Partiju "melno kasu" atklāšanai nav likuma rāmja • IR.lv

Partiju "melno kasu" atklāšanai nav likuma rāmja

18
Andrejs Terentjevs, F64

Vilks: KNAB vajadzīgie Krimināllikuma grozījumo joprojām iestrēguši Saeimā

Patlaban Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) rīcībā esošie līdzekļi ir par vāju partiju "melno kasu" atklāšanai, tam būtu vajadzīgs atbilstīgs likuma rāmis, intervijā aģentūrai LETA atzinis KNAB priekšnieka vietnieks Alvis Vilks.

Viņš uzsvēra, cik ļoti nepieciešami ir grozījumi Krimināllikumā (KL), kas paredzētu kriminālatbildību par partiju nelikumīgu finansēšanu. "Tas, ka nav vēl pieņemti šie grozījumi KL, manuprāt, ļoti ierobežo KNAB darbības, un mēs esam spējīgi ieviest kārtību attiecībā uz partiju oficiālo grāmatvedību, bet tik ilgi, kamēr nebūs speciālas sankcijas partiju nelikumīgai finansēšanai," skaidroja Vilks.

Viņš pauda neizpratni par šo grozījumu "iesprūšanu" Saeimā, jo savulaik Tieslietu ministrija pat jau bija izstrādājusi soda koncepciju, bet likumprojekts noklīdis kaut kur parlamenta Juridiskajā komisijā.

Pagājušā gada jūnijā Saeimas komisijām tika nodoti izskatīšanai šie grozījumi KL, kas par partiju nelikumīgu finansēšanu paredz noteikt kriminālatbildību. Likumā paredzētais bargākais sods par šiem pārkāpumiem būs līdz astoņus gadus ilgs cietumsods. Likuma izpratnē pārkāpums būs maksājums, kurš ir lielāks par 50 minimālajām mēnešalgām jeb 9000 latu.

Pēc Vilka domām, pārkāpumus nelikumīgā partiju finansēšanā vajadzētu pielīdzināt amatnoziegumiem. "Mēs mēģinām šīs sankcijas pielīdzināt kukuļošanai," teica Vilks. Runājot par iespējamiem sodiem par šāda veida likumpārkāpumiem, Vilks uzsvēra, ka "kriminālatbildība ir ļoti konkrēta".

Komentāri (18)

mxblack 18.09.2010. 18.09

Būtu dīvaini ja tādi likumi būtu. 20 gadus mafija bija pie varas un viņiem pietika laika “sakārtot likumus”. Ne velti PLL tagad intensīvi tos izmanto. Pat Stacijas laukums pieder tikai siļķu Aināram no puķu Andra grupējuma. Bet par LNT nemaz nav ko runāt.

+17
-1
Atbildēt

0

www.vecamate.lv 18.09.2010. 19.49

Nav jau pirmais politbandītu nomuļļātais likums, tādu ir kāliem.. Formulējums “kaut kur noklīdis Juridiskajā komisijā..” pats par sevi ir anekdote.It runa būtu par dzēšgumiju vai puķu lejkanniņu..

+14
0
Atbildēt

1

    photocom > www.vecamate.lv 18.09.2010. 20.02

    Tur tuklais lablatvijietis
    sēkliņš no jūridiskās komisijas
    lai beidz vinčuku lakt

    +7
    0
    Atbildēt

    0

andrejs_arnicans 18.09.2010. 19.00

Vai kādas partijas programmā ir paredzēts šeit nepieciešamos likumu grozījumus
iedzīvināt? Šis jautājums ir jauzstāda ikvienā tikšanās reizē ar partiju pārstāvjiem, deputatu kandidātiem. Pozitīva atbilde (par kuŗu nākotnē varēsim prasīt solītāja atbildību!) dotu iemeslu balsot par šo partiju.

+7
0
Atbildēt

1

    madararaa > andrejs_arnicans 19.09.2010. 10.05

    Rihard, patreizējos apstākļos lasīt kaut ko pirmsvēlēšanu programmā un tad sagaidīt, ka nu tik pildīs, vienkārši nestrādā. Tur tak saraksta piena upes ķīseļa krastos, jebko, kas ievilks parlamentā ratos, kur iejūgti lētticīgie. Daudz reālāks padoms ir palūkot, kuras partijas līdz šim ir veicinājušas tiesiskumu un kuras – bremzējušas. Tad tā aina ir kristāldzidra, un nekādi programmatiski murgojumi par to, ka samazinās nodokļus un palielinās pensijas nav jālasa.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu