Scenariji.lv: ar dzimstības veicināšanu būs par maz • IR.lv

Scenariji.lv: ar dzimstības veicināšanu būs par maz

33
Ilustratīvs foto: Andrius Ufartas, F64
Indra Sprance

Partijas demogrāfijas problēmas sola nerisināt uz imigrācijas rēķina

Stratēģiskās analīzes komisijas un domubiedru portāla Scenariji.lv uzrunātie dažādu nozaru eksperti nevēlas aplūkot imigrācijas politiku kā demogrāfiskās situācijas risinājumu, vienlaikus uzturot optimistisku redzējumu par iedzīvotāju skaitu, kas iespējams, visdrīzāk, vienīgi ar imigrācijas palīdzību.

Iedzīvotāju skaita samazināšanās, ja vien netiek veicināta imigrācija, ir praktiski nenovēršama pat ar tūlītēju un aktīvu dzimstības veicināšanas politiku, norāda pētījuma autori.

Salīdzinot partiju solījumus pirms 9. un 10.Saeimas vēlēšanām, vairāki politiskie spēki joprojām kā vienīgo risinājumu demogrāfiskās situācijas uzlabošanai redz pasākumus dzimstības uzlabošanai, nevis imigrācijas veicināšanu, secina Scenariji.lv.

Izvērtējot partiju attieksmi pret demogrāfijas jautājumiem, Scenariji.lv tika salīdzinātas pirms 9. un 10.Saeimas vēlēšanām sagatavotās partiju 4000 zīmju programmas.

Analizējot “Par labu Latviju” (PLL) solījumus, pētījuma autori konstatē, ka PLL solīto tikai ar dzimstības veicināšanu ir iespējams sasniegt 30-40 gadu laikā, bet īsākā laikā to varētu realizēt vienīgi ar imigrācijas veicināšanu, kas nešķiet pieņemams risinājums nedz ekspertiem, nedz sabiedrības vairākumam.

Par dzimstības uzlabošanu kā risinājumu runā arī “Jaunais laiks” un tagad “Vienotība”, bet mazāk svarīg šis temats šķiet Zaļo un Zemnieku savienībai, kas pirms 9. Saeimas vēlēšanām programmā solīja sniegt atbalstu ģimenēm, bet pirms 10. Saeimas vēlēšanām demogrāfijas jomai programmā tikpat kā nepievēršas, ja vien par šādu pievēršanos neuzskata solījumus “veidot ģimeni atbalstošu valsts politiku”, norāda pētījuma veicēji.

“Saskaņas centra” programmā pirms 10.Saeimas vēlēšanām teikts, ka Latvija pastāvēs, ja katrā ģimenē būs vismaz divi bērni. Kā norāda pētījuma veicēji, šis pieņēmums ir kļūdains, un faktiski iezīmē iedzīvotāju saita samazināšanās scenāriju – iedzīvotāju skaita stabilitātei ģimenēs vidēji nepieciešami vismaz 2,1 bērni, bet iedzīvotāju skaita pieaugumam – vēl vairāk.

Komentāri (33)

KasparKondrat 25.08.2010. 00.29

Protams, ka ar dzimstības veicināšanu vien nepietiks! Ko līdzēs dzimstība, ja laimīgie jaunie vecāki, nespējot LV izdzīvot sakrāmēs čemodānus uz emigrēs ar visiem bērniem. Ķīlis tajos pašos Scenāriji.lv raksta, ka 52% apsver iespēju aizbraukt uz rietumvalstīm: http://www.scenariji.lv/component/content/article/76

0
0
Atbildēt

0

Driimeris 24.08.2010. 14.11

tikai nez kāpēc reproduktīvās veselības apkopes pakalpojumi pie mums nav par velti! Ja vidēji pelnoša jauna ģimene vēlas bērnu, bet dabiski nesanāk- nepieciešamos tūkstošus savākt nevar- kāds te atbalsts?!
par garantētiem kredītiem pirmajam mājoklim es vispār nerunāšu
savukārt par māmiņu algām varam skumji paklusēt…

0
0
Atbildēt

2

    Lelliite, Dollijs > Driimeris 24.08.2010. 15.14

    Manuprāt, to, kas var, bet negrib, ir par kārtu vairāk nekā to, kas grib, bet nevar. Tādēļ vēl varētu padiskutēt par to, kuras problēmas risināšana dotu lielāku atdevi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > Driimeris 24.08.2010. 15.37

    @yoPCix – taisnība. Ja risināsim mazākuma (maigi izsakoties) problēmas, nevis vairākumam dosiem nepieciešamo, tad nebūs nekādas jēgas. No otras puses- pie esošās situācijas arī vairākumam nekas nespīd un varbūt pat vairāk labuma būtu iedodot dažiem tā pavairāk, nevis visiem pa santīmam.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Ziemelnieks 24.08.2010. 14.00

Un, pa lielam izskatās, ka nevienam no politiskajiem spēkiem nav īsti sajēgas ko vajadzētu darīt, lai uzlabotu demogrāfisko situāciju Latvijā!

..tādi profesori savākušies…

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu