Vilnītis: uz mani izdara politisko spiedienu • IR.lv

Vilnītis: uz mani izdara politisko spiedienu

79
Evija Trifanova, LETA
Indra Sprance

KNAB jautājumu skatīs Nacionālās drošības padomes sēdē nākamnedēļ

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājs Normunds Vilnītis, atbildot uz biroja darbinieku atklāto vēstuli , norāda, ka uz viņu tiek izdarīts poltisks spiediens, lai apturētu un nepieļautu biroja darbu reģionos.

“Uzskatu, ka galvenais biroja veiksmīgas darbības pamats ir tā politiskā neietekmējamība un neitralitāte savu likumā paredzēto funkciju izpildē un lēmumu pieņemšanā. Mani dara uzmanīgu situācija, ka amatpersonas, kuras pārstāv kādu politisko spēku vienpersoniski iejaucas biroja specifisku, iekšēju jautājumu risināšanā. Uzmanīgu dara situācija, ka premjers un viņa biroja pārstāvji komunicē ar biroja darbiniekiem, par to neinformējot biroja vadītāju. Ceru, ka situācijā, kad darbiniekiem, kurus pašlaik premjers izvēlējies atbalstīt, pietiks drosmes sava darba izpildes laikā pieņemt objektīvus lēmumus, izskatot ar viņa pārstāvēto partiju saistītus jautājumus,” atbildes vēstulē norāda Vilnītis.

KNAB šefs atgādina, ka, kandidējot biroja priekšnieka amatam, norādījis, ka birojam nepieciešams veikt ikdienas darbu arī valsts reģionos, ko atzinīgi esot novērtējusi un akceptējusi Nacionālās drošības padome un Saeima. “Pievēršoties biroja darbam reģionos, saskāros ar nevēlēšanos no atsevišķu darbinieku puses to realizēt,” vēstulē raksta Vilnītis.

KNAB jautājums tiks skatīts 19.jūnijā Nacionālās drošības padomes (NDP) sēdē, pēc tikšanās žurnālistiem pavēstīja premjers Valdis Dombrovskis (JL) un Valsts prezidents Valdis Zatlers. Uz sēdi plānots uzaicināt KNAB vadību.

Pirms NDP sēdes Zatlers atturējās paust konkrētu viedokli par izveidojušos situāciju un sabiedrisko organizāciju aicinājumu izvērtēt Vilnīša darbu. Arī premjers žurnālistiem atturīgi komentēja izveidojušos situāciju, uzsverot, ka jautājums tiks risināts NDP.

Dombrovskis gan noraidīja pārmetumus, ka viņš būtu izdarījis politisku spiedienu uz Vilnīti. Premjers uzsvēra, ka pēdējā laikā aktīvi komunicējis ar biroja amatpersonām saistībā ar izveidojušos konfliktu. Tāpat premjers noraidīja Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāja Dzintara Jaundžeikara (LPP/LC)  pieņēmumus, ka viņš būtu pārkāpis likumu, neievērojot atbildes vēstules KNAB termiņus vai citus apstākļus. “KNAB reorganizācijas plāns nebija saskaņots ar Ministru prezidentu kā to nosaka normatīvi,” uzsvēra Dombrovskis.

Esam jau vēstījuši, ka KNAB operatīvie darbinieki atklātā vēstulē saviem kolēģiem faktiski izteikuši neuzticību Vilnītim. Dombrovskis ar rezolūciju ir aizliedzis Vilnītim turpināt reorganizāciju, kas paredz vairāk uzmanības pievērst darbam reģionos,  izveidojot atsevišķu operatīvo nodaļu, kas ir pakļauta Vilnītim.

Komentāri (79)

Pauls Raudseps 09.06.2010. 16.01

KNAB priekšnieka Normunda Vilnīša atbildes vēstulē biroja darbiniekiem ir “tehniski” un “politiski” argumenti viņa sāktās biroja graušanas jeb “reformas” pamatošanai. Tiem nav sakara ar to, kādēļ Valsts prezidents ir sasaucis Nacionālās drošības padomes sēdi par KNAB — “lai birojs pēc iespējas efektīvāk varētu cīnīties pret korupciju”. “Tehniskie” argumenti bija viegli paredzami — Vilnītis “reorganizē” biroju, jo bija solījis izvērst tā darbību reģionos, un Saeima to atbalsta. Proti, viņš ir priekšnieks, tāpēc to dara. Taču arī politiskie loģiski turpina viņu amatā ielikušās korporācijas darīto. Vilnīti darot uzmanīgu, “ka amatpersonas, kuras pārstāv kādu politisko spēku, vienpersoniski iejaucas biroja specifisku, iekšēju jautājumu risināšanā”. Viņš precizē, ka tas ir “premjers un viņa biroja pārstāvji”, kuri “komunicējot” ar biroja darbiniekiem bez viņa ziņas. Viņš piedraud jeb “cer”, ka šiem premjerministra atbalstītajiem darbiniekiem “pietiks drosmes (..) pieņemt objektīvus lēmumus, izskatot ar viņa pārstāvēto partiju saistītus jautājumus”. Jāsecina, ka Valdis Dombrovskis (JL), Vilnīšaprāt, nedrīkst pieņemt lēmumus par biroju, jo ir nepareizās partijas biedrs. Jo diezin vai Vilnītis vēlējās pateikt, ka premjerministram būtu jābūt bezpartejiskam, lai varētu lemt par KNAB. Otrkārt, Vilnītis piesola, ka arī biroja darbinieki tiks ierakstīti nepareizās partijas melnajā sarakstā, ja pieņems “neobjektīvus” lēmumus. Objektivitātes kritērijs acīmredzot būs biroja vajāto korumpantu partejiskā piederība. (Varbūt vajadzētu kvotas partijām, cik no katras sodīt par korupciju?) Secinājums: Vilnītis turpina izmanot to pašu cinisko demagoģiju, saskaņā ar kuru Jānis Maizītis nevar būt ģenerālprokurors, jo viņu atbalstīja Vienotība, toties Vinetas Muižnieces piederība Tautas partijai dara viņu īpaši piemērotu Satversmes tiesas tiesneses amatam. Šādas argumentācijas lietošana vien parāda Vilnīša ļoti politisko piederību tiem, kuriem korupcijas apkarošana ir drauds, nevis mērķis.

+33
-1
Atbildēt

7

    apala24 > Pauls Raudseps 09.06.2010. 17.08

    Nezinu kas tur un kā, bet redakcijas komentārs ir stipri tendenciozs. Sākumā šķita, ka Ir būs neatkarīgs medijs, tomēr šī pārliecība ar katru dienu sarūk un sāk izskatīties, ka šis būs līdzīgs medijs kā LNT un NRA – ar savu politisko aizmuguri. Nesaku, ka sliktāku vai labāku, bet tomēr aizmuguri.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Māris Bluķis > Pauls Raudseps 09.06.2010. 18.09

    Betij, bet par ko bija lietussargu “revolūcija” jau aizmirsies.
    Skaidrs, ka premjeram ir ne tikai tiesības, bet arī pienākums pārraudzīt KNAB. Taču kāpēc viens premjers to drīkst, bet otrs ne?
    Gaišie spēki te šūmējas par šoferu dēlu un kursabiedru iecelšanu amatos, bet paši neko vairāk kā savus kursa biedrus un draugus nepiedāvā.
    Tā teikt savējais ir izlūks, pretiniekam ir spiegs. Tikai tiek aizmirsts, ka valsts gan tumšajiem, gan gaišajiem viena. Būtu Strīķi iecēluši par KNAB galvu, viņa varētu tēvzemi pārdot, gaišie viņai neko neteiktu, jo savējā un otrādi, protams.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Māris Bluķis > Pauls Raudseps 09.06.2010. 16.39

    Liekulis:(
    Kad Loskutovam premjers ķērās klāt, tad gan, kā tā var bāzties neatkarīgas iestādes darbā.
    Taču tagad lomas mainījušās un Ozoliņa dziesma tāpat.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Pauls Raudseps 09.06.2010. 17.38

    Paul, KNABs nav neatkarīgs. Viņš atrodas premjera pārraudzībā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Pauls Raudseps 09.06.2010. 18.30

    Tu jau pirms kāda laika izlasīji izsmeļošu un argumentētu Kaspara Gasūna skaidrojumu uz līdzīgu jautājumu. Vai tev ir grūtības ar iegaumēšanu? Ja atzīsies, es tev atkārtošu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > Pauls Raudseps 10.06.2010. 00.34

    Es pilnīgi pievienojos Tev, Paul, par nekonsekvenci. Bet neviena cita punkta, kas nopietni būtu skatāms Vilnīša aizstāvībai, nav.

    Loskutovam bija liels uzticības kredīts, un kantoris strādāja. Jā, bija kritika, bija kļūda ar kontroli, bet tā pati netika skatīta diez cik korekti.
    Bet Vilnīša darbība izskatās pēc nepiesegtas varas vertikāles veidošanas. Kāds labums no tās KNAB kā organizācijai? Kāds labums valstij? Un kurā aspektā Vilnītis ir parādījis sevi kā labu KNAB vadītāju?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > Pauls Raudseps 09.06.2010. 16.10

    nu ko te piebilst..pagājušo trekno gadu kliķes grimase visā krāšņumā..bioloģiskās sadalīšanās sekas kā teikt uz sejas redzamas..nožēlojamā, un esmu pārliecināts aizejošā uz visiem laikiem atjaunotās Latvijas sejas kroplā puse..PSRS atrauga

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

ievuliitis 09.06.2010. 13.14

“Mani dara uzmanīgu situācija, ka amatpersonas, kuras pārstāv kādu politisko spēku vienpersoniski iejaucas biroja specifisku, iekšēju jautājumu risināšanā”
Vilnītis nav pamanījis, ka valdībā un saeimā visi pārstāv kādu politisku spēku? Tur citu – vienkārši nav. Pat vēl vairāk – krēslā viņu ielika personas, kas katra pārstāvēja kādu politisku spēku.
Un kas būtu tiesīgs vērtēt viņa darbu?
Tas teiciens skaisti skanēja, bet bez jēgas un seguma.

+22
-1
Atbildēt

0

andrisskrastins 09.06.2010. 13.23

Praktiski mums ir Jakāns nr. 2.

+20
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu