Arī Ēlerte apsver iespēju stāties partijā • IR.lv

Arī Ēlerte apsver iespēju stāties partijā

51
Raitis Plauks, F64
Indra Sprance

Ēlerte prasību viņas domubiedriem iesaistīties kādā no politiskajiem spēkiem sauc par taktisku kompromisa variantu

Bijusī laikraksta “Diena” galvenā redaktore Sarmīte Ēlerte kopīgi ar 10 domubiedriem no Lietussargu grupas, kā viņi paši to sauc, ir piekrituši startēt apvienības “Vienotība” vēlēšanu sarakstā, izvērtējot iespējas iestāties kādā no “Vienotību” viedojošajām partijām, pirmdien žurnālistiem pavēstīja Ēlerte.

Ēlerte apliecināja, ka arī viņa pati varētu pievienoties kādai no partijām un vienlaikus atzīmēja, ka viņai ir dota iespēja startēt vēlēšanās arī ārpus partijām.

Ēlerte uzsvēra, ka prasība viņas domubiedriem iesaistīties kādā no politiskajiem spēkiem esot taktisks komprisa variants. “Es uzskatu, ka tas ir taktisks kompromisa variants daudz svarīgāka mērķa labā – lai stiprinātu Vienotību,” sacīja Ēlerte. Viņa arī atzīmēja, ka iepriekš vienošanās paredzēja, ka Vienotības sarakstā varēs startēt arī cilvēki, kuri nav Vienotības partijas biedri, bet nosauktie cilvēki ir gatavi būt aktīvi partiju biedri ne tikai šajā vēlēšanu periodā, bet arī pēc vēlēšanām.

Bez Ēlertes vēlēšanu listē varētu būt arī bijusī "Delnas" vadītāja Lolita Čigāne, politoloģe Rasma Kārkliņa, Latvijas Institūta direktors Ojārs Kalniņš, Latvijas pārstāve Eiropas Savienības tiesā Kristīne Drēviņa, Izglītības un zinātnes ministrijas departamenta nodaļas vadītājs Andris Grafs, bijušais Nacionālo bruņoto spēku pulkvedis Raimonds Rublovskis, Pasaules Dabas fonda Latvijā direktors Uģis Rotbergs, Dagdas novada deputāts Juris Viļums, "Jelgavas tipogrāfijas" valdes priekšsēdētāja Juris Sīlis, kā arī premjera ārstata padomnieks ekonomikas un finanšu jautājumos Andris Vilks.

Kā novēroja Ir.lv, “Lietussargu grupas” lēmumu startēt 10.Saeimas vēlēšanās “Vienotības” sarakstā apsveikt bija ieradies gan “Pilsoniskās savienības” un “Vienotības” prieksšēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis, gan “Sabiedrības citai politikai”  līderis Aigars Štokenbergs, savukārt no “Jaunā laika” neviens apsveicējs nebija ieradies.

Ēlerte, vaicāta, vai “Lietussargu grupas” pārstāvji varētu stāties arī “Jaunajā laikā”, atbildēja nekonkrēti, norādot, ka “Jaunais laiks” nav pret pilsonisko sabiedrību.

Kristovskis žurnālistiem atzina, ka “Vienotības” partijas, tostarp “Pilsoniskā savienība” ir gatavas jaunu biedru uzņemšanai. “Tā ir katra “Lietussargu grupas” dalībnieka brīva izvēle,” pauda Kristovskis. Vaicāts, kādēļ Ēlertei vienīgajai tiek dota eksluzīva iespēja nestāties nevienā partijā un tomēr startēt vēlēšanās, Kristovskis norādīja, ka “Ēlerte visu laiku bija iesaistīta šajā procesā”.

Komentāri (51)

Anita Brauna 31.05.2010. 15.37

Ēlertes jā
Spriests esot brangi, taču lēmums nācis solītajā laikā. Pirmdien Meierovica biedrības dibināšanas iniciatore Sarmīte Ēlerte darījusi zināmu, ka ir pieņemti apvienības “Vienotība” pagājušās nedēļas nogalē izvirzītie priekšnoteikumi – lai startētu Saeimas vēlēšanās, biedrības ļaudīm jāiestājas kādā no trim “Vienotību” veidojošajām partijām.
Pašai Ēlertei saglabājas iespēja kandidēt vēlēšanās “Vienotības” listē, paliekot ārpus partijām. Iespēja dota, taču prātīgāk būtu to neizmantot. Lai nerastos jautājumi, uz kuriem grūti atbildēt. Atbildēt tā, lai nerastos papildjautājumi. Un lai nebūtu protesta svītrojumu balsošanas dienā.
Meierovica biedrības un “Vienotības” sākotnējais “līkop” paredzēja, ka visi biedrības dalībai vēlēšanās deleģētie varēs palikt bezpartijiski. Ja tā arī paliktu, rastos precedents, kas varētu pārtapt no politiskās loģikas viedokļa visai dīvainā tradīcijā.
Nešķiet ticami, ka savstarpēji nebūtu saistīti divi faktiski vienlaikus pieņemti “Vienotības” lēmumi: atteikties no partnerības ar TB/LNNK un “Visu Latvijai” un mainīt spēles noteikumus Meierovica biedrības “Lietussargu” komandai. Taču “visu latviešu saraksts” būtu neracionāls veidojums jau tāpēc vien, ka tajā varētu parādīties cilvēki, kas ne tuvu nav domubiedri, turklāt nevis tikai atsevišķos maznozīmīgākos, bet arī pamatvērtību jautājumos.
Protams, saglabājas intriga, vai visi “Vienotības” vēlēšanu listes kuplinātāji trauksies uz vienu partiju, vai tomēr izšķīdīs vairākās. Tomēr jebkurā gadījumā Meierovica biedrība iegūs citu seju.
Acīmredzot pastāv džentelmeniska vienošanās, ka Ēlertes līdzgaitnieki, kļūstot partijiski, automātiski nodrošinās sev vietu kandidātu sarakstos. Tas, protams, arī ir visai neierasti, taču vismaz saprotami. Kā “Vienotības” partiju vadība to nodrošinās – tā varētu būt katras partijas iekšējā lieta.
Lielākā daļa “Ēlertes saraksta” cilvēku, ja viņi netiks ievēlēti Saeimā, nonāks smagu zaudētāju lomā. Un tas liecina viņiem par labu – nav labuma meklētāji.

+10
-1
Atbildēt

2

    lailabidzane > Anita Brauna 31.05.2010. 16.03

    .
    Sēdies, Askold! Pieci.
    Atstāstīšanu esi apguvis atbilstošā līmenī. Guuuudrs puika!

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    terauds123 > Anita Brauna 31.05.2010. 20.36

    spriežot pēc tā, ka Askoldu par puiku saucat, pieļauju iespēju, ka Jums kaut ka to savu vecuma demenci labāk izpaust sava vecuma ļaužu pulkā..tur sapratīs

    +3
    0
    Atbildēt

    0

laila zirina 31.05.2010. 14.53

Te ir diezgan fundamentāla problēma – veiksmīga(u) politiķa(u) galvenās īpašības, ko sagaid cilvēki ir
– cilvēciskums
– vienkāršība
– izlēmība
– domu skaidrums

Lai arī kādas būtu manas simpātijas pret pilsonīgām vērtībām, normālu demokrātisku valsti, par ko iestājās Ēlerte un “Lietussargi”, bet
….. Līdz šim gan Ēlertei, gan pārējai grupai ar minētajām īpašībām ir bijušas diezgan lielas problēmas. Labākajā gadījumā, tas mulsina, sliktākajā – atgrūž.
Es cienu Ēlertes uzņēmību organizēt un konslidēt pilsonīgo sabiedrību un partijas, novērtēju līdz šim paveikto, tomēr kādam būtu jāatzīst, ka karognesējas un harismātiska līderes lomai viņa neder.
Tāpat es zinu, ka būs ārkārtīgi grūti uzticēt savas balsis Kristovskim un Štokenbergam.
Ar skumjām jāatzīst, ka tā ir tikai daļa no kopējām Vienotības problēmām.

+11
-2
Atbildēt

3

    Sandra > laila zirina 31.05.2010. 16.00

    Man aizvien nav skaidra pārliecība ,ir vai nav Vienotības Aš TP dzeguzes ola?

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    Marija > laila zirina 31.05.2010. 15.06

    Uzraksti savējo harizmātisko līderu sarakstu un saliec katram + un – pēc savas sajūtas.
    Rezultātu ieliec te komentāros.
    Paskatīsimies, kurā vietā un starp kādiem citiem politiķiem tad ierindosies Ēlerte.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    laila zirina > laila zirina 31.05.2010. 15.43

    Tas, ka ir citu līderu deficīts nav labs attaisnojums Ēlertei & Co.
    Tāpat tas neatsauc iepriekš minētās problēmas.

    Varu, protams, šeit uzrakstīt savu kandidātu listi. Tomēr tas nebūs korekti pret šiem cilvēkiem. Neviens mani nav delēģijis publiski iztirzāt, bez viņu piekrišanas. Tai pašā laikā neticu, ka Latvijā ir absolūts līderu deficīts.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

mary75 31.05.2010. 13.31

Man ir ļoti simpātiska Čīgāne, Ēlerte, reizēm, izturas samerā augstprātīgi un nez kapēc uzskata sevi par autoritāti un nekļūdīgo soģi visos jautājumos, bet, ar visu to, no šīs te apvienības būs ieguvums, nevis zaudējums, šie cilvēki cels Vienotības līmeni, nevis laidīs uz leju, kā tas būtu, ja pievienotos VL un TB.

+13
-6
Atbildēt

16

    AUTOEXEC.BAT > mary75 31.05.2010. 15.30

    Pilnīgas muļķības par VL. Šie cilvēki tikai varēja atnest “Vienotībai” papildus balsis , nevis atņemt tās. Varētu vēl domāt par TB (jo tie jau praktiski norakstīti kā partija, vien daži cilvēki tipa Zīles velk to pasākumu), bet nu VL bija jāņem noteikti. Argumenti par VL neņemšanu ir pilnīgi absurdi.

    “Vienotībai” ir beidzot jāsaprot, ka sapnis par “krievvalodīgo balsīm” ir izsapņots un par to vienreiz vajag aizmirst. Tie “krievvalodīgie”, kas potenciāli balsos par “Vienotību” būtu to darījuši neatkarīgi no tā vai tur būtu VL vai nē (tos pat īsti vairs nevar saukt par “krievvalodīgajiem”). Turklāt ņemot vērā vietas, kurās vēlēšanu sarakstos varētu atrasties VL pārstāvji pat nebūtu nekādas garantijas, ka viņi vispār Saeimā tiks …
    Tagad ir panākta tikai un vienīgi latviešu balsu vēl lielāka sadrumstalošana, kas ir pilnīgi nepiedodami konkrētajā situācijā. Vienotība grib spēlēt augsta līmeņa demokrātiju laikā, kad to nevar atļauties. Pašlaik tā ir bezatbildība, nevis “pārdomāts lēmums”

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mary75 31.05.2010. 14.27

    Pilnīgi tev piekrītu. Es tikai iebilstu pret principu “izņēmums – lietas labā”.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    snjuu > mary75 31.05.2010. 13.45

    Ir divi ļoti atšķirīgi augstprātības veidi. Pamatota augstprātība un nepamatota augstprātība. Neviens no tiem nevar būt īpaši aizvainojošs, pirmējais ir lietu dabā, otrais – kāds mēģina uzlēkt augstāk par smaguma centru.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > mary75 05.06.2010. 00.52

    Lieliski, bet tā nav atbilde uz būtiskāko jautājumu – kur bija problēma vienoties par VL (nu varbūt arī par TB) dalību “Vienotībā” ? Vai tiešām tāds sīkums kā šitā asimilācijas/integrācijas vārdu spēlīte ? Nu padomā loģiski – neviens no viņiem ATSEVIŠĶI, pat pie vislabvēlīgākā scenārija, tāpat nedabūs vairākumu. Tātad JA mums ļoti paveiksies un kopā viņi dabūs vairākumu – tāpat viņiem nāksies vienoties par kompromisu, PAT ja teorētiski varētu būt atšķirības starp izpratnēm par asimilāciju/integrāciju. Nu tad pie kā mēs nonākam – to varēja izdarīt JAU TAGAD, bet ieguvums būtu – konsolidēts, koncentrēts vēlētāju balsojums. Tagad KATRAM ATSEVIŠĶI ir jācīnās par saviem 5%, tātad jau 9,8% latviešu balsu ir miskastē, kamēr varēja būt tikai 4,9%. Vot tas ir REĀLS zaudējums, a mēs te skaldam matus kurš ko kur kad ir teicis vai neveikli rakstījis … Viss, apnikusi man šī diskusija ne par ko.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    vismantsk > mary75 04.06.2010. 16.22

    Patiesi cilvēkiem ir problēmas ar elementāru lasīšanu!
    Vai es rakstīju, ka VL ir par asimilāciju?! Es to rakstīju par tēvzemiešiem, jo viņu programmu es esmu lasījis, un tur ir rakstīts par asimilāciju. Es nepiekrītu cittautiešu asimilācijai, bet integrācijai gan.
    Var jau būt, ka arī starp politiķiem ir cilvēki, kas šos terminus neatšķir, bet es runāju par to jēgu, nozīmi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    vismantsk > mary75 02.06.2010. 21.07

    TB/LNNK un VL ideoloģija (nacionāla un ultranacionāla) ir pārāk atšķirīga pārējo “Vienotības” partiju ideoloģijas, kas ir sociālliberāla SCP gadījumā un centriska Pilsoniskās savienības un Jaunā laika gadījumā.
    “Vienotība” ar VL drīzāk zaudētu balsis, nevis iegūtu, jo tie, kas par “Vienotību” balsotu tagad, bez VL un TB, par šīm divām partijām nebalsotu pilnīgi noteikti!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    vismantsk > mary75 02.06.2010. 21.11

    Un par balsu sadrumstalošanu arī Jūs sakāt pilnīgi aplami, jo “Vienotība” tieši apvieno JL, PS un SCP atbalstītāju balsis, turklāt tā ir laba alternatīva Šķēles un Šlesera tandēmam.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    v-auto > mary75 31.05.2010. 13.53

    Protams, ka cels kosmopoliitisko liimeni uz nacionaalo jautaajumu reekina, bet labi vien ir, ka nepaneema TB; VL, buus skaidraaki saraksti.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > mary75 02.06.2010. 21.41

    Daudzi ir mēģinājuši piekarināt VL un TB, arī Vienotībai visādas birkas (ultranacionāla, sociālliberāla utt.)Kad sāk jautāt kādas ir tiešām BŪTISKĀS atšķirības – neviens nevar paskaidrot ne terminu nozīmi, ne atšķirības, nemaz nerunājot par piemēriem, kas šīs atšķirības raksturo. Tas jau liek domāt, ka visi šie spriedelējumi ir gaisa tricināšana. Vienlaicīgi visi šāda tipa oponenti aizmirst visbūtiskāko – SC un viņu dibenlaižu uzvara REĀLI apdraud Latvijas neatkarību … un nevajag domāt, ka neatkarību var zaudēt tikai ar radikāliem pasākumiem (tipa 05.08.1940) – to var sagraut ar lēnu , sistemātisku darbību, kaut vai atverot Pilsonības un Valodas likumus. Tātad, patīk vai ne, – šis NAV laiks, kad var atļauties demokrātijas spēlītes, sevišķi ja ir ierobežoti reklāmas resursi cīņā ar TV “smadzeņu skalotājiem”. Attiecīgi JEBKURA sadrumstalošanās ir kaitīga.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > mary75 02.06.2010. 21.44

    Nekas netraucēja VL un TB pārliecināt savus vēlētājus balsot par kopējo “Vienotības” sarakstu, arī tos, kuriem “Vienotībā” kāds nepatīk …
    Un galu galā – ja domājam par darbu parlamentā – arī tad ja VL&TB un “Vienotība” nonāks tur no dažādiem sarakstiem – VIENALGA viņiem nāksies par kaut kādiem kompromisiem vienoties, lai strādātu koalīcijā.
    Tad kapēc to nevarēja izdarīt jau tagad ??

    P.s. Ļoti ceru, ka kļūdos un “sadalīšanās” patiešām dos vairāk balsu gan vieniem, gan otriem … Galvenais, lai iet balsot VISI, arī tie, kas Īrijā un citās ārzemēs … tagad atliek cerēt tikai uz to

    0
    0
    Atbildēt

    0

    vismantsk > mary75 03.06.2010. 10.39

    Labi, viena būtiska atšķirība – cittautiešu jautājumā.
    TB/LNNK ir par cittautiešu asimilāciju, “Vienotība”, vismaz SCP noteikti, – par integrāciju.
    Ko tas nozīmē?
    Asimilācija ir cittautiešu iekļaušana mūsu sabiedrībā, liekot viņiem atteikties no savas nacionālās identitātes, kultūras un pieņemt mūsējo par savu.
    Integrācija ir cittautiešu iekļaušana mūsu sabiedrībā, ļaujot un dodot iespējas viņiem saglabāt savu nacionālo identitāti un kultūru.
    Es esmu kategoriski pret asimilāciju, jo pats, ja būtu cittautietis, nevēlētos tikt asimilēts. Savukārt integrācija tieši bagātina mūsu kultūru, sniedz mums iespējas pilnveidot savas starpkultūru kompetences un, iepazīstot citas kultūras, stiprināt savu kultūras identitāti.
    VL nacionālisms ir stipri pārspīlēts un velk uz rasismu. Turpretim “Vienotības” nacionālās tendences ir saprātīgas. Par to liecina arī kandidāti Aleksejs Loskutovs un Hosams Abu Meri (abi no SCP).
    Piekrītu, ka sadrumstalošanās ir kaitīga, un iepriekšējos gados arvien pieaugošā tendence veidoties jaunām partijām man arī šķiet absurda, tādēļ, manuprāt, ir apsveicama SCP, JL un PS iniciatīva apvienoties un izveidot “Vienotību”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > mary75 04.06.2010. 09.31

    Ja tu palasīsi savu spriedumu par asimilāciju un integrāciju, tu sapratīsi, ka tās ir pilnīgas muļķības. Viss ir vienkārši – “VL” ir par latvisku Latviju – t.i. – par tādu, kur visi brīvi spēj sazināties latviešu valodā. Tieši par to pašu iestājas arī “Vienotība” – netici, pajautā kam gribi. Attiecīgi – nav nekādas starpības starp “asimilāciju” un “integrāciju”, tā ir matu skaldīšana par neko.
    Ja tu mēģini apvainot VL rasismā – lūdzu, konkrētus piemērus. Oficiālus partijas dokumentus. Šaubos vai spēsi atrast kaut vienu (neliels ieteikums – tikai nevajag atsaukties uz dažu cilvēku izteikumiem, arī Kristovskis kādreiz bija TB, gan jau ka viņa jaunības tekstos arī var visādus brīnumus atrast – tas nav rādītājs)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    vismantsk > mary75 04.06.2010. 11.15

    Spriedelējumi? Tad iesaku Tev pameklēt abu šo jēdzienu definīcijas.
    Protams, “Vienotība” ir par to, ka latviešu valoda ir vienīgā valsts valoda Latvijā un tās statuss kā tāds ira arī jāstiprina, tāpat kā “Visu Latvijai”. Un es arī tam piekrītu, jo uzskatu, ka visiem Latvijas pastāvīgajiem iedzīvotājiem, neatkarīgi no tautības, ir jārunā latviešu valodā. Šajā ziņā nav atšķirību starp “Vienotību” un TB/LNNK&VL. Bet jautājums – integrācija vai asimilācija? – ir ļoti būtisks! (Skat. manu iepriekšējo komentāru).

    0
    0
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > mary75 04.06.2010. 14.48

    Protams, ka termini atšķiras. Ne jau par to ir runa.

    Muļķības ir ka VL ir par “asimilāciju”, bet “Vienotība” – par “integrāciju”. Ja tu pajautāsi SĪKĀK, DETALIZĒTĀK abu partiju pārstāvjiem ko viņi ar to saprot – tu saņemsi ja ne pilnīgi identiskus, tad praktiski līdzīgus skaidrojumus. Un pēc tā visa šī ņemšanās ap asimilāciju versus integrāciju pārvēršas par parastu vārdu spēli.

    Turklāt kur gan prioritāšu rindā būtu šī integrācijas/asimilācijas štellīte salīdzinājumā ar valsts neatkarības jautājumu ?? Da tās būtu pupu mizas … Esi piedzīvojis padomju laikus ? Tur tevi TĀ integrētu, ka tagadējā Latvija tev liktos paradīze zemes virsū … un pašlaik mums ir reāls variants dabūt šos padomju “integrētājus” atpakaļ uz kakla SC veidolā … Nu tad kur ir prioritātes ?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > mary75 31.05.2010. 14.57

    Augstprātība. Sarmīte Ēlerte ir vienīgais Latvijas pilsonis, kuram ļauts kandidēt Vienotības sarakstā nestājoties partijā. Pārējie 1500000 ir puscilvēki. Ceru, ka draudzēsies ar galvu un neprasīs sev privilēģijas.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 31.05.2010. 13.55

    Augstprātība nav pieļaujama nevienā gadījumā, neviens cilvēks, kas ir tiešām labi audzināts, gudrs, un ir sirdī aristokrāts, nekad neatļautos augstprātīgi izturēties pret otru cilvēku.
    Bet, Ēlertei tā, drīzāk, ir uzvedības ipatnība, nevis viņas būtība.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu