Aizturēti pieci ''Latvenergo'' vadītāji • IR.lv

Aizturēti pieci ''Latvenergo'' vadītāji

111
Andrejs Terentjevs, F64

KNAB Miķelsonu un četrus līdzgaitniekus apsūdz liela apmēra kukuļņemšanā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par tīšu ļaunprātīgu nodarījumu un kukuļņemšanu lielos apmēros aizturējis piecas "Latvenergo" amatpersonas – valdes priekšsēdētāju Kārli Miķelsonu, viceprezidentu Aigaru Meļko, "Latvenergo" meitas uzņēmuma "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētāju Ivaru Liuziniku, valdes locekli Andreju Stalažu, kā arī "Latvenergo" darbinieku Edgaru Vitkovski.

Par to informēja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce. Informācija par valsts energouzņēmuma vadītāju aizturēšanu trešdienas rītā saņemta EM pa faksu no KNAB.

Miķelsons aizturēts otrdien pēc KNAB veiktās kratīšanas viņa darba kabinetā un atrodas izmeklēšanas izolatorā, pavēstījis viņa advokāts Egons Rusanovs.

Meļko trešdien vakarpusē Rīgas Centra rajona tiesa noteica drošības līdzekli – apcietinājumu, vēsta aģentūra BNS. Viņš pats garāmejot tiesas telpās žurnālistiem paziņojis, ka savu vainu neatzīst. Viņa advokāts Agris Bitāns sacīja, ka Meļko ir noteikts aizdomās turamā statuss par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Savukārt otrs Meļķo advokāts Varis Klotiņš norādīja, ka tiesas lēmums noteikti tiks pārsūdzēts.

Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka KNAB saistībā ar šo lietu aizturējis arī divas privātpersonas – Daugavpilī reģistrētā uzņēmuma SIA "Būvenergoserviss" īpašnieku un valdes priekšsēdētāju Mihailu Paladiju, kā arī šī uzņēmuma bijušo valdes locekli Andreju Livanoviču.

Livanovičs bijis Miķelsona un Meļko biznesa partneris kompānijā "Innovia", atsaucoties uz "Firmas.lv", vēstī LETA. "Innovia" līdzīpašnieki bez Miķelsona un Meļko ir arī zinātniskās pētniecības uzņēmuma "PRU SIA" vadītājs, inženierzinātņu doktors Ilgaitis Prūsis (JL), SIA "Europrojects" valdes priekšsēdētāja, konsultante Eiropas Savienības fondu jautājumos Lidija Škoļnija, Atjaunojamās enerģijas konfederācijas un Vēja enerģijas asociācijas valdes loceklis Aivars Nātre. Livanovičs iepriekš bija enerģētikas koncerna "Alstom Power" pārstāvis Baltijā un Francijas tirdzniecības un rūpniecības kameras Latvijā valdes loceklis. "Alstom" ir ilggadējs "Latvenergo" partneris dažādos rekonstrukcijas projektos. Livanovičam piederošā kompānija "Energy Consulting" pēdējos četros gados nopelnījusi teju trīs miljonus latu, pateicoties vairākiem ar ārvalstu energokompānijām noslēgtiem līgumiem, liecina LETA aprēķini.

Saistībā ar "Latvenergo" amatpersonu iespējamām pretlikumīgām darbībām laika posmā no 2006. līdz 2010.gadam KNAB 14.jūnijā sācis kriminālprocesu par noziedzīgajiem nodarījumiem, kas saistīti ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu jeb naudas atmazgāšanu, informēja biroja pārstāvis Andris Vitenburgs. Lēmumi par drošības līdzekļu piemērošanu aizturētajiem personām tikšot pieņemti "laika gaitā".

EM pagaidām nesniedz plašākus skaidrojumus ar šo lietu, jo "jāļauj tiesībsargājošajām iestādēm darīt savu darbu", teicis Pūce.

''Latvenergo'' runasvīrs Andris Siksnis Ir.lv sacīja, ka ''Latvenergo'' darbs neesot traucēts, jo uzņēmuma valdē ir pieci locekļi, tātad, ja divi – Miķelsons un Meļko – ir aizturēti, valde joprojām ir lemtspējīga, apliecināja Siksnis. Darbu turpina uzņēmuma valdes locekļi Uldis Bariss, Arnis Kurgs un Arnis Daugulis. Miķelsona pienākumu pārņem Bariss.

Jau vēstīts, ka otrdien KNAB veica kratīšanu arī Meļko darba vietā "Latvenergo" darbību pārraugošās EM pārstāvja klātbūtnē. Iepriekš neoficiāli izplatīto informāciju, ka kratīšana varētu būt saistīta ar Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukcijas otro kārtu, trešdien papildina mediji, vēstot, ka šajā projektā veidotā starpniekuzņēmuma dibināšanā, iespējams, varētu būt iesaistītas gan ''Latvenergo'' amatpersonas, gan projekta vadītāji.

Lai arī prese trešdien ziņo, ka kratīšanas laikā, iespējams, atsavināti datori, Siksnis noliedz jebkādu kavējumu ''Latvenergo'' darbam, ''izņemot postu, kas nodarīts slavai un reputācijai''.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Liuzinikam 1995.gadā tika izvirzītas apsūdzības tā dēvētajā "Latvenergo" trīs miljonu lietā, un Augstākā tiesa 2005.gada oktobrī atzina viņu par vainīgu, piespriežot naudas sodu 25 minimālo mēnešalgu apmērā.

.

Komentāri (111)

KasparKondrat 15.06.2010. 14.01

Kamēr Vilnītis taisa šovu ar iestudētiem jautājumiem un atbildēm Saeimā, tikmēr Juta strādā! Malacis, Juta! Tieši tādus korupcijas apkarotājus mums vajag!

+56
-3
Atbildēt

2

    iab > KasparKondrat 15.06.2010. 14.15

    Nesteigtos ar šādiem secinājumiem, ņemot vēra fonā notiekošo cīņu par varu KNABā. Tik pat labi tas ir izmisuma solis no Strīķes puses, lai uzkurinātu tautas atbalstu “lielo zivju ķērājiem”. Kas tur patiesībā – skatāmies, vērojam.

    +6
    -13
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > KasparKondrat 15.06.2010. 14.33

    Aldis, Juta nevar ne no šā, ne no tā a) ievalstēt Latvenergo b) veikt kratīšanu c) apcietināt Miķelsonu BEZ tiesneša sankcijas. Nekādi. Drīzāk man šķiet, ka pēkšņi akūtā nepieciešamība aizvākt Jutu no KNAB ir izmisuma diktēta. Nevis otrādi.

    +26
    -1
    Atbildēt

    0

Elīna Barkovska 15.06.2010. 13.57

To es saucu “Gājiens ar zirdziņu”. Nezinot lietas būtību skaidrs, ka bez dzelžaina iemesla neviens neriskētu aiztikt tik augstu amatpersonu RESPECT JUTAI!!!!!!!!

+48
0
Atbildēt

2

    Elīna Barkovska > Elīna Barkovska 15.06.2010. 14.03

    Es jau saku, lai dabūtu šādu sankciju šādai kratīšanai, pat ASV tas būtu varoņdarbs:)

    +16
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > Elīna Barkovska 15.06.2010. 13.59

    Bronks – korekcija, bez tiesas ordera to nekādi nevarēja izdarīt :)

    Tad tāpēc Juta nevarēja apmeklēt sēdi. Vilnīt, sēdies, divi.

    +25
    -1
    Atbildēt

    0

dro 15.06.2010. 13.58

Kamēr Vilnītis tusē ar pa saeimu, Strīķe pārbauda kretīniem kabatas. Lai dieviņš nogrābstās, ja Strīķe uzķērusies uz kretīnu provokācijas.

+47
-2
Atbildēt

9

    andrejs_kirsis > dro 15.06.2010. 14.17

    Neesmu jurists, bet vai kratīšanai nevajag tiesneša sankciju? Jeb Jutai ir īpašas tiesības?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    KristapsRocans > dro 16.06.2010. 09.34

    Ja ir neatliekams situācija, tad var veikt kratīšanu ar prokuratūras atļauju tiesas orderi saņemot pēc tam

    0
    0
    Atbildēt

    0

    džedajs, viesulis > dro 15.06.2010. 14.51

    Nus, ja jau tā būtu bijusi provokācija, tad jāsaka- Juta, es par Jums biju labākās domās.
    :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    džedajs, viesulis > dro 15.06.2010. 14.53

    Protams. Vajadzīgs tas viss, kas Ilzes Neo.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Arija Saleda > dro 15.06.2010. 14.06

    Es ar vairāk sliecos domāt, ka tas kaut kāds 3D šahs.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > dro 15.06.2010. 14.05

    Nu teiksim tā – piespēlēta viltus informācija.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > dro 15.06.2010. 14.00

    Kādā ziņā provokācijas? :) Kāds sakars Latvenergo it kā neitrālajam vadītājam? Ak viņš tomēr nav politiski neitrāls? Go figure.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs_kirsis > dro 15.06.2010. 18.33

    Es arī ticu. Bet provocēt KNAB un tiesnesi – tas var atspēlēties vēl briesmīgāk. Un Juta nav tik dumja, ka ies pie tiesneša ar argumentu:”Tā runā, ka…”

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > dro 15.06.2010. 14.18

    Protams, ka viņai ir tiesneša sankcijas. Es Jutai ticu.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu