Apstiprina ASV finansējumu lielākam kontingentam Afganistānā • IR.lv

Apstiprina ASV finansējumu lielākam kontingentam Afganistānā

7
Aigars Eglīte, F64

Savukārt briti izmeklēs deviņu gadu līdzdalību karā, vērtēs upurus un Afganistānas atjaunošanu

Amerikas Savienoto valstu likumdevēji otrdien apstiprināja likumprojektu, kas paredz finansējumu prezidenta Baraka Obamas iecerētajai kontingenta palielināšanai Afganistānā, vēstī aģentūras LETA-AFP. Savukārt britu likumdevēji sāks izmeklēšanu par Afganistānas karu, lai noskaidrotu, kādi ir Lielbritānijas karavīru deviņu gadu līdzdalības rezultāti.

Likumprojektu, kas paredz 37 miljardu dolāru piešķiršanu, lai finansētu karadarbību Irākā un 30 000 vīru lielu papildspēku nosūtīšanu uz Afganistānu, atbalstīja 308 ASV Kongresa Pārstāvju palātas locekļi, 114 likumdevējiem balsojot pret. Tādējādi summa, kuru abiem kariem ASV Kongress atvēlējis kopš 2001.gada rudens, jau pārsniegusi triljonu dolāru.

Senātā apstiprināto likumprojekta versiju Pārstāvju palāta atbalstīja pēc vairāku nedēļu vilcināšanās, atmetot sociālos tēriņus, kuru mērķis bija saglabāt štatu taupības programmās likvidēt plānotās skolotāju darbavietas.

Savukārt Lielbritānijas likumdevēji sāks izmeklēšanu par Afganistānas karu, cenšoties izdibināt, kādēļ deviņus gadus pēc iebrukuma britu karavīri joprojām ir šajā valstī un vai ir gūti kādi panākumi. Britu Pārstāvju palātas Aizsardzības komisija pieprasījusi rakstiskus pierādījumus, kas attaisnotu 10 000 britu karavīru pastāvīgo dalību Afganistānā dislocētās starptautiskās koalīcijas sastāvā.

Britu premjerministrs Deivids Kemerons aicinājis izvest britu kaujas spēkus no Afganistānas līdz 2015.gadam. Likumdevēji iecerējuši rūpīgi pārbaudīt misijas turpmākās gaitas grafiku, novērtēt afgāņu spēku apmācībā gūtos panākumus, kā arī izskatīt jautājumu par Afganistānā bojāgājušajiem civiliedzīvotājiem un karā izpostītās valsts atjaunošanai paveikto.

Izdevums "Standard", atsaucoties uz tīmekļa vietnē "WikiLeaks" publiskotajiem dokumentiem, vēsta, ka no 2005.gada aprīļa līdz 2009.gada martam NATO vadītie spēki afgāņu nemierniekiem konfiscējuši Austrijā ražotus ieročus, kuru izvešanai no valsts vajadzīgas eksporta licences. Talibu kaujiniekiem atsavināti Austrijā ražoti 82 milimetru mīnmetēji un rokas granātas.

Par ieroču eksporta licenču izsniegšanu atbildīgā Austrijas Iekšlietu ministrija norādījusi, ka pēdējos 20 gados nav izsniegusi nevienu atļauju ieroču vai munīcijas eksportam uz Afganistānu. Kā skaidro izdevuma "Jane's Defence Weekly" Austrijas korespondents, iespējams, šie ieroči eksportēti uz Pakistānu, no kurienes tālāk nonākuši Afganistānā. Vienīgais uzņēmums, kas ministrijai iesniedzis mīnmetēju eksporta atļaujas pieprasījumu, ir "Hirtenberger Defence Systems", kas ir arī vienīgais šo ieroču ražotājs valstī. Tas laikrakstam nav komentējis šo informāciju.

LETA-AFP ziņo, ka trešdien, pārpildītam autobusam uzbraucot mīnai, Afganistānas dienvidaustrumos gājuši bojā 25 cilvēki un vairāk nekā 20 pasažieri guvuši ievainojumus.

Komentāri (7)

Aivars Puriņš 29.07.2010. 07.13

Filmas The Obamas deception autoriem taisnība – Obama turpina Buša politiku, lai arī vārdos it kā nē.

+2
0
Atbildēt

0

AErnstreits 29.07.2010. 06.41

Heroiins ienes milziigu naudu….nevar tachu pamest afganistaanu… Jo vairaak ka ir milzums daudz taadu idinju kas kalpo armijaa un veelas buut “lielgabalu galja”

+2
0
Atbildēt

0

Aldis Kaufmanis 29.07.2010. 03.18

Izlasot vārdkopojumu „Likumdevējs iecerējis rūpīgi pārbaudīt”, latviešu zēnu var pārņemt nepārvarāma tieksme bezrūpīgi pārbaudīt, vai likumdevējam pakaļpusē neatronas kāds caurums, kurā iebāzt pamatīgu smilgu, pilnu dzimtenes ilgu.

Cienījamais, IR kontingent, kuram ne pirmsvēlēšanu solījumus sabradājušais Obana, ne Kamerōna Avatārs, ne greizi pamatotās Afganistānas agresijas dēļ februārī kritušais Nīderlandes premjers Balkenende neizsniegs ne plika graša — ja jūs arī turpmāk plānojat nodarboties ar visnotaļ haōtisku copy-paste politiku, lūdzu parādiet man podziņu, kuru nospiežot es varētu terminēt savu abunimentu. Šis sāk uzdzīt depresiju. Vēl aizvien ceru, ka pie vainas neierastā tveice, nevis CIP norādījumi PR kampaņas īstenošanai, par kuriem jau pavasarī informēja Jūsu pieminētie Wikileaks:
http://wikileaks.org/wiki/CIA_report_into_shoring_up_Afghan_war_support_in_Western_Europe,_11_Mar_2010

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu