Augstskolas sāk pieņemt dokumentus klātienē • IR.lv

Augstskolas sāk pieņemt dokumentus klātienē

28
Rūta Kalmuka, F64

Pagaidām nevērtē, vai pieteikšanos uzlabojusi iespēja nedēļu iepriekš studijām reģistrēties elektroniski

Pirmdien klātienē sākas vienota dokumentu pieņemšana lielākajās augstskolās – Latvijas Universitātē (LU), Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) un Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā. Jau kopš pagājušās nedēļas studijām iespējams pieteikties elektroniski.

Pirmdienas rītā studētgribētāju rindas gan pie LU, gan RTU bija izveidojušās jau no pulksten 6, novērojusi aģentūra BNS. Pie LU bija ap 200 cilvēku, vairāki desmiti ap pulksten 9 tika pie pieteikumu iesniegšanas. Savukārt pie RTU rinda bija ievērojami mazāka – tajā gaidīja ap 40 cilvēku, vēl tikpat aizpildīja pieteikumus.

LU Studentu servisa direktors Jānis Saulītis informē, ka aptuveni 4000 jauniešu elektroniskajā sistēmā korekti aizpildījuši pieteikumus, tomēr pagaidām atturējās vērtēt, vai tas atvieglos dokumentu pieņemšanu. Viņš gan atgādināja, ka nav būtiski, vai pieteikums studijām tiek iesniegts pirmajā, trešajā vai pēdējā dienā.

Elektroniskā pieteikšanās nenozīmē, ka jaunietis pilnībā iesniedzis pieteikumu studijām, bet viņam noteikti ir jāierodas personiski apstiprināt pieteikumu un uzrādīt nepieciešamos dokumentus.

Vienotā uzņemšanas sistēma nozīmē, ka topošie studenti pieteikumu studijām varēs iesniegt jebkurā no trim universitātēm un pieteikties uz jebkuru no šo trīs universitāšu piedāvātajām studiju programmām. Pieteikšanās studijām notiks pēc prioritāšu sistēmas, un konkursa rezultātā katrs reflektants iegūs vienu studiju vietu vienā studiju programmā.

"Līdzīga sistēma jau daudzus gadus sekmīgi darbojas Zviedrijā, un tajā apvienojušās visas Zviedrijas augstskolas. Šādu sistēmu nesen izveidojusi arī Lietuva. RTU kā šīs idejas sākotnējais iniciators cer, ka šis projekts uzlabos augstākās izglītības pieejamību un ievērojami atvieglos iestāšanos augstskolās," iepriekš sacīja RTU rektors akadēmiķis Ivars Knēts.

Uzņemšana pamatstudijās visās trīs augstskolās noslēgsies 27.jūlija pēcpusdienā, bet Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā dokumentus varēs iesniegt visilgāk – līdz šīs pašas dienas pusnaktij, jo norisināsies tradicionālais pasākums "Uzņemšanas nakts".

Komentāri (28)

ivetao2007 19.07.2010. 11.39

Pareiza profesijas izvēle ar ārkartīgi svarīga lieta. Nepareza izvēle liks palikt uz perona, noskatoties kā bānītis aizbrauc. Profesijas izvēles pamatprincipi ir: a] patikšana, ko nedrīkst sajaukt ar modes emociju uzplūdumiem. b]no piemērotības izvēlētajai profesijai. Daudzas profesijas rada izvēli tikais skolotāja darbam, kur ir ļoti vajadzīgas īpašas kvalitātes. c] no profesijas konjuktūras – vai tā būs vajsdaīga šodien, pēc pieciem, divdesmit pieciem gadiem.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu