Dzērušos šoferus plānots sodīt bargāk • IR.lv

Dzērušos šoferus plānots sodīt bargāk

29
Kaspars Krafts, F64/LETA

Saeimas komisija nolemj dubultot pašreizējo naudas sodu – no 400 uz 800 latiem

Autovadītāji, kuru organismā tiks konstatēts vairāk par vienu promili alkohola, tiks sodīti ar divas reizes lielāku naudas sodu, otrdien nolēma Saeimas Juridiskā komisija, ziņo BNS.

Deputāti gan nebija vienisprātis, vai naudas sodu dubultošana ir samērīga un šajos ekonomiskajos apstākļos efektīvs veids, kā apkarot sēšanos pie stūres dzērumā.

Autovadītājam, kurš brauc 1-1,5 promiļu reibumā, paredzēts piemērot naudas sodu no 600 līdz 800 latiem, administratīvo arestu no piecām līdz desmit diennaktīm, kā arī uz diviem gadiem atņemt vadīšanas tiesības. Patlaban šī sankcija ir 400 latu apmērā, savukārt tiesības par šādu pārkāpumu var atņemt tikai uz vienu gadu.

Visbargākais sods paredzēts par transportlīdzekļa vadīšanu, ja alkohola koncentrācija organismā pārsniedz 1,5 promiles, – vainīgajam saskaņā ar iecerētajiem grozījumiem būs jāšķiras no 800 līdz pat 1000 latu, administratīvais arests paredzēts no 10 līdz 15 diennaktīm, kā arī būs iespējama tiesību atņemšana uz četriem gadiem.

Ja izelpā vai asinīs konstatētā alkohola koncentrācija būs nedaudz mazāka – no 0,5 līdz 1 promilei -, naudas sods būs no 300 līdz 450 latiem, un tiesības varēs atņemt uz vienu gadu. Patlaban šis sods ir no 200 līdz 300 latiem, bet tiesības atņem uz pusgadu.

Ceļu satiksmes drošības direkcija komisijas sēdē uzsvēra – lai arī situācija uz ceļiem pēdējos gados ir uzlabojusies, Latvija starp Eiropas Savienības valstīm joprojām ir kritiskajā piektajā vietā bojāgājušo skaita ziņā, bet naudas sods par braukšanu reibumā ir viens no zemākajiem visā Eiropas Savienībā.

Likumprojekts otrajā un trešajā lasījumā vēl jāskata Saeimā.

Komentāri (29)

bmb 21.04.2010. 10.33

Aktīvas rīcības imitācija.

0
0
Atbildēt

0

Ieva 20.04.2010. 17.47

Vai nebija labāk policistiem pielikt algas, nevis pacelt sodus?

Infantīli puritāniskās tantes no Saeimas jau varbūt varētu ailiegt alkohola glāžu tirdzniecību, ja jau ar to 1. septembri kaut kā nesanāca.

0
0
Atbildēt

0

Ieva 20.04.2010. 17.42

Nav ko krāmēties ar pussoļiem – nošaušana uz vietas ar pēcnāves auto konfiskāciju. Bez tiesas. Kā Krievijā- nosaucot par teroristiem. Katrs dzērājs pie stūres taču ir potenciāls slepkava.

Manuprāt, Saeimas aktieri strādā 2 režīmos: pēc kontrakta (Maizītis), vai bērnudārza režimā. Kaut gan – ja pavēro, bērnudārzā kārtības ir vairāk.
Saeima atkal un atkal demonstrē savas prāta spējas un pieņem absurdus likumus.
Nu vai ezim nav skaidrs, ko šis likums dos? Taču ka vienīgi Korupcijas pieaugumu policijā. Nu kurš maksās 1000 ls, ja var “sarunāt” un maksāt 50?. Vai tiešām tautas kalpi ir tik naivi, ka tic, ka likums tirgot alkoholu līdz 10:00 samazina tā patēriņu? Vai, ka sods līdz 1000ls samazinās dzērāju skaitu? Cik paši neesat maksājuši- un pavaicājiet jebkuram savam paziņam, lai izstāsta par pēdejo reizi kad atpircies. Nu jau ir nonācis tik tālu, ka piecītis policijai vairs netiek uzskatīts par korupciju. Tas tā, visiem taču jādzīvo…

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu