Cer paildzināt Maizīša pilnvaras • IR.lv

Cer paildzināt Maizīša pilnvaras

28
Evija Trifanova, LETA
Indra Sprance

Ar grozījumiem Prokuratūras likumā rosina ļaut Maizītim strādāt līdz jauna ģenerālprokurora ievēlēšanai

Apvienību “Vienotība” veidojošās partijas sagatavojušas grozījumus Prokuratūras likumā, kas paredz Saeimas ievēlētām amatpersonām pienākumu turpināt strādāt savā amatā, līdz parlaments apstiprina jaunu šo pienākumu veicēju. Ja grozījumi Saeimā tiktu pieņemti operatīvi, tas ļautu tagadējam ģenerālprokuroram Jānim Maizītim turpināt pildīt pienākumus līdz jauna ģenerālprokurora iecelšanai.

Partijas “Jaunais laiks” (JL) priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa Ir.lv sacīja, ka patlaban nav līdz galam juridiski noregulēts jautājums par to, kas notiek, ja parlaments laikus neapstiprina amatā kādu amatpersonu. Piemēram, likums par Valsts kontroli paredz, ka valsts kontrolieris, ja viņa pilnvaru termiņš ir beidzies, turpina pildīt pienākumus, kamēr Saeima apstiprina jaunu valsts kontrolieri.

“Tā kā Saeima ar savu iepriekšējo rīcību ir radījusi diezgan sarežģītu situāciju, tad jau nākamnedēļ “Vienotība” aicinās kolēģus balsot par šiem likuma grozījumiem,” sacīja Āboltiņa.

Jau vēstīts, ka Maizīša pilnvaru termiņš beidzas 11.maijā. Saskaņā ar patlaban likumā noteikto kārtību, tā kā Saeimas deputāti nav ne pagarinājuši Maizīša pilnvaras, ne ievēlējuši jaunu ģenerālprokuroru, Augstākās tiesas priekšsēdētājam Ivaram Bičkovičam jāizvēlas kāds no ģenerālprokurora vietniekiem, kas varētu pildīt viņa pienākumus, līdz Saeima apstiprinās jaunu prokuratūras vadītāju.

Komentāri (28)

austrisv 30.04.2010. 15.33

Ja jau saeima noraidīja maizīša kandidatūru ģenerālprokurora amatam, tad to darīs arī tagad pie prokuratūras likumu grozījumiem, vienīgi te tā balsošana būs atklāta un tas jau ir pluss. Tad arī redzēsim savus varoņus, kam izdevīgu balstīt lemberga intereses, tāpat kā abu pārējo oligarhu intereses.

+13
0
Atbildēt

0

mary75 30.04.2010. 16.13

No vienas puses – ja Maizīša vietā būs kāds Vilnītis 2, tiesiskumam Latvijā būs nodarīts milzīgs ļaunums.
No otras puses – patreizējā vēlme pakārtot likumdošanu konkrētas personas interesēm, lai cik labi nolūki arī būtu, un, lai cik tā persona būtu vēlama un laba, arī diez cik labi neizskatās, kaut arī TP, ZZS, LPP to darījusi neskaitāmas reizes.
Manuprāt, te pastāv pretruna, kas ir svarīgāks – procedūra un likuma burts, vai likuma gars un jēga.
Manuprāt, svarīgāks otrais, galu galā, mērķis procedūrai ir ievēlēt neatkarīgu ģenerālprokuroru, ja tagad ļaus brīvi rīkoties politmafijai – procedūra tiks ievērota, bet, rezultāts būs pretējs mērķim, tādēļ, Vienotībai ir pilnīgas tiesības mēģināt mainīt procedūru.

+7
0
Atbildēt

4

    lidija_stripkane > mary75 01.05.2010. 13.17

    Mērķis nekad neattaisno līdzekļus. Netiesiski līdzekļi degradē mērķi. Tas pierādījies pasaules vēsturē neskaitāmas reizes. Pretējais- nekad.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    photocom > mary75 30.04.2010. 16.20

    Te jau visi/visas konkrēti par maizi deg
    kāda procedūra ?
    Domburšovā piekrītu tam lašu ķērājam kā viņu
    rasnačam vo
    lai tiesneši paši bīda to jautājumu
    saema – off

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mary75 30.04.2010. 16.18

    Vai nepieļauj iespēju, ka mērķis ir atrast risinājumu situācijai, ka Prokuratūra uz mēnešiem paliek bez vadības?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 30.04.2010. 16.27

    ‘Tāds mērķis, saprotams, arī pastāv, bet, galvenajam mērķim ir jābūt neatkarīgam ģenerālprokuroram, vai tad nepietiek ar acīmredzamu KNAB degradāciju pēc tā jampampiņa Vilnīša atnākšanas, jo tur, kur TP un Co cilvēki – tur pagrimums un smirdoņa.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

girts_gansons 30.04.2010. 16.27

Ja tiesu vara ir atsevišķa vara, atdalīta no lēmējvaras, rodas jautājumi par saeimas rīcību ģenerālprokurora apstiprināšanas/ievēlēšanas sakarā. Varbūt kāds varētu paanalizēt, vai vispār saeimai, ar speciālu lēmumu par konkrētu personu, ir tiesības ietekmēt atsevišķu,sev nepakļautu varu. Tiesu varai būtu jābūt neatkarīgai no tiešas politiķu ietekmes. Saeimas ietekme uz tiesu sistēmu jau pastāv vispārējā, pašas veidotā, likumdošanā, ko nepieciešamības gadījumā viņa var mainīt. Nedrīkstētu būt likums par konkrētu personu.
Saeima drīkstētu vērtēt amatpersonas kandidatūras atbilstību normatīvu prasībām, bet ne pēc subjektīviem, nesaprotamiem kritērijiem.

+5
-1
Atbildēt

2

    girts_gansons > girts_gansons 30.04.2010. 19.57

    Vai nekļūdījāties? Mans ieraksts ir par problēmu ar prokuroru.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > girts_gansons 30.04.2010. 19.41

    Te taču iet runa par likuma izmaiņām! par kādu tiesu varas ietekmi tad Tu runā!
    Vai TP neizdarīs grozījumus likumā par budžeta iesniegšanu saimā vēlēšanu gadā???
    Tad iznāk, ka tikai TP var savas intereses kārtot caur saeimu.
    Manuprāt, nu jau arī rietumnieciskā virziena partijai ir jāizmanto tie paši ieroči, ka prokrieviskiem spēkiem!Nevar tā nolaist rokas un skatīties kā abi A+Š rīkojas savās interesēs!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu