Lai risinātu konfliktu KNAB, veidos komisiju • IR.lv

Lai risinātu konfliktu KNAB, veidos komisiju

45
Edijs Pālens, F64
Indra Sprance

Šādi tiek "iekapsulēts konflikts līdz rudenim", liecina neoficiāls NDP lēmuma novērtējums

Nacionālās drošības padome (NDP) pēc piecu stundu ilgas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersonu uzklausīšanas nolēmusi lūgt premjeru Valdi Dombrovski (JL) izveidot starpinstitūciju komisiju ģenerālprokurora pienākumu izpildītāja Arvīda Kalniņa vadībā.

"Starpinstitūciju komisijas uzdevums būs izvērtēt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja struktūras modeļa efektivitāti biroja funkciju optimizēšanai un darbības uzlabošanai attiecībā uz veidojamo reģionālā principa sasaisti ar funkcionālajiem blokiem, kā arī sagatavot struktūras modeļa ieteikumus," teikts medijiem izplatītajā Rīgas pils paziņojumā.

Komisijas vērtējums izskatīšanai NDP jāiesniedz līdz 1.septembrim. Tāpat padome aicina KNAB vadību saglabāt biroja struktūru līdz komisijas atzinuma izskatīšanai NDP tāda kāda tā ir pašlaik.

Ne KNAB vadītājs Normunds Vilnītis, nedz viņa vietnieki Juta Strīķe un Alvis Vilks nekomentēja NDP runāto. Vilks, vaicāts, vai izdevies atrisināt konfliktu, vien norādīja, ka tam nepieciešams laiks.

Ka liecina Ir.lv rīcībā esošā neoficiālā informācija, šādā veidā NDP locekļi "ir iekapsulējuši konfliktu līdz rudenim, ļaujot KNAB turpināt darbu pašreizējā sastāvā vismaz līdz vēlēšanām”. Tāpat, kā izteicās Ir.lv avots, šāds risinājums nodrošina, ka visas trīs KNAB augstākās amatpersonas var justies drošas par palikšanu amatā vismaz uz šo laiku.

Komisijas darbā plānots iesaistīt Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas pārstāvjus, Nacionālās drošības padomes sekretāru, Satversmes aizsardzības biroja direktoru, Iekšlietu ministrijas valsts sekretāru, Tieslietu ministrijas valsts sekretāru un Drošības policijas priekšnieku.

Esam jau vēstījuši, ka KNAB operatīvie darbinieki atklātā vēstulē saviem kolēģiem faktiski izteikuši neuzticību Vilnītim. Dombrovskis ar rezolūciju ir aizliedzis Vilnītim turpināt reorganizāciju, kas paredz vairāk uzmanības pievērst darbam reģionos, izveidojot atsevišķu operatīvo nodaļu, kas ir pakļauta Vilnītim. Vilnītis iepriekš ir paudis, ka Dombrovska rīcību uzskata par politiskā spiediena izdarīšanu un nostāšanos Strīķes pusē.

.

Komentāri (45)

Pauls Raudseps 19.06.2010. 15.27

Nacionālās drošības padomes sēdēs runātais ir valsts noslēpums, taču nav grūti iedomāties, ko šodien piecas stundas sēdē skaidroja uz to izsauktais KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis un viņa sāktās biroja “reformēšanas” jeb sagraušanas politisko patronu (lai nebūtu jāteic — pasūtītāju) pārstāvji — Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC) un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš (TP). Tak jau to pašu, ko Dalbiņa vadītā komisija nosprieda otrdien un ko Vilnītis, Jaundžeikars un Dalbiņš gari un plaši stāsta presei — ka Vilnīša lēmumi par KNAB reformēšanu ir pareizi, jo viņš ir priekšnieks un drīkst tos pieņemt. Šo metodi varētu dēvēt par paragrāfisku kretinizāciju: darītā jēgas aizstāšanu ar rīcības tiesiskuma pamatošanu. KNAB iznīcinātāji nevar pateikt visiem acīmredzamo “reformas” mērķi: KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe jāpadzen un birojs jāsagrauj, jo tiešām apkaro, nevis piesedz vai vismaz ignorē korupciju. (Nudien, ja Vilnīša dzītās biroja “reģionalizācijas” rezultātā Strīķe būtu tupējusi Terehovā, Latvenergo shēmotāji netupētu Centrālcietumā.) Tā vietā dzirdam: Vilnītis īsteno savu “reformu” tāpēc, ka drīkst to darīt, tātad “reforma” ir vajadzīga, jo viņš ir izdevis šādu rīkojumu, bet to izdevis tāpēc, ka ir priekšnieks. Īsāk — reforma ir vajadzīga, jo Vilnītis to dara. NDP locekļu vairākums nepiekrita paragrāfiski kretinizēties un nolēma lūgt premjerministru izveidot komisiju ģenerālprokurora vietas izpildītāja Arvīda Kalniņa vadībā, kura, jācer, spēs novērtēt ne tikai Vilnīša rīkojumu tiesiskumu, bet arī to potenciāli graujošo iespaidu uz korupcijas apkarošanu.

+39
0
Atbildēt

0

liene.dz 19.06.2010. 16.01

Nu labi, šis nav gluži sliktākais iespējamais scenārijs… Taču negribas pat domāt, kas notiks septembrī, kad vēlēšanas būs turpat degungalā. Vēl jo vairāk – kas ar KNAB notiks pēc vēlēšanām. Nu bet labi, vismaz J. Strīķe un A. Vilks varēs turpināt darbu līdz tam laikam.

P.S. Vai man vienīgajam liekas ironiski, ka Jaundžeikars ir Nacionālās drošības komisijas vadītājs, bet Dalbiņš – Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs? Šo kungu atrašanās šādos posteņos pati par sevi liek domāt par nopietnu apdraudējumu gan nacionālajai drošībai, gan korupcijas apkarošanai.

+24
0
Atbildēt

2

    liene.dz > liene.dz 19.06.2010. 17.57

    Tas arī ir tas skumjais šajā stāstā – saprast jau saprot ļoti daudzi, bet visa absurdā situācija kā bija, tā paliek, nekas jau nemainās. Nu un, ka ir cilvēki, kas šo situāciju uzskata par nejēdzīgu? Visu tāpat galu galā noteiks šārudens vēlēšanas – bet priekš tām ir paredzēts Stendzenieks un vērienīgas finanses tautas debilizācijai. Kaut kādu cilvēku kaut kāda sapratne – viss tiks noslaucīts ar buldozera cienīgu vērienu.

    Atceros reiz kādu interviju ar B. Strautmani, kur viņa izteicās, kas tā par sajūtu – visu laiku strādāt, rakstīt par trim A, rakstīt par viņu sastrādāto, bet atliek parādīties Stendzeniekam ar zemenēm – un viss darbs velts.
    Žēl, tīri cilvēcīgi žēl.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > liene.dz 19.06.2010. 16.29

    Nē, tu neesi vienīgais, kas to saprot.
    Par nožēlu, partija ar reitingu ap 2% mums te vēl arvien turpina daudz ko noteikt.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 19.06.2010. 13.33

Vilnītis iet pa to pašu tačiņu kur pārējie blēži, skaļi kliedzot par politisko pasūtījumu. Nu gluži tāds pats rokraksts kā Lembergam un labajiem latvijiešiem! Ar vārdu sakot paši zog, bet kliedz: ķeriet zagli!

+23
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu