Titavs iesaka "Vienotībā" iekļaut AŠ² un Lembergu • IR.lv

Titavs iesaka "Vienotībā" iekļaut AŠ² un Lembergu

53
Evija Trifanova, LETA

Politikas zinātājs paredz apvienības šķelšanos; pārmet JL un PS personību iznīcināšanu

Apvienībai "Vienotība" vajadzētu ietvert ne tikai trīs, bet daudz vairāk partiju, tostarp Tautas partiju (TP), LPP/LC, Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un, iespējams, arī partiju "Saskaņa". Šādu pārliecību intervijā žurnālam "Rīgas Laiks" paudis par ilggadēju partijas "Jaunais laiks" (JL) pelēko kardinālu uzskatītais un no partijas izslēgtais Dans Titavs, asi kritizējot apvienības pašreizējo veidolu.

"Es uzskatu, ka vienotība ir daudz plašāks jēdziens nekā triju partiju saplūšana. Vienotība ir nepieciešama sabiedrībā daudz, daudz plašākā jomā, un vienoties mums vajag visiem kopā, tur jāsēž [TP līderim Andrim] Šķēlem, [LPP/LC līderim Aināram] Šleseram, [ZZS pārstāvim Aivaram] Lembergam, "Vienotībai" un varbūt "Saskaņai". Jāsēžas un jāsāk runāt par valsts uzbūves, valsts attīstības pamatprincipiem niansēs," pauž Titavs.

Pēc viņa teiktā, tad, kad "Vienotība" veidojās, bijis brīdis, kad šāds dialogs ar ietekmīgiem cilvēkiem bijis iespējams. "Tajā brīdī, kad "Vienotība" pasludina, ka viņu galvenais mērķis ir iznīcināt trīs oligarhus, loģiski, ka trīs oligarhi apvienojas un cīnās par izdzīvošanu," skaidrojis politikas eksperts. "Diskusijai, sarunām un noteikumiem jābūt par valsts attīstību, nevis par amatiem, kā mums notiek pašlaik (..). Nav nekādas ideoloģijas." Viņš gan atzīst, ka ideoloģijas trūkst arī citiem, jo tā vienkārši netiek pieprasīta.

''Es domāju, ka pēc vēlēšanām visiem būs nenormāla vilšanās. Es uzskatu, ka "Vienotības" ideja ir varbūt pat lielākais vēlētāju mānīšanas projekts, kāds vispār ir bijis Latvijas politikā,'' vērtē pieredzējušais Einara Repšes līdzgaitnieks. Viņš prognozē, ka "Vienotība" sašķelsies jau pirms vēlēšanām, jo "viņi visu laiku strīdas" par amatiem, nespējot izveidot vienotu frakciju ne Saeimā, ne Rīgas domē.

Savu izslēgšanu no partijas ''Jaunais laiks'' (JL) Titavs skaidro ar tās partnera "Pilsoniskās savienības" (PS) iebildumiem pret viņa vēlmi aktīvāk iesaistīties redzamajā politikā un kandidēt Saeimas vēlēšanās. Titavs uzskata, ka citi politiķi baidījušies no viņa ietekmes pieauguma, un norāda, ka Latvijas un Eiropas politikā arvien biežāk uzvar pelēcības, kas mēģina iznīcināt spilgtās personības.

"Latvijā (..) visi cilvēki, kas pretendē uz līdera lomu, uzreiz tiek sisti: Einars [Repše], Šķēle, Lembergs, Šlesers tiek sisti tīri par to, ka viņi ir spilgti. Daudz mazāk tiek sistas pelēcības." Kā piemēru Titavs min vides ministru Raimondu Vējoni (ZZS), kurš ir "visnotaļ cienījams ministrs" jau astoņus gadus, "foršs džeks, foršs puisis", tomēr ''viņa pazīstamība Latvijā ir ne sevišķi liela".

Kā ziņots, protestējot pret Titava izslēgšanu no JL īsi pirms kongresa partiju pameta tās dibinātājs Repše. Viņš paziņojis par aiziešanu no aktīvās politikas un nekandidēs 10.Saeimas vēlēšanās.

Komentāri (53)

markonimarkoni 03.06.2010. 13.38

Tas, ka: “nepieciešama sabiedrībā daudz, daudz plašākā jomā, un vienoties mums vajag visiem kopā” – ir viennozīmīgi skaidrs. BET AR AŠ2???? Atļaušos apgalvot, ka nebūtu lielāka prieka, ja AŠ2 nepārvarētu vēlēšanās 5% barjeru, tad tauta izietu ielās kā pēc hokeja izlases uzvaras.
Kas tā par iedomību – spilgti cilvēki nevainīgi sisti. Ar to, ka esi spilgts vēl nenozīmē, ka esi labs politiķis, ka godprātīgi strādā tautas labā.

+26
-2
Atbildēt

3

    a_oleinika > markonimarkoni 07.06.2010. 00.17

    to Gudrītis
    Nu tieši tādēļ savu viedokli tomēr projicēju uz sabiedrību kopumā visai piesardzīgi. Bet pie reitinga 5% tomēr var visai droši pieļaut, ka vairumam patiešām TP/LPP ir līdz brošai!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Arija Saleda > markonimarkoni 03.06.2010. 17.51

    Tusējot savā mikrovidē mēs bieži pieļaujam vienu un to pašu kļūdu, nelielas grupas daļas viedokli par visas sabiedrības viedokli.
    Pēc vēlēšanām mēs redzēsim ko tauta tiešām domā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > markonimarkoni 03.06.2010. 14.38

    Jā, es arī brīžiem fantazēju tos “slapjos sapņus” par to, kā AŠ2 nepārvar barjeru. Ļoti daudzi cilvēki priecātos! Noteikti Latvijas vairākums.

    Pēc gadu desmitiem, kad tiktu novērtēts gan TP/LPP kļūdu dziļums, gan kaitējums valstij, gan attiecīgi atbrīvošanās no viņiem svētība, šo datumu varētu pasludināt par nacionālajiem svētkiem. :D

    Bet tās pagaidām ir tikai fantāzijas…

    +10
    0
    Atbildēt

    0

::Vai cis :: 03.06.2010. 13.37

Hm, par tām spilgtajām personībām: no vienas puses, tā ir patiesība, ka saglumējušajā pīļu dīķī Latvijas “politikā” tiek knābāts katrs, kam ir drosme izcelties, bet, no otras puses, nav noliedzams, ka Ādolfs Hitlers, Benito Musolini, Josifs Staļins utt. arī bija spilgtas personības, un cilvēcei neapšaubāmi būtu bijis labāk, ja viņi būtu noknābāti pirms aktīvas darbošanās sākuma.

+22
-1
Atbildēt

0

Ieva Melgalve 03.06.2010. 14.03

Zini,Dan.Daudz vairak Tu palidzetu,ja veletajiem nosauktu nevis tos ,kuri tavuprat ir “spilgti”,”smuki” u.t.t.,bet gan tos,kuri ir godpratigi.Tos,kuri iet politikaa ,lai godigi,profesionali kalpotu valstij un tautai.Ja vispar tadi Tev zinami:).

+17
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu