Vēl vienam zinātniekam darīšanas ar Drošības policiju • IR.lv

Vēl vienam zinātniekam darīšanas ar Drošības policiju

48
Baiba Aprāne, LETA

Krukam pārmet aicinājumu iznīcināt latviešu kultūras mantojumu

Drošības policijā (DP) šonedēļ uz sarunu bijis spiests ierasties Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) asociētais profesors Sergejs Kruks, lai paskaidrotu savu zinātnisko pētījumu secinājumus, svētdien vēstī Latvijas Televīzijas raidījums ''De facto''. Viņš uz sarunu aicināts, pamatojot to ar Latviešu valodas aģentūras direktora profesora Jāņa Valdmaņa iesniegumu, kurā teikts, ka Kruks aicinot uz nacionālu un etnisku naidu un, iespējams, latviešu kultūras un nacionālā mantojuma iznīcināšanu.

Kā “De facto” atzinis Valdmanis, Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis, iesniegumu viņš rakstījis pēc portālā ''Apollo'' izlasīta raksta “Turēšanās pie iesīkstējušām kultūras paradigmām neļauj Latvijai kļūt modernai”, kurā Kruks citēts paužam: ''Ja skatāmies, ka ir nepieciešams saglabāt latviešu valodu un kultūru, tad šāda politika ir graujoša. Latviešu kultūras un valodas aizstāvji rok dziļu bedri – šī esošā, dominējošā, stereotipiskā latviešu kultūras paradigma ir vērsta uz Latvijas kā Brīvdabas muzeja saglabāšanu, jo tad tur būs darbs dzejniekam un māksliniekam, algu viņi saņems, tur būs arī valoda, tautastērpi, un tiks saglabātas tradīcijas. Bet, lai Latvija kļūtu par modernu un ekonomiski spējīgu valsti, ir jācīnās pret daudzām latviešu vērtībām.''

Ar pilnu intervijas tekstu vai pašu pētījumu Valdmanis neesot iepazinies un neuzskata, ka vēršanās pret citu zinātnieku ar atšķirīgiem akadēmiskajiem uzskatiem, izmantojot DP, atgādinātu padomju laikus.

DP skaidro, ka Kruka teiktais ''Apollo'' pārpublicēts no garākas intervijas aģentūrai BNS un bijis izrauts no konteksta. Tajā Kruks runā par to, ka latviskā identitāte nevar tikt būvēta uz šauriem stereotipiem. Zinātnieks  uzsver, ka latviešiem ir arī citas vērtības, kuru kopšana Latvijai ļautu kļūt par modernu un ekonomiski spējīgu valsti. Izmeklētāji iepazinušies ar visu intervijas tekstu un lēmums tikšot paziņots.

''De facto'' pieļauj, ka lieta tiks izbeigta un Kruku nepiemeklēs cita zinātnieka – Ventspils augstskolas ekonomista Dmitrija Smirnova liktenis, kuru par izteikumiem saistībā ar lata devalvāciju pirms pāris gadiem DP uz dažām dienām aizturēja.

Kruku notikušais neesot iebiedējis, jo nav padomju laiki un ir izeja uz Rietumu intelektuālo sfēru, kas nodrošina akadēmisko vārda brīvību. Viņš iepriekš aizstāvējis maģistra darbu mediju studijās Oslo universitātē un pirmais Latvijā komunikācijas zinātnes doktora grādu ieguvis ārzemēs,  aizstāvot disertāciju Sorbonnas universitātē Francijā.

Komentāri (48)

aivarstraidass 30.05.2010. 22.00

>>> Uz «De facto» jautājumu, vai Kruks redz apdraudējumu zinātnieku brīvai domai Latvijā, zinātnieks norādīja, ka galvenā problēma ir plaisa starp jaunajiem sociālo zinātņu pētniekiem, kas izglītību ieguvuši ārvalstu augstskolās – tādās kā Oksforda un Sorbonna – un to veco zinātnieku spici, ka darbojas vēl no padomju laikiem un nepieņem sociālo zinātņu jaunās paradigmas. Šī plaisa ir īpaši jūtama arī pie grantu un finansējuma sadales, kur jaunie zinātnieki ar atšķirīgu Rietumu augstskolās veidojušos skatījumu bieži vien tiekot diskriminēti.
======
DP iesaistīšana pilnīgi nevietā. Bet šādi te strīdi – “mana paradigma jaunāka par tavējo” – tā jau vairs nav zinātne, bet ideoloģija un politikānisms. Zinātnē cilvēki nodarbojas ar hipotēžu izvirzīšanu, to empīrisku pārbaudi un kolēģu darbu profesionālapskati (peer review).

+15
-2
Atbildēt

3

    Jānis Dreimanis > aivarstraidass 31.05.2010. 10.54

    Kalvis Apsītis: “Tad ierodas Kruks un pasaka – pie velna jūsu letoniku.”

    Vai šī frāze ir jāuzskata par Jūsu radošās fantāzijas augli, vai arī tai ir kāds sakars ar to, ko Kruks reāli saka?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Jānis Dreimanis > aivarstraidass 31.05.2010. 08.37

    Vai mēģinājāt izvērtēt pats savu apgalvojumu no Latvijas zinātnes vides? Kā reiz tieši šī vecā spice bieži vien bneizprot minētos principus un dala naudu по понятиям.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > aivarstraidass 31.05.2010. 09.15

    Datorzinātnieki un fiziķi parasti nešķiro, vai cilvēks aizstāvēja disertāciju padomju gados, vai pavisam nesen – visi strādā kopā. Sabiedriskajās zinātnēs ir drusku sarežģītāk, jo daudzas tēmas ir atrodamas tikai šeit Latvijā. Grantus, teiksim, ZA FSI izsniedz par letonikas pētījumiem. Var pētīt arī kaut ko citu – bet tad vajadzīgi ES vai citu valstu granti vai privātu korporāciju pētījumu projekti.

    Tad ierodas Kruks un pasaka – pie velna jūsu letoniku. Viņam, protams, ir tiesības tā uzskatīt. Bet šinī momentā viņš vairs neoperē ar zinātniskiem argumentiem, bet gan mēģina pārdefinēt spēles laukumu – mainīt valsts zinātnes politikas prioritātes. Turklāt to dara, noniecinot kolēģu pētījumu tematiku.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

mary75 30.05.2010. 23.15

Nu ko, pārvēršamies par policejisku valstiņu, tādu minikrieviju, kur arī milicija cīnās ar citādi domājošiem un tādiem kam viedoklis nesakrīt ar vispārējo?
No kura laika DP var piekasīties par viedokli?
Nu re, un stučīšana arī atkal ir modē, nu ko, gaidīsim kad disidentus sāks bāzt psihenēs un indēt ar neiroleptiķiem, tāds būtu nākamais loģiskais solis muļķuzemē.

+11
-3
Atbildēt

5

    snjuu > mary75 31.05.2010. 10.19

    Tuvākā asociācija ir Turcija. Likums par turciskuma aizskaršanu…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Diâna Antipova > mary75 31.05.2010. 12.54

    dzeri, no pašas ziņas es neuztveru, ka DP uzreiz kādu spaidītu. DP ir saņēmusi iesniegumu, kurš tai jebkurā gadījumā jāpārbauda. DP pat uzreiz ir pateikusi, ka Apollo ziņā citētais ir izrauts no konteksta. Vēl neredzu, kur piesieties.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    v-auto > mary75 31.05.2010. 11.16

    Pilniibaa pievienojos Sedzace, pilnu tekstu neviens nav lasiijis, bet izsakaas uz nebeedu :):). Jautaajums vareetu buut, vai DP pienem un izskata iesniegumus no jebkura pilsona un par jebkuru publikaaciju, pie tam intervijas fragmentu !!!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    shefere > mary75 30.05.2010. 23.36

    Pat vēl trakāk, tas pat nav viedoklis, bet no zinātniskā darba secinājumiem izrauta bezkonteksta frāze. Bet skatos, ka arī seit dažiem komentētājiem, ne tikai acīgajam ZA korespondētājloceklim ir apburošais domāšanas veids- “kņigu ņečital, no mņeņije imeju”.

    Un par stučīšanu arī nav ko brīnīties, nesen taču VID teica, attiecībā uz dāvanu nodokli, ka kaimiņiem jābūt modriem, ja kāds parāk labi dzīvo:))

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    www.vecamate.lv > mary75 30.05.2010. 23.45

    Lnt top nr 1 ar gluži nejauši tēma par i-neta komentētājiem.. mērcē, ka lai uzmanās tipa :)Kontekstā ar Kruka spaidīšanu,Naglas epopeju, izskatās pēc maigiem mājieniem sabiedrībai turēt muti :)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

a_oleinika 31.05.2010. 00.05

Raujas, raujas mums DP tajā akadēmiskajā diskusijā par varītēm! :D

Kad kādreiz studiju laikā rakstīju pētījumu par musulmaņiem Latvijā, tad jau no tās pieredzes, kuru man atstāstīja, veidojās iespaids par DP kadru labticīgu (patriotiski-paranojālu) aprobežotību.

Bet tādi jau viņi visur gan jau ir… mums tikai uz to akadēmisko pusi tādi tendēti! :D

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu