Merkele: jāaktivizē Latvijas, Krievijas un Vācijas attiecības • IR.lv

Merkele: jāaktivizē Latvijas, Krievijas un Vācijas attiecības

26
Vācijas kanclere Angela Merkele un Ministru prezidenta Valdis Dombrovskis (JL) pēc ziedu nolikšanas pie Brīvības pieminekļa. Autors: Andrejs Terentjevs, F64

Vācijas kanclere slavē Latvijas veikumu ekonomiskās krīzes pārvarēšanā

Pienācis īstais laiks, lai strādātu pie Latvijas, Krievijas un Vācijas attiecību intensificēšanas, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru otrdien vizītes laikā Latvijā pauda Vācijas kanclere Angela Merkele, atgādinot valsts vadītāju tikšanos 9.maijā Maskavā.

Kā vēsta aģentūra BNS, Merkele pauda atbalstu Latvijas politikai "veidot labas kaimiņatiecības ar Krieviju uz tādas bāzes, kāda pasaulē ir tipiska visām suverēnām valstīm". Viņa pauda gandarījumu par Latvijas un Krievijas robežlīguma noslēgšanu. Savukārt Valsts prezidents atzinīgi novērtēja Vācijas atbalstu robežlīguma noslēgšanā.

Vācijas kanclere žurnālistiem sacīja, ka Latvija ir lieliski tikusi galā ar ekonomisko krīzi un Starptautiskā Valūtas fonda prasībām, ziņo aģentūra LETA. Merkele cer, ka Latvija un Vācija būs sabiedrotās Eiropas Savienībā, risinot jautājumus par nopietnu finanšu politiku kvalitātes un izaugsmes radīšanai.

Savukārt sarunā ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (JL) Merkele uzsvērusi, ka ekonomiskie kontakti un sadarbība ar Latviju ir jāpaplašina. Latvijas puse kanclerei iesniegusi sarakstu ar iespējamajiem investīciju projektiem, kas Vācijai varētu likties interesanti. Pārrunāti arī enerģētikas jautājumi un iespēja mazināt Baltijas valstu energoatkarību, paplašinot piegādes reģionus, informēja Dombrovskis.

Komentāri (26)

mary75 07.09.2010. 13.14

Kamēr saeimas vairāskums būs tāds, kāds ir, energoatkarība no Krievijas tikai vairosies, kā tas notiek tagad.
Bet, te Merkele liekuļo, Vācija ļoti veiksmīgi sadarbojas ar Krieviju šinī jomā, ignorējot daudzu ES valastu intereses, un Šrēderis, ko Putins nopircis, un kas tagad strādā par Putina papagaili, slavinot viņu, ir Vācijas kauna traips.

+8
0
Atbildēt

6

    Arija Saleda > mary75 07.09.2010. 13.51

    Vakar paskatoties politisko diskusiju likās ka arī TP nav īpašā starā par energoatkarību no krievijas un Zalānam pat ir reālas idejas kā to mazināt.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Arija Saleda > mary75 07.09.2010. 14.11

    Pilnīgi iespējams ka tā arī būs, bet visticamāk ka nebūs, jo vairs sile nespīd.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    LR Aizsardzības mini > mary75 07.09.2010. 15.31

    Laikam jau kaut kur minēju, Salacgrīva ir pozitīvs piemērs tam, kā var plānot neatkarīgus energoapgādes variantus. Viņu plānos bija izmantot jūras siltumsūkņus. :) Jau tagad, Salacgrīvā var redzēt kombinēto, vēja – saules, enerģijas ieguves veidu. Ar to viņi izgaismo bērnu laukumiņu netālu no domes. Ideāli būtu, ja varētu palielināt energoefektivitāti un pierunāt arī dzīvokļu kooperatīvus un namu pārvaldes ( apsaimniekotājus ), pāriet uz atjaunojamajiem e.r. Tieši daudzdzīvokļu nami ir lielākie patērētāji, jo mums jau nu naff tādas rūpniecības. Arī siltumtrases ir nelietderīgs energopiegādes veids, jo es maksāju aŗi par zāles apkurināšanu, kas nu man galīgi nav vajadzīgs.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Arija Saleda > mary75 07.09.2010. 14.45

    Es jau sen kladzinu, ka vajag valsts ekonomisko atbalsta programmu pārejai no gāzes uz citiem kurināmā avotiem, jo ja man jāpērk jauns graunulu katls, kas maksā 1500+ Ls, tad pagaidām palieku pie gāzes. tas pats ja cilvēkam pa ielu iet gāzes vads, tad finansiāli izdevīgāk ir pieslēgt gāzi nekā ierīkot piemēram siltumsūkni.
    Starp citu nesen bija raksts ka aizeri palielina gāzes exportu uz krieviju, te bulgāri atraduši savas bagātīgās gāzes atradnes, tieši tāpat Latvijai būtu skaļi jākladzina par Īpaši izdevīgo atbalsta programmu pārejai no fosīlā uz atjaunojamo energoresursu un jāprasa EU atbalsts ar mērķi mazināt Krievijas ekonomisko un līdz ar to politisko ietekmi

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    LR Aizsardzības mini > mary75 07.09.2010. 14.19

    Sile vienmēr būs, jo tas kurš kontrolē LG, kontrolē naudu un iekšpolitiskos notikumus. :) LG ir kas līdzīgs “oružije masovogo poražeņije”, ziemā var tādu šantāžu uzsākt, ka maz neliksies. :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    LR Aizsardzības mini > mary75 07.09.2010. 13.56

    :) Tas tamdēļ, ka pagaidām netiek pie “siles”, tisk pie siles, aizmirsīs par energonaetkarību> :)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

marčiks 07.09.2010. 14.08

Domāju, ka nevajadzētu pārspīlēt šīs vizītes nozīmi. Vācijas medijos, piemēram, būs ilgi jāmeklē ziņa, ka viņu valdības vadītāja devusies uz Latviju. Tur šobrīd uzmanības centrā ir pavisam citas lietas – piemēram, vietējo atomreaktoru darbības pagarināšana. Merkele, viesojoties Rīgā, aprobežojas ar vispārīgām frāzēm, kurām grūti nepiekrist. Skaidrs, ka robežlīguma eksistence pati par sevi ir laba lieta un skaidrs, ka ar jebkuru valsti pasaulē, bet jo sevišķi kaimiņu, vēlams attīstīt un uzturēt labas attiecības. Kad Merkele nāca pie varas (Šrēdera vietā), valdīja priekšstats, ka tas nāks par labu Latvijai, un nu jau gadu Šrēdera pārstāvētie sociāldemokrāti vairs vispār nav Vācijas valdībā. Bet diezin vai var teikt, ka tāpēc Latvijā kaut kas ir izmainījies. Jā, liekas, ka Merkele ir noraidošāka pret Krievijas “unikālo demokrātiju”, bet visai nosacīti. Nord Stream projektu neviens Latvijas dēļ neapturēs. Lielvalstīm, arī demokrātiskām un civilizētām, savas intereses, mums savas.

+8
0
Atbildēt

2

LAURIS 07.09.2010. 13.05

pēdējo reizi,pirms 60 gadiem, tas viss nebija diez ko veiksmīgi

+5
-1
Atbildēt

1

    gundega_heiberga > LAURIS 08.09.2010. 09.19

    Jā, 1939. gada lielajā sausumā Latvijas ugunsdzēsēji negāja palīgā krieviņiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu