Dombrovskis neatcels rezolūciju Vilnītim • IR.lv

Dombrovskis neatcels rezolūciju Vilnītim

52
Kristaps Kuhaļskis, F64

Prokuratūra norāda uz nepareizu formu premjera rezolūcijai KNAB vadītājam

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis negrasās atcelt savu rezolūciju Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšniekam Normundam Vilnītim, kaut gan ģenerālprokuratūra atzinusi, ka premjera izvēlētā rezolūcijas forma nav tiesiska, trešdien ''Latvijas Avīzes" vēstīto atreferē aģentūra BNS.

Dombrovskis un Vilnītis ir saņēmuši Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta virsprokurora Jura Pēdas parakstītu atzinumu par KNAB priekšnieka iesniegumu, kurā tika lūgts vērtēt premjera jūnija sākumā izdotās rezolūcijas tiesiskumu. Premjera dokumentā bija norādīts KNAB priekšniekam atcelt rīkojumu par grozījumiem biroja reglamentā, kas paredz reģionu operatīvās izmeklēšanas nodaļas izveidošanu Vilnīša pārraudzībā. Rezolūcijā bija norādīts, ka šādas pārmaiņas rada nelietderīgu funkciju dublēšanos un valsts līdzekļu tēriņu, jo tās jau veic KNAB vadītāja vietnieces Jutas Strīķes vadītā operatīvās izmeklēšanas daļa.

Prokuratūra, vērtējot premjera rezolūcijas atbilstību likumiem, atzinusi, ka "biroja priekšnieka kompetencē ir apstiprināt biroja darbību reglamentējošos iekšējos normatīvos aktus, ka (..) pārraudzība izslēdz augstākas amatpersonas uzdevumu došanu padotībā esošajai iestādei tās kompetencē esošajos jautājumos". Prokuratūra nevar piekrist, ka, uzdodot ar rezolūciju atcelt grozījumus biroja reglamentā, ir izvēlēta forma, kā vismazāk iejaukties iestādes vadītāja kompetencē un dot rīcības brīvību likumā noteiktās kompetences ietvaros.

Premjera preses sekretāre Līga Krapāne sacīja, ka premjers ir iepazinies ar prokuratūras tiesību normu interpretējumu, bet negrasās atcelt savu rezolūciju, jo Valsts prezidenta Valda Zatlera vadītā Nacionālā drošības padome ir nolēmusi lūgt premjeram izveidot īpašu komisiju ģenerālprokurora pienākumu izpildītāja Arvīda Kalniņa vadībā reformu veikšanai KNAB. Tās uzdevums būs vērtēt Vilnīša plānoto reģionālo nodaļu lietderību, kā arī sagatavot priekšlikumus biroja struktūras uzlabošanai. Komisijai vērtējums Nacionālās drošības padomē jāiesniedz līdz šā gada 1.septembrim. Tikmēr padome aicina KNAB vadību saglabāt līdz 2010.gada 19.jūnijam izveidoto biroja struktūru.

.

Komentāri (52)

jānis Brasliņš 30.06.2010. 09.30

Gan jau laiks rādīs kas slēpās zem tās “reorganizācijas”. Ka tik ne Latvenergo un citu karsto lietu apturēšana!

+18
0
Atbildēt

0

ievuliitis 30.06.2010. 09.58

Iedomājieties neiespējamo – ja Vilnīša birokrātiskas prasmes, likumu un normatīvo aktu zināšanas būtu vērstas korupcijas apkarošanas nevis pretējā -apkarošanas bremzēšanas virzienā, kāds spēcīgs biroja vadītājs būtu. Ek, skāde!

+19
-1
Atbildēt

6

    lailabidzane > ievuliitis 30.06.2010. 10.06

    .
    Vai ar šo, betijacelmale, vēlējāties paziņot, ka premjers IR nekur nederīgs birokrāts, kā arī viņam trūkst likumu un normatīvo aktu zināšanas?

    0
    -15
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > ievuliitis 30.06.2010. 12.44

    .
    Ak, niansētā estēte – moralizētāja betija! ;)
    “Galvu saspiedis neesat?” – tas taču nav Jūsu, betij, teksts, vai ne?!

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > ievuliitis 30.06.2010. 11.53

    .
    Jā, betij, par mājieniem runa nebija. Tikai par plivināšanos.
    Ja par Vilnīti, tad, atšķirībā no Jums, viņa prasmes īpaši augstu nevērtēju.
    Ja par premjera kantori, tad tur šobrīd tiek atkārtots tas pats scenārijs, kurš savulaik zināmiem aktīvistiem deva iespēju sarīkot zināmo lietussargu akciju.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 30.06.2010. 12.32

    Šeit pat nav runa par vērtējumiem – es te domāju jūsu gadījumu. Viedokļu radīšana un citu aizskaršana ir kāda smalki izstrādāta jūsu paša pašapliecināšanās vēlme, vai pakalpojums, ko sniedzat – pēc pasūtījuma? Protams vārdam “plivināšanās” ir viegli nojaušama nicinoša pieskaņa, bet nesaprotu, kāpēc tas ir attiecināms un manu komentāru? Varbūt paskaidrosiet?

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > ievuliitis 30.06.2010. 10.45

    Oranžais – tas taču ir tavs īstais niks – atļaušos piezīmēt, ka šeit ir diskusija par jēdzienu “pārraudzība”. Vai ir tiesisks premjera rīkojuma vai nav var pateikt tikai tiesa. Prokuratūra var sniegt slēdzienu, bet tas no tiesiskā viedokļa nav galīgs.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 30.06.2010. 10.28

    Kur jūs redzējāt kaut vai kādu mājienu, ka runāju par premjēru? Vai domājat, ka Vilnītim vajadzētu Veismanes vietu piedāvāt? Galvu saspiedis neesat?
    Nevajag jau savus sapņus un vēlmes reducēt uz citiem komentētājiem.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

a2832728 30.06.2010. 09.28

skjiet ka sapuvusais birokraatiskaias aparaats visiem speekiem sabotee jebkuru sakariigu paarmainju. es PAR Dombrovska gaajienu un par Striikji kaa KNAB vadiitaaju!

+19
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu