiesas spriedumu. Melu detektora ekspertīze liecina, ka Veipa, visticamāk, melojusi, sakot, ka nav piesavinājusies naudu, un viņa, iespējams, zinājusi, ka otrs apsūdzētais Imša naudu piesavinās.

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu