Dombrovskis pieļauj nodokļu paaugstināšanu • IR.lv

Dombrovskis pieļauj nodokļu paaugstināšanu

62
Jānis Saliņš, F64
Indra Sprance

Vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem valdība slēgs, apejot Saeimu

Viens no iespējamajiem valsts budžeta ieņēmumu palielināšanas veidiem nākamā gada budžetā ir pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) paaugstināšana, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem atzina premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Kā norādīja valdības vadītājs, NĪN paaugstināšana, kā arī PVN likmju pārskatīšana jau bija paredzēta vidēja termiņa plānā nodokļu pamatnostādnēs. Pēc Dombrovska teiktā, iespējama arī PVN samazināto likmju atcelšana, kā to paredz šis vidēja termiņu nodokļu plāns. “Tas ir viens no iespējamajiem darbības virzieniem,” sacīja Dombrovskis.

Lai arī jaunā vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem paredzot atsevišķus konsolidācijas “darba virzienus”, tie esot norādīti kā iespējamie varianti, nevis uzdevumi, uzsvēra premjers. Starp šiem iespējamajiem konsolidācijas veidiem minēta gan valsts tēriņu samazināšana, gan “sociālā budžeta ilgspējas jautājumu risināšana”, gan ēnu ekonomikas mazināšana, gan citi risinājuma veidi, pie kuriem strādājot Finanšu ministrija.

Savukārt algas valsts sektorā premjers solīja vairs masveidā nemazināt, jo tas vairs neesot iespējams, vēstī aģentūra BNS.

Premjers stāstīja, ka valdība viņu otrdien pilnvarojusi parakstīt vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējem, un tas neesot pretrunā tam, ka šāda rakstura dokumentu saskaņā ar iepriekš pieņemto Satversmes tiesas lēmumu būtu jāpieņem Saeimā. Kā skaidroja Dombrovskis – to, ka šis jautājums šoreiz tiek pieņemts valdības līmenī, nosakot “vienošanās raksturs”.

Kā atzīmēja premjers, līdz šim bijusi dažāda prakse, kā ar aizdevējiem tiek slēgta vienošanās – iepriekš pieticis gan ar valdības vadītāja parakstu, gan bija nepieciešami koalīcijas partneru paraksti, gan arī šā gada sākumā bija vajadzīgs Saeimas balsojums.”Ja vienošanās uzliek kādas saistības Saeimai, tad par to tai ir jālemj,“ skaidroja Dombrovskis, norādot, ka šobrīd vienošanās dokuments nesatur nekādus būtiskus jaunus uzdevumus.

Saskaņā ar vienošanos Latvija šobrīd no starptautiskajiema izdevējiem varot saņemt aptuveni vienu miljardu eiro, tomēr reāli valsts aizņemsies 400 miljonus eiro, kas, pēc Valsts kases aprēķiniem, esot nepieciešami rezervju apjoma nodrošināšanai.

Kā ziņots, saskaņā ar jaunāko vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem Latvijai nākamā gada budžetā jākonsolidē 395 līdz 400 miljoni latu, nepārsniedzot 6% deficītu no iekšzemes kopprodukta.

Komentāri (62)

andrisskrastins 08.06.2010. 16.54

Nepopulāri lēmumumi ir skarba štelle.

Bet par vienu mani interesē – kāpēc visi runā to skaisto frāzi “pārnesam nodokļus no cilvēka uz patēriņu”, bet kad runā kaut vai par PVN palielināšanu, notiek skaļi protesti?

Vispār būs grūti.

+15
-1
Atbildēt

0

mary75 08.06.2010. 17.03

Iesākumā vajadzētu izdarīt kaut elementāro, lai šinī valstī mauda nekrīt, kā caurā mucā:
– pieņemt to, ko sen prasa SVF un PB – likumu par amatpersonu atbildību par nelietderīgiem un nelikumīgiem tēriņiem
– beidzot veikt tās strukturalās reformas un optimizēt valsts pārvaldi
– beidzot pieņemt to 0 dekl. visiem un legālo prazumpciju, kas stipri traucētu nelikmīgas naudas legalizāciju un ierobežotu ēnu ekonomiku
-pārskatīt, cik var ietaupīt soc, budžetā, arī uz pabalstiem un pensijām
-aizliegt ST jaukties budžeta lietās un dalīt naudu, īpaši jau pašiem sev
-nomainīt klaunu Vilnīti, jo tagad korumpētas amatpersonas šeit jūtas lieliski, un var izvērsties bez bailēm
Un tad var ķerties pie nodokļiem.
Cerams, kaut nākamā saeima ko no tā visa izdarīs.

+16
-4
Atbildēt

3

    austrisv > mary75 08.06.2010. 18.54

    Džeri, bet kas vajadzīgs, lai tos likumus grozītu vai pieņemtu no jauna???
    Vai tad tas nav saeimas darbs??? Bet kāda tagad saeima, pats zini!

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 08.06.2010. 17.23

    Skaidrs, lai to izdarītu, jābūt politiskai gribai, iespējams, Vienotībai tā ir, tiem citiem gan, laikam, nav, tāpēc reāli pats šaubos, ka Latvijā ko tādu varēs izdarīt, bet, pasapņot jau var.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > mary75 08.06.2010. 17.10

    Praktiski visam piekrītu, bet ar šī brīža visu attieksmi tas beigsies purvā, jo:
    1) Par nelikumīgiem tēriņiem atbildība jau ir administratīvā un krimināla līmenī. Par nelielderīgiem tēriņiem arī cilvēki tiek sodīti, tikai ar rājienu un reāli atlaisti ir maz. Taču situācija uzlabojas. Ak jā, tāds likums neizies, jo vienkārši šobrīd lielākā daļa politiķu pārtiek no valsts pupa;
    2) Šīs divas frāzes tiek skandinātas kā mantras, taču apšaubu, vai kāds saprot, kāds darbs tas ir un ka tas nesīs augļus tikai tad, ja lielākā daļa ierēdņu ticēs tam. Viņi netic, taču tic, ka viņu vietas ir neaizskaramas;
    3) Skatīt punktu 1;
    4) Neviens to nedarīs pirms vēlēšanām un pēc vēlēšanām to neļaus darīt ST;
    5) Skatīt punktu 1;

    Jaunā Saeima to varēs izdarīt tikai tad, ja Vienotībai kopā ar VL/TB būs vairākums. Ja nebūs, ja būs kaut vai ZZS – atkal kompromisi, atkal nekāda reāla darbība, jo ierēdņi “arī ir cilvēki”.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 08.06.2010. 17.13

Godīgi sakot es brīnos, kādēļ tas katru dienu tiek pasniegts kā ārkārtējs jaunums! Visi taču to zina, ka atsevišķi nodokļi tiks pārskatīti un neto rezultāts tomēr būs nodokļu pieaugums. Diskusijai vajadzētu būt par to, nevis kas tiks darīts, bet kā tiks darīta?

+8
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu