Deputātes rosina stingrākas prasības abortam • IR.lv

Deputātes rosina stingrākas prasības abortam

49
AFP/LETA

Viens no priekšlikumiem – sievietei pirms aborta būs jānoklausās sava bērna sirdspuksti

Aptuveni trešā daļa no 9.Saeimā esošajām deputātēm iesniegušas likumprojektu, kas paredz ieviest papildu prasības abortu veikšanā. Deputātes vēlas, lai pirms plānotā aborta izpildes sievietei vēl tiktu veikta augļa ultrasonogrāfija vai arī viņa būtu noklausījusies sava bērna sirdspukstus doplerogrāfā, vēsta BNS.

Deputāte Aija Barča (Liepājas partija) BNS skaidroja, ka ar šādu iniciatīvu deputātes centušās radīt apstākļus, lai potenciālajai jaunajai māmiņai tomēr būtu vēl viena iespēja rūpīgi izvērtēt situāciju un varbūt arī pārdomāt par savu lēmumu.

Kaut gan pēdējos gados mākslīgo abortu skaitam ir tendence samazināties, tas vēl joprojām ir ļoti augsts, uzsver grozījumu rosinātājas.

Patlaban Seksuālās un reproduktīvās veselības likums pantā par grūtniecības pārtraukšanu pēc sievietes vēlēšanās noteic, ka to drīkst veikt ginekologs dzemdību speciālists tikai ārstniecības iestādes stacionārajā nodaļā un ne agrāk kā 72 stundas pēc aborta norīkojuma izsniegšanas, turklāt pirms tam šo sievieti atkārtoti informējot par iespējamiem sarežģījumiem, kas saistāmi ar abortu.

Grozījumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā parakstījušas kopumā astoņas deputātes – trīs opozicionāres jeb visas partijas LPP/LC pārstāves, divas partijas "Jaunais laiks" (JL) biedres Solvita Āboltiņa un Silva Bendrāte, deputāte Janīna Kursīte-Pakule ("Pilsoniskā savienība"), reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministre Dagnija Staķe (Zaļo un zemnieku savienība), kā arī neatkarīgā deputāte Aija Barča (Liepājas partija).

.

Komentāri (49)

damblex 20.06.2010. 12.57

Kaut kāds absurds.
Augļa sirspukstus var sadzirdēt, ātrākais, 5. nedēļā. USG līdz šai 5. nedēļai arī ir diezgan bezjēdzīgs pasākums, un tas, ko var redzēt 5.-7. nedēļā, arī izskatās vairāk pēc “kurš te uz monitora nošķaudījās” nekā cilvēciņa.
Grūtniecību var noteikt ātrāk, un apzinīgs cilvēks, konstatējot, ka ir sanācis čēpē, visticamāk, arī piefiksēs ātrāk (teiksim, 2. nedēļā).
Pēc idejas šajā brīdī var jau veikt abortu (un, jo ātrāk abortu veic, jo mazāk tas traumē sievietes veselību), bet pēc šī te priekšlikuma būtu jāgaida mēnesis, kamēr vispāŗ būtu cerība saņemt atļauju abortam.

+20
-6
Atbildēt

11

    liene.dz > damblex 21.06.2010. 10.02

    >>> BET, vai embrija izkasīšana no mātes miesām ir humāna?!

    Jā, tā ir humāna. Protams, viedoklis šajā jautājumā ir stipri atkarīgs no tā, vai pašu procesu necenšas apveltīt ar dramatisma pilniem epitetiem, piemēram, “embrija izkasīšana no mātes miesām”.

    Vienīgais, ko gribu te piebilst – māte, kurai šādu vai tādu apstākļu dēļ tomēr nācies izšķirties par abortu un kurai tas pats par sevi bijis emocionāli smags lēmums, noteikti nebūtu pelnījusi, ka kāds viņu par to šādi nosoda un prasti vulgarizē par “embrija izkasīšanu”.

    Lai gan… šī nav pirmā reize, kad Baznīca un tās pakaļskrējēji savu lielo līdzjūtību un līdzcietību pret citiem demonstrē tikai vārdos, bet nekādi to neizrāda pret tiem/tām, kam tā tiešām ir nepieciešama.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Ilze Poznaka(ex Melk > damblex 20.06.2010. 23.07

    Šādu “sankciju” ieviešana, protams, ka nav viennozīmīgi vērtējama un vairāk būtu jādomā kā līdz tam vispār nenonākt. BET, vai embrija izkasīšana no mātes miesām ir humāna?!
    Jūs, kas te spiedzat par humānismu, kaut reizi paši esat dzirdējuši embrija sirdspukstus? Ja būtu, tad visticamāk mainītu savas domas…

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Ilze Poznaka(ex Melk > damblex 21.06.2010. 13.12

    Zini, man vienkārši žoklis atkārās un nav ko Tev teikt…
    Katrā ziņā NEVIENU epitetu es nelietoju – tieši un burtiski tā tas arī notiek.
    P.S. Ieraudzīji vārdu “baznīca” un viss: klapes uz acīm, putas uz lūpām, gatavs mesties uz vienu roku kaut ar pašu vellu, ka tikai būtu pretējs viedoklis?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    liene.dz > damblex 21.06.2010. 14.12

    Nav ko teikt, bet tomēr izteicāties?

    Cienītais, man radusies sajūta, ka klapes uz acīm ir tieši Jums. Par putām uz lūpām gan atturēšos spriest.

    Neesmu abortu atbalstītājs un tikai priecāšos, ja to skaits samazināsies, taču katrai sievietei jābūt ar tiesībām pašai pieņemt lēmumu – laist pasaulē bērnu vai nē, nevis izejot cauri šai mocīšanai vai arī svētulīga nosodījuma kampaņai.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ilze Poznaka(ex Melk > damblex 21.06.2010. 15.20

    Vai tad diskusija (īpaši starp mums) vēl joprojām (un vispār) ir par mocību piemērošanu? Kā jau teicu, šāds ierosinājums ir ļoti neviennozīmīgi vērtējams – kāda bērna dzīvību tas izglābtu, un māte vēlāk ar asarām nožēlotu, ka ir apsvērta aborta iespēja, bet kādai citai tā, protams, būtu trauma uz mūžu (vai ne jebkurā gadījumā?).
    Nez vai demokrātiskā un tiesiskā valstī ko tādu maz var uzspiest, bet pēdējā iespēja (brīvprātīgi, “uz valsts rēķina”) gan būtu jādod. Katrā ziņā, visi, manuprāt, jau sen ir vienojušies, ka cīņa ar sekām allaž ir bijusi slikta stratēģija.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Reinis > damblex 21.06.2010. 16.29

    vai jums, cienītais, ir gadījies personīgi saskarties ar māti “kurai šādu vai tādu apstākļu dēļ tomēr nācies izšķirties par abortu un kurai tas pats par sevi bijis emocionāli smags lēmums”?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    gila > damblex 21.06.2010. 07.08

    ne īpaši labi orientējos dāmu sadalījumā pa partijām, bet šķiet, ka deputāte – profesionāle ginekoloģijā – šo priekšlikumu nevirza. kāpēc?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > damblex 20.06.2010. 16.03

    Man tas izskatās pilnīgi antihumāni. Bet daļa sieviešu nīst savu dzimumu, tas ir fakts. Jāiegaumē labi šito babuļu vārdi.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > damblex 20.06.2010. 16.12

    Janīna Kursīte un Silva Bendrāte arī? Labi, ka izpaužas PIRMS vēlēšanām. Bet Āboltiņa – Jūs tak esat tik gudra, sakarīga, man patīkat arī Jūs, ne tikai Ēlerte! Kāpēc pēkšņi tik kroplas lietas darāt?

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    shefere > damblex 20.06.2010. 13.06

    Pilnīgi pareizi, piekrītu, ka šis aspekts arī svarīgs, tā ir morāli apšaubāma jauno sieviešu pakļaušana vēlīna aborta izraisītajām veselības problēmām un pat turpmākai neauglībai. Bet visas ierosinātājas jau čāčas tajā vecumā, kad uz viņām šis grozījums vairs nevar attiekties, toties pirms vēlēšanām smuki un humāni izskatās.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    damblex > damblex 21.06.2010. 21.40

    Manuprāt, ir nepieciešams nošķirt diskusiju par to, vai aborts vispār ir morāli atbalstāms vai ne (un vai tas ir likumdošanā atļaujams vai aizliedzams) no diskusijas par to, kādus šķēršļus valsts liek aborta izdarīšanai.

    Tas, ko piedāvāja dārgās deputātes, faktiski nozīmē, ka valsts akceptē pēc 6. nedēļas izdarītus abortus, bet ne tos, kas izdarīti agrākā laikā. Pat izejot no pro-life skatupunkta, šis projekts ir amorāls, jo sanāk, ka deputātes grib, lai iznīcina augli, kam jau pukst sirds, nevis nelielu šūnu sakopojumu, kas vēl nav ieguvis cilvēka līdzību.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

advokate 20.06.2010. 13.17

Vai cienījamās deputātes rosina arī kādus veidus, kā atvieglot jauno, bieži vien vientuļo māmiņu dzīves apstākļus? Lielāki bērnu pabalsti, līdztiesība darbavietā, sakārtota dārziņu sistēma?
Nē, tas jau noteikti par grūtu un vispār ārpus cienījamo deputāšu kompetences un iztēles.
Šī priekšlikuma liekulība un cietsirdība ir šokējoša. Neviena sieviete vieglas dzīves dēļ abortu neveic. Padarīt šo emocionāli jau tā smago soli vēl skarbāku priekšvēlēšanu imidža vārdā ir vārdos neizsakāma morāla kroplība.
Cienījamajām deputātēm iesaku padomāt – vai tiem bērniņiem, kuri šopavasar tika sacirsti ar cirvi, atstāti ceļmalā, atkritumos un ielikti saldētavā, nākt pasaulē tiešām bija tā labākā izvēle?

+18
-7
Atbildēt

0

zony 20.06.2010. 12.52

manuprāt, tāds likums nebūtu īpaši korekts, jo ne vienmēr bērniņu nelaiž pasaulē, ka nevēlētos, vienkārši dzīve apstākļi spiež un tas būtu nežēlīgi pieņemt tādu likumu. diezgan emocionāli smagi nostāda sievieti.

+14
-4
Atbildēt

1

    Dina Stagusa > zony 13.06.2012. 09.19

    tātad bērns tiek noslepkavots rūpēs par viņa labklājību

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu