Maksa par nakts komfortu • IR.lv

Maksa par nakts komfortu

6
Lauris Vīksne, F64

«Nauda ir tikai vērtības mērs,» saka uzņēmējs, Nakts Mēbeļu ražotājs Juris Griķis. «Līdzko cilvēki tai mēģina piešķirt citu jēgu, tā pasaule iebrauc grāvī.» Atšķirībā no daudziem šodienas uzņēmējiem viņa kaislība nav nauda, bet gan gultas un matrači – tas, ko viņš ražo 

Astoņdesmit astotajā gadā, kad Latvijā radās pirmie kooperatīvi, Jurim Griķim vēl nebija trīsdesmit. Beidzis Lauksaimniecības akadēmijas Mežsaimniecības fakultātes kokapstrādes tehnoloģijas katedru un specializējies mēbeļu ražošanā, viņš pēc vairākiem dzīves mestiem līkločiem strādāja turpat akadēmijas laboratorijā par galdnieku un ar soļarkā samērcētu lupatiņu tīrīja savu bijušo studiju biedru, jau pasniedzēju, galdus. 

«Tā man bija tāda pazemības skola,» tagad saka Juris, jo pret dzīvi, viņaprāt, jāizturas ar bijību un nekad nedrīkst iedomāties sevi varenāku par pārējiem. 

Tagad viņš ražo mēbeles, bet daži bijušie pasniedzēji tirgo zivis. Tomēr pat pēc vairāk nekā trīsdesmit gadiem Juris lieliski atceras to saulaino maija dienu, kad rakstījis sava pirmā kooperatīva statūtus. Galdnieku mācekļu kooperatīvs pārtapis kooperatīvajā firmā, no tās savukārt izveidots SIA Ozols, kurš radījis tiem laikiem unikālu produktu – Prezidenta kabineta iekārtu Bastejs. Tās bijušas augstas klases, smagnējas, toties ļoti kvalitatīvas ozolkoka kabineta mēbeles. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu