Stankevičs būtu laimīgs par baznīcu apvienošanos • IR.lv

Stankevičs būtu laimīgs par baznīcu apvienošanos

26
Kaspars Krafts, F64
Indra Sprance

“Baznīcu apvienošanos” aicina labāk saukt par “nonākšanu līdz pilnīgai vienotībai”

Lai arī Latvijas Romas katoļu un luterāņu baznīcas tuvināšanas process ir ļoti lēns, jaunais Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs cer, ka abu baznīcu tuvināšanās process varētu noslēgties vēl viņa arhibīskapijas laikā.

Šādu viedokli Stankevičs pauda pirmdien intervijā Latvijas Radio. “Ja tas būtu jau noticis, es tiešām būtu bijis laimīgs un varētu teikt, ka mana dzīve nav bijusi veltīga,” sacīja Stankevičs.

Viņš aicināja piesardzīgi lietot vārdus “baznīcu apvienošanās”, aicinot to labāk dēvēt par “nonākšanu līdz pilnīgai vienotībai”. Tam, ka tas varētu būt pirmais precedents pasaulē, esot vairāki iemesli. “Mums ir ārkārtīgi laba sadarbība pēdējos gadu desmitus. Un šeit varbūt tas varētu skanēt mazliet paradoksāli, bet padomju laikā kopīgas vajāšanas mūs apvienoja, kopīga nelaime mūs apvienoja un tagad patiesībā ar luterāņiem mums ir vairāk kopīga nekā atsķirīga,” sacīja Stankevičs.

Katoļu baznīcas galva norādīja, ka katoļiem un luterāņiem “ir kopēja kristība, kopēji svētie raksti, kopēja rūpe par Latvijas labumu, par Latvijas garīgo atdzimšanu.”

Stankevičs atzina, ka jūt “pozitīvas indikācijas” arī no luterāņu puses par abu baznīcu iespējamo tuvināšanos. “Viņu sirdīs ir liela vēlēšanās, lai mēs būtu vienoti,” pauda Stankevičs.

Jau vēstīts, ka pērn aprīlī Romas katoļu baznīca un Latvijas luterāņu draudzes pārstāvji sāka diskusijas par teoloģiskiem jautājumiem, kopēju skatījumu, kas varētu kalpot par iespējamās tuvināšanās pamatu.

Komentāri (26)

andris902 23.08.2010. 14.54

…varbūt vispirms vajadzētu iztaujāt baznīcēnus…vai viņiem ir pieņemama abu konfesiju apvienošanās….zinu daudzus luterāņus, kuri ir kategoriski pret!…kas notiks ar šiem cilvēkiem?…

+7
-1
Atbildēt

1

    Ilze Poznaka(ex Melk > andris902 11.09.2010. 14.24

    Abpusējie PRET argumenti lielākoties un par laimi ir tikai un vienīgi nezināšanas un pārpratumu dēļ – tos var novērst ar lietu (un mītu) izskaidrošanu, pie kā cerams abas puses piestrādās. Un ne jau institucionāla vienotība ir nepieciešama (cik saprotu, tas nemaz nav mērķis), bet gan vienotība Sakramentos.

    Katoliskā un luteriskā ticība ir daudz tuvākas, nekā daudziem tās šķiet! Atšķirības ir tikai nebūtiskās niansēs! (Pats esmu kristīts kā luterānis, bet pirms dažiem gadiem pievienojos RKB. Un pievienošanās nav nekāda “konvertācija” – neko no savas līdzšinējās ticības/konfesijas tādējādi neesmu noliedzis!)

    Šīs Baznīcas katrā ziņā ir nesalīdzināmi tuvākas, nekā, piem., luterāņi un jaunās/harizmātiskās kustības, kuru virzienā luterāņiem neapdomīgi iesaka skatīties, piem., tāds “vienmēr vispareizākā viedokļa” paudējs kā LKR prezidents Tālbergs (http://www.lkr.lv/files/downloads/Raidijumi_audio/Aktuala_diskusija/ad%200309.mp3).

    0
    0
    Atbildēt

    0

disassociative 23.08.2010. 14.00

Vai katoļi arī savās bagātībās ar luterāņiem padalīsies? Piemēram, Aglonietis tuvākajam luterāņu mācītājam ļaus savu 100 tk. maksājušo auto izmantot?

+8
-2
Atbildēt

0

wrvinovskis 23.08.2010. 15.29

Stankevičs runā no sevis, līdzīgi Pujātam. Jau ar konsekrācijas dievkalpojumu Domā bij balsis pret gan katoļos, gan luterāņos, viņš pats savā runā teica, ka negrasoties atņemt Domu, tā ka vajadzēja atcerēties, pirms sākt klāstīt tālākas idejas, nepādomājot kā tas ietekmēs visus.
Vienīgā iespēja ir izveidot jaunu Baznīcu- Kristīgo, kurā tad varētu ietilpt katoļu rits, lauterāņu, baptistu, un citi, nez vai pareizticīgie, jo viņi strikti sargā savas tradīcijas, arī šeit Latvijā. Ja runā par apvienošanos vai kaut par vienotību, tad ir jāsaprot, ka kāds pie kāda pievienosies… Variet 3x minēt kurš pie kura? Ja iztulko Stankeviča teikto, tad iznāk, ka viņs būtu laimīgs, ja luterāņu baznīca Latvijā beigtu pastāvēt un katoļu būtu 2x lielāka. Mēs neplēšamies, sadzīvojam katrs pēc savas tradīcijas un ticības apliecinājuma veida.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu