Par Vienotības robežām • IR.lv

Par Vienotības robežām

117
Andrejs Strokins, F64
Veiko Spolītis

Etniski radikālu partiju iekļaušana Vienotībā var izrādīties līdzvērtīga kļūdai, ko izdara maratonskrējējs, distances beigās iedzerot purgenu

Viļa Vītola paziņojums par iespējamo Visu Latvijai startēšanu Vienotības sarakstā 7. aprīļa "Dienas" slejās ir daļēji materializējies, un Jaunā laika dome ir paziņojusi par atbalstu Visu Latvijai un TB/LNNK līdzdalībai vēlēšanu apvienībā.  Vēlēšanu apvienības ir tradicionāls risinājums ekonomisku vai politisku krīžu apstākļos, nevis ielāps, ar kuru var aizlāpīt divdesmit gadu neizdarību sekas. Ģ.V. Kristovska un citu Vienotības politiķu paziņojumi par uzdevumu uzvarēt vēlēšanās Saskaņas Centru (SC) ir drosmīgs priekšvēlēšanu uzsaukums. TB/LNNK un VL paziņojumi par nesadarbošanos ar SC ir labākā gadījumā vērtējami kā pārsteidzīgi. Patiesībā šādi politiski tuvredzīgi paziņojumi neatgriezeniski stumj SC pilnīgos Maskavas apkampienos, un atsvešina centriski noskaņotos Vienotības pamata vēlētājus (core voter- angļu val.) no kopējās lietas (res publica – latīņu val.)

Bļaustīšanās sacensība

Kopš 1991.gada Latvijā ir turpinājušās vienkāršotas politiskās kultūras tradīcijas. Ir iedibināta valsts pamatus graujoša politiskā „pārbļaušanās” etnisko latviešu un krievu aizstāvībai. Diemžēl tas nav ļāvis iedibināt vēlēšanu kultūru, kur sāncensība par vēlētāju sirdīm notiktu konkrētu nodokļu un sociālo politiku ietvaros. Šodien ne tikai kārtējo vēlēšanu, bet Latvijas Republikas ilgtermiņa interesēs būtu jānotiek deindustrializācijas apstādināšanai un darba vietu radīšanai. Vienotība un SC šobrīd ir ekonomiskās programmas izteikušas tēžu veidā. Divu Latvijas ietekmīgāko politisko spēku vēlēšanu cīņu būtu patiesi interesanti vērot nevis vienam otru pārbļaujot par t.s. „labāko latviešu vai krievu aizstāvi”, bet sacenšoties par Latvijas valstij labāko tautsaimniecības atdzimšanas programmu.

Populisms pret centriskumu

Šādā pirmsvēlēšanu kontekstā paziņojums par nacionāli radikālu partiju iekļaušanu Vienotības sarakstā ir jāizsver īpaši rūpīgi.

Pirmkārt, tradicionāli vēlēšanu apvienības pauž centriskas vērtības, jo apvieno plaša politiskā spektra pārstāvjus. Iekļaujot radikālu uzskatu paudējus vēlēšanu apvienībā, tiek iedragāta centrisko vērtību pārstāvniecība, jo radikālu partiju pārstāvji ierasti lieto populistiskus lozungus, lai pievērstu neapmierināto vēlētāju uzmanību. Varētu pasmaidīt par VL un TB/LNNK tuvredzīgo paziņojumu, ka tās nesadarbošoties ar SC. Bet, ja VL un TB/LNNK ar šādu t.s. „Latvieti, nepadodies!’’ kārti plāno lēti gūt labumu uz citu rēķina, tad jāsecina, ka šo partiju īstermiņa pienesums vēlēšanu apvienībā neatsvērs valstiskus ilgtermiņa zaudējumus. Līdz šim varas partijas ar dažiem izņēmumiem izpatika vēlētājiem, neuzdrošinoties skaidrot Latvijas tautsaimniecības skaudro realitāti, bezatbildīgi vainojot valsts nelaimēs ārējās sazvērestības. Kritiskas vēlēšanu diskusijas ir nepieciešamas, lai vēlētājiem radītu sapratni ne tikai par solītā piedāvājuma iespējamību, bet arī, lai radītu vēlmi uzticēties attiecīga strāvojuma pārstāvjiem un nostiprinātu vēlmi saistīt sevi ar republikas ideāliem.

Berluskoni, fašisti un batjka

Otrkārt, radikālu uzskatu paudēju iekļaušana varētu pastiprināt nesaskaņas Vienotības ideoloģiski sadrumstalotajā apvienībā. Apvienības vērtību deklarācijā ir rodamas atsauces uz Rietumeiropas politiskajā kultūrā pamatotu tiesisku valsti. TB/LNNK vērtības ir savietojamas ar Vienotības sludinātajām, bet VL atklāti sludinātais prezidentālisms nepārliecina.  Itālijas 2002.g. vēlēšanās Berluskoni vēlēšanu apvienība iekļāva arī fašistus. Itālijas piemērs tiek minēts kā piemērs VL potenciālajai iekļaušanai vēlēšanu apvienībā. Diemžēl vēlēšanu apvienības līdz šim nav risinājušas Itālijas politiskās sistēmas strukturālās problēmas, un par laimi Vienotības vadībā neatrodas līderis, kura kabatā būtu valsts elektroniskie plašsaziņas līdzekļi.

Treškārt, TB/LNNK ir sevi diskreditējusi kā pārstāvnieciska institūcija, jo kļuvusi par šauru politekonomisku projektu, kas dažu pelēko kardinālu pašlabuma gūšanai ar nelabu slavu iemantojušu balamutu palīdzību pēdējos 20 gadus ir mākslīgi šķēlis Latvijas sabiedrību.

Ceturtkārt, Latvijā ir tradicionāli noliegt morāli un tiesiski korumpētos spēkus. Iekļaujot batjkas partiju Vienotībā, atbalstītājiem būs grūti saredzēt atšķirības. Konjunktūriska pārgrupēšanās ir uzkrītoša. Lai arī vēlētājiem ir dota iespēja likt plusiņus un svītrot kandidātus, tomēr jautājums būs arī par simbolisko vēsti. Par vēlmi piedāvāt ne tikai SIA Latvija noliegumu, bet gan iekļaujošas un demokrātiskas sabiedrības vērtības respektējošu programmu.

Kā izkļūt no muzeja?

Tēlaini izsakoties, Latvija ir atgriezusies 1990.g. sākumā. Ja VL pakļautos vēlēšanu apvienības sludinātajām vērtībām un izvairītos no šķeltnieciskas retorikas, un TB/LNNK spētu atteikt saviem morāli korumpētajiem un Saeimas mēbelēm līdzīgajiem kandidātiem, tad šo partiju piedalīšanās Vienotības rindās būtu apspriežama. Pretējā gadījumā etniski radikālu partiju iekļaušana apvienībā var izrādīties līdzvērtīga kļūdai, kuru izdara maratonskrējējs, distances beigās iedzerot purgenu.

Šo partiju iekļaušana sarakstā padziļinātu ideoloģiski nostabilizētu vēlētāju neuzticību politikas procesam un nerisinātu svārstīgo vēlētāju (swing voters – angļu val.) dezorientācijas problēmu valstī. Šodien Latvijas vēlētaju darbs ir nevis vērsties pret piekto kolonnu un „izcīnīt” virtuālas Otrā Pasaules kara kaujas, bet gan pārveidot muzeja eksponātam līdzīgo Latviju par modernu valsti, tajā skaitā pieņemot nodokļu un mantas sākumdeklarēšanas principu, labojot partiju finansēšanas problēmas, tiesiskas valsts ietvaros vienojoties ar Latvijas oligarhiem par izlīgumu, un kritiski diskutējot par Latvijas nākotnes tautsaimnieciskās attīstības programmām.

Veiko Spolītis ir politologs, Rīgas Stradiņa universitātes lektors, "Sabiedrība citai politikai" biedrs

.

Komentāri (117)

Māris Diņģelis 21.05.2010. 16.44

Vienotībai vairāk vajadzētu krāmēties nevis ar matemātiskām operācijām, summējot vienā galā pāris procentus balsu un pat neapjēdzot, cik jāskaita otrā galā nost, bet noformulēt skaidru piedāvājumu vēlētājiem.

Un ja par procentiem, tad domāju, ka neapjausts potenciāls ir ZZS vēlētāji. Nav runa par partiju sadarbību, bet tieši par vēlētājiem, kas pie noteiktiem apstākļiem varētu par ZZS tomēr nenobalsot un tad zīmīgais jautājums, par ko tad viņi balsotu?

+44
-5
Atbildēt

17

    Kristaps O. > Māris Diņģelis 22.05.2010. 17.26

    Tīģeris Milzīgais Vissvītrainākais!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > Māris Diņģelis 22.05.2010. 12.18

    Ščipčinskis tāds pats uzvārds kā Nietzsche. Pāris burtu par daudz

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Māris Diņģelis 22.05.2010. 09.43

    no kač kāda tur” McCann-Erickson ?

    kas tas tāds?
    Tir ir tie,kas ražo skotu svārciņus ar iebūvētu mobilo telefonu?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Māris Diņģelis 24.05.2010. 12.06

    Kādas bailes?

    Vajag parunāt ar kādas Kurzemes mazpilsētas publiku.Un par bailēm kļūs skaidrāks nevis no tā ,ko šie runā, bet no tā, ko šie nepasaka.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Māris Diņģelis 24.05.2010. 15.47

    sarmīte tak duročka
    ___________________
    Nu vai tad tā vajag nolikt savu domubiedri Kolāti?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Māris Diņģelis > Māris Diņģelis 26.05.2010. 01.17

    Lama, bet varbūt Jūs varat drusku apgaismot, ko tad Kurzemes mazpilsētas cilvēki saka, no kā baidās, ko noklusē?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > Māris Diņģelis 21.05.2010. 17.01

    bet twitterī raksta:
    Vienotības programma top ļoti iespaidīga un progresīva.Būs labas ziņas gan visiem uzņēmējiem, gan atklātībai, taisnīgumam un LV ilgtspējai:)
    May 19th, kaut kāds Scipinskis

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > Māris Diņģelis 22.05.2010. 17.39

    Nellij, manī tik siltas jūtas pret Jums mājo, ka uz Ziemassvētkiem aizsūtīšu riktīgu vēderainu pirātu rumu uz Tērbatas/Blaumaņa stūri. Protams, ja Latvijas valsts nebūs iau iestūrējusi NVS – tad gan čau – mukšu uz Vāciju cept picas. P.S. Ar Būdu uz Baznīcu ar’ esmu redzējis, esmu kultivēts Tīģeris

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Māris Diņģelis > Māris Diņģelis 22.05.2010. 17.09

    Bet kādas bailes? Vai tad ir ziņas, ka vēlēšanu iecirkņos ir tāda pat kontrole kā Saeimas balsošanas kabīnēs, kas aizmaksāts par pareizo rezultātu?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > Māris Diņģelis 21.05.2010. 17.29

    astra_ozo > Māris Diņģelis 21.05.2010. 17.09

    Es ar to pašu saku – ir jādodas uz reģioniem. Tur ir balsis, kuras var paņemt.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Māris Diņģelis > Māris Diņģelis 22.05.2010. 21.44

    oi, nu ceru gan, ka Tīģerim nebūs jālaižas no LV un varēsim Ziemasssvētkus godam nosvinēt :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > Māris Diņģelis 21.05.2010. 20.03

    Nedomāju, ka mums vajadzētu rēķināt SC kā potenciālo partneri. Ir diezgan skaidrs, ka mums ir radikāli atšķirīgas izpratnes par lietām, turklāt viņi vien tādi paši KK pakalpiņi vien ir – un tas ir diemžēl daudz :(

    Protams, ar aritmētiku aizrauties nevar – un process manuprāt ir pietiekami lēns un izķidāts, lai tā tomēr nebūtu absolūta matemātika – un programma nozīmēs daudz ko. Jā, zinu, daudz kas ir bijis iepriekšējos gados papīra vērtībā, bet tieši tāpēc. Tāpēc es gaidu Vienotības programmu drīz. Kā man solīja, tas esot nedēļu jautājums.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > Māris Diņģelis 21.05.2010. 22.53

    Oi, nezināju, sorry! Svītrainam Zvēram kā man līdz tik smalkām aprindām – gaismas gadi :) Bet, ja tas Ščipinskis it tik gudrs kā jācer, tad jau ļaunā neņems! Ja viņa tvīts uzrunā sargu/proletārieti/studentu kā mani – kampaņai tas ir pluss :)

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Māris Diņģelis 22.05.2010. 09.40

    …. tieši par vēlētājiem, kas pie noteiktiem apstākļiem varētu par ZZS tomēr nenobalsot..”
    __________________________
    Tad šiem vēlētājiem jāpārvar bailes no vietējas varas.
    Tas nav viegli.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Māris Diņģelis > Māris Diņģelis 21.05.2010. 20.43

    Tīģeri, Ščipčinskis nav ‘kaut kāds’, tas ir Vienotības reklāmas kampaņas veidotāju boss no McCann-Erickson :)

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Māris Diņģelis > Māris Diņģelis 22.05.2010. 17.21

    Jā, tāpat kā teļkope Okolokolaka. Bet nu Tigerthegreat ari ir piņerīgāk nekā vienkārši Tīģeris :)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

aivarstraidass 21.05.2010. 16.34

V.Spolītiы ir aizrāvies… Itālijas fašistu pieminēšana būtu vietā, ja kāds veidotu kopīgu sarakstu ar Viktora Birzes TNSS vai Jevgeņija Osipova partiju. Garajā viedoklī nekur nav pateikts, ar ko abas jaunpienācēju partijas ir tik ļoti nepieņemamas – vārds “radikāls” tām tiek piedēvēts it kā Roberts Zīle (TB) prastu tik vien kā izkliegt tukšus nacionālus saukļus un Einārs Cilinskis (VL!) jau pērn nebūtu piedāvājis reālistisku krīzes pārvarēšanas programmu, ieskaitot lokālus pasākumus Latvijas enerģijas avotu diversifikācijai.

Ja reiz iestājamies par skaidru politisku ētiku, tad ir visiem Vienotības politiķiem jāprasa ievērot konkrētas uzvedības normas – jo arī piederība JL/PS/SCP nav morālā baltuma-pūkainuma garants. Nav vietā snobiskas pretenzijas, par to, ka politiķis tāds un tāds sēžot pie viena galda nevis ar godīgiem farizejiem, bet gan ar muitniekiem un grēciniekiem.

+27
-5
Atbildēt

3

    martins_kibilds > aivarstraidass 23.05.2010. 10.52

    Nav runa par to, ir vai nav VL radikāļi vai nav. Bet gan par to, cik saprātīgi un politiski konsekventi no Vienotības puses būtu pieņem VL savā apvienībā. Es, piemēram, 100% nebalsošu par Vienotību, ja tur būs VL vai vecās saiemas mēbeles to TB. Domāju, ka liels daudzums JL elektorāta varētu rīkoties līdzīgi.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    shredmeister > aivarstraidass 22.05.2010. 17.33

    Izcili pateikts! Man pat nav ko piebilst.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > aivarstraidass 23.05.2010. 12.12

    >>> Es, piemēram, 100% nebalsošu par Vienotību, ja tur būs VL vai vecās saiemas mēbeles to TB. Domāju, ka liels daudzums JL elektorāta varētu rīkoties līdzīgi.
    ====
    Tā var darīt, tomēr galaiznākumu nosaka tie, kuri balso nevis tie, kas nebalso. Visiem pa prātam sarakstu neuztaisīsi – tieši tādēļ mums ir grozāmie biļeteni. Mēs esam ļoti dažādi – bet tas nenozīmē, ka mums vajag ļoti dažādas partijas vēlēšanās.

    Te nav runa par partiju mehānisku apvienošanu, lai kopā zvejotu balsis, bet gan par apvienību ar daudzām kopīgām idejām. Nesen pieņēma grozījumus imigrācijas likumā (uzturēšanās atļaujas tiem, kas nopirkuši NĪ par 50 štukām). Vienotībā ietilpstošās partijas, tēvzemieši kā arī Visvaldis Lācis (VL!) balsoja līdzīgi, diemžēl paliekot mazākumā – sk. http://titania.saeima.lv/LIVS/SaeimaLIVS2_DK.nsf/0/C62E0DCEA4D3E460C225770D0047EA1C?OpenDocument

    +8
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 21.05.2010. 16.06

Tēlaini izsakoties, Latvija ir atgriezusies 1990.g. sākumā +++ es tikai priecātos, ja tas tiešām tā būtu, jo 1990.g. latvietis vēl nešaubīgi ticēja Latvijas kā nacionālas valsts nākotnei. Tas tikai pierādītu, ka “nacionalajām varas” partijām nav izdevies šo jēdzienu degradēt līdz galam. Kas Latvijas politikā ir nac. radikālis? Cilvēks, kurš aizstāv pilsonības, valsts valodas, izglītības likumus? Cilvēks, kuram ir savs viedoklis par LR vēsturi un, kurš apsveic ECT spriedumu Kononova lietā? Vai ir vēl kāds latvieša “radikāļa grēks”, kuru es neesmu pieminējis? Vai starp Vienotības “pamatkodola” partijām ir kāda, kuras programmā trūkst šo “radikālo nostādņu”? Tas, ka šobrīd PC, JL, LNNK, un VS nav viena, bet et ir veselas četras partijas, tas tikai norāda uz mūsu partiju infantīlismu, kuru, ceru apvienība izārstēs. Bet par “saskaņiešu” iestumšanu “tieši Maskavas rokās” :) Tas ir joks, kuram čata formāts ir par īsu, lai par to pasmietos :)

+27
-7
Atbildēt

6

    Miķītis, Džeikobs ॐ > buchamona 24.05.2010. 15.20

    Lai nu paliek Jūsu ‘muļķība’, bet šoreiz būšu nepopulārs. Izņemot līgumu ar “Vienota Krievija”, kādi Jums vēl ir faktoloģiski pierādījumi tam, ka viņi ir Maskavas rokās? Ja vietā un nevietā (!) tiek atgādināts par okupāciju, tad krievvalodīgu vēlētāju nostāja izveidojās kā atbilde pašu latviju bezmugurkaula bāleliņu un zelteņu nostājai (kur 8 latvieši un viens krievs visi runā krieviski…) kombinācijā ar neuzticību izkurtējušai un uzburbušai LV valsts pārvaldes “sistēmai”…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 22.05.2010. 14.57

    Nav grūti izsmiet muļķības, bet nu šis ir super!:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    arturskaja > buchamona 03.06.2010. 14.36

    Akal, mjau, tika piesaukta mistiskā visu nīstā ‘latviešu bezmugurkaulainība’.
    Ir taču skaidrs, ka problēma ir nebis tajos astoņos, bet tajā vienā, kurš nekad un ne par ko, vai ne, profesor?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 24.05.2010. 19.06

    Nu, ja ar noslēgto līgumu ar Kremli ir par maz -tad “uz sitiena”, daudz nedomājot – SC atstāj zāli pirms tiek balsots par atbalstu Gruzijai, tūlīt pēc Krievijas iebrukuma Gruzijā,
    Ušakova, kā Rīgas mēra īpašā “politika”, kura ir izsaukusi reakciju – Šnores vēstule Ušakovam, Pakalniņa ir pat sastādījusi veselu Ušakova “svētku kalendāru” sk. Cita Diena, jeb IR, neatceros vairs,
    ekonomikā, pēdējais – tepat – IR, ir Ozoliņa raksts “Stratēģiskais šopings Krievijas gaumē”, kur tiek lietots tāds termins, kā “koordinācijas mehānism – vārdā Ušakovs”.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 22.05.2010. 09.35

    Pretējā gadījumā etniski radikālu partiju iekļaušana apvienībā .
    .TB etniski radikāla partija?
    Kurā vietā?

    bet gan pārveidot muzeja eksponātam līdzīgo Latviju par ..” Apvainojat muzejus un eksponātus jo seviķi, Veiko.

    Pretējā gadījumā tiesiskas valsts ietvaros vienojoties ar Latvijas oligarhiem par izlīgumu…”
    Dobelis jau pirms padsmit gadiem gribēja izlīgt ar Haritonovu.
    Dobeli par prezidentu!!!

    “”..nerisinātu svārstīgo vēlētāju (swing voters – angļu val.) dezorientācijas problēmū..”
    Pareizi!
    Svingeriem atseviškus vēlēšanu iecirkņus!!!

    Berluskoni vēlēšanu apvienība iekļāva arī fašistus. ”

    Duče augšamcēlies????!!!!

    Tad jau Atis Silaroze arī???!!!!
    Apsveicu Autoru – būs kam pievienoties.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 22.05.2010. 09.37

    par “saskaņiešu” iestumšanu “tieši Maskavas rokās””
    ——————————————————–

    Zivju vardarbīga slīcināšana ūdenī!!!!
    Hilfe!!!!Gewalt!!!!

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu