Pirmklasnieku rindās šogad neliels pieaugums • IR.lv

Pirmklasnieku rindās šogad neliels pieaugums

11
Lauris Vīksne, F64

Skolēnu skaits kopumā samazinās, jauno mācību gadu neuzsāk 17 skolas

Trešdien skolas gaitas jaunajā mācību gadā uzsāk aptuveni 220 000 skolēnu, kas ir par 6000 bērniem mazāk, nekā iepriekšējā mācību gadā, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) prognozes. Precīzi dati par to, cik bērnu šogad sāk jauno mācību gadu, varētu būt pēc 1.septembra.

Lai arī kopumā skolēnu skaits varētu sarukt, sākotnējās aplēses liecina, ka šogad 1.klasītēs mācību gaitas varētu uzsākt 20 170 bērni, kas ir par aptuveni 1500 bērniem vairāk nekā pagājušā mācību gadā.

Pagājušā mācību gadā valstī  darbojās 846 vispārizglītojošās dienas skolas, taču šogad IZM saskaņojusi pašvaldību lēmumus par 24 izglītības iestāžu reorganizāciju, kā arī 8 izglītības iestāžu slēgšanu,  bet vēl viena izglītības iestāde tiks slēgta ar 2011.gada 30.jūniju. Vēl trīs pašvaldību lēmumus par vispārējo izglītības iestāžu slēgšanu ar 2010./2011.m.g. IZM saskaņoja 2009.gadā, līdz ar to kopumā šajā mācību gadā Latvijā darbosies 829 vispārējās izglītības iestādes – par 17 vispārējās izglītības iestādēm mazāk nekā 2009./2010.mācību gadā.

Līdzīgi kā pērn arī šogad izglītības iestādes pamatā tiek reorganizētas, vidusskolas pārveidojot par pamatskolām vai pamatskolas pievienojot vidusskolām. Izglītības iestāžu slēgšanas pamatojumi galvenokārt saistīti ar racionālu izglītības iestāžu telpu noslodzi un finanšu līdzekļu izlietojumu, kā arī saistībā ar skolēnu skaita samazinājumu, norāda IZM.

Taču ne visas izglītības iestādes tiek reorganizētas, šogad ministrija saskaņojusi arī četru jaunu pirmskolas izglītības iestāžu dibināšanu, informē ministrijā.

Komentāri (11)

photon 01.09.2010. 13.56

Es joprojām nesaprotu, kā tik patvaļīgi var samazināties un palielināties skolēnu skaits vispārizglītojošajās skolās. Vai tad Latvijā pamata izglītība nav obligāta? Vai tad bērni vienkārši var sēdēt mājās, ja viņu pagasta skola tikusi slēgta? Un tad pēc gada, kad apnicis sēdēt mājās, viņi brauc uz kaimiņu skolu, un tā rodas šis “nelielais pieaugums”? Nudien nesaprotu. :(

0
0
Atbildēt

2

    photon > photon 02.09.2010. 13.58

    Paldies, Chiepa! Es nebiju īsti sapratusi raksta problemātiku. :)
    Ja runa ir par demogrāfiju, tad viss ok, pie dzimstības pirms septiņiem gadiem mēs vairs neko nevaram labot. :)
    Es biju sapratusi, ka skolās sāk iet mazāk bērnu nekā viņiem pēc idejas (un likuma) būtu jāiet. Savā ziņā saistībā ar emigrāciju tā tas varbūt ir, bet laikam jau arī ne par to ir stāsts.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    KasparKondrat > photon 02.09.2010. 10.16

    Malahija, 1.klasē skolas gaitu uzsākušo skolēnu skaits ir tieši proporcionāls dzimstības līmenim pirms 7 gadiem. Jo lielākas svārstības dzimstības līknēs, jo vairāk to izjūt skolas (tieši tāpat tas vēl pēc 12 gadiem attieksies uz augstskolām).
    Cik man zināms, tad atbilstoši šai statistikai tad arī Izglītības un Zinātnes ministrija (asi – skolas) arī plāno skolēnu skaita kritumu vai pieaugumu. Savukārt nobīdes no plānotā ir iespējamas a) lielās emigrācijas dēļ (kad vecāki ir aizbraukuši kopā ar bērniem), b) bērnu slimības un mirstības dēļ, un c) kad tādu vai citādu iemeslu dēļ vecāki bērnus vienkārši nelaiž uz skolu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Ziemelnieks 01.09.2010. 10.14

“Pirmā skolas diena klāt, skolā iet ir jāatsāk, bērni priecīgi nu skraida, skolotājiem smaidus raida.” :))

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu