Pavada pēdējā gaitā Polijas prezidentu • IR.lv

Pavada pēdējā gaitā Polijas prezidentu

22
AFP/LETA

Krakovā uz Kačiņsku pāra bērēm pulcējās 100 tūkstoš cilvēku, arī daudzu valstu vadītāji

Polijā svētdien pavadīts pēdējā gaitā traģiski bojāgājušais prezidents LehsKačiņskis un viņa sieva Marija, kas atdusēsies Vavelas pilī Krakovā līdzās Polijas karaļiem un nacionālajiem varoņiem, vēstī LETA. Bēru kortežu pa Krakovas ielām pavadīja desmitiem tūkstoši cilvēku, metot aizgājēju ceļā ziedus.

Oficiālā sēru ceremonija sākās svētdien plkst.14 (plkst.15 pēc Latvijas laika), visā Polijā zvanot baznīcu zvaniem un skanot sirēnām. Bēru dievkalpojums notika Krakovas Dievmātes bazilikā, un cilvēki, kas bija pulcējušies laukumā pie baznīcas, varēja to vērot ārpusē novietotos ekrānos.

Pēc dievkalpojuma Polijas prezidenta un viņa sievas šķirsti uz lielgabalu lafetēm tika nogādāti Vavelas katedrālē un ievietoti sarkofāgos, uz kuriem iegravēti viņu vārdi un krusta zīme. Viņu atdusas vieta atrodas līdzās Polijas neatkarības līdera Jozefa Pilsudska sarkofāgam.

Īslandes vulkāna izvirduma radītā gaisa satiksmes haosa dēļ uz Polijas prezidenta bērēm neieradās ASV prezidents Baraks Obama, Vācijas kanclere Angela Merkele, Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, Lielbritānijas princis Čārlzs un Dienvidkorejas premjerministrs Čuns Unčans.

Daudzu Polijai tuvo Austrumeiropas valstu līderi uz Krakovu devās pa autoceļiem un dzelzceļiem. Automašīnā ceļu turp mēroja Latvijas prezidents Valdis Zatlers, bērēs piedalījās arī Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite. Ar lidmašīnu Polijā ieradās Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs.

Krakovas arhibīskaps Staņislavs Dzivišs pateicās ārvalstu līderiem, kas ieradušies uz Polijas valsts vadītāja bērēm, un pauda cerību, ka traģēdija palīdzēs pielikt punktu gadu desmitiem ilgušajai spriedzei Polijas un Krievijas attiecībās. Jau vēstīts, ka 10.aprīlī aviokatastrofā Krievijā pie Smoļenskas gāja bojā ne vien Polijas prezidents, bet arī liela daļa valsts elites, kas devās uz piemiņas ceremoniju Katiņā, kur pirms 70 gadiem tika noslepkavoti tūkstošiem poļu virsnieku.

Savukārt Polijas prezidenta pienākumu izpildītājs, Seima spīkers Broņislavs Komorovskis pauda cerību, ka Krievija reiz atklās visu patiesību par Katiņas slaktiņu. Komorovskis un Polijas premjerministrs Donalds Tusks pirms bēru ceremonijas tikās ar Medvedevu.

Komentāri (22)

mary75 18.04.2010. 22.14

Kučinskis daudz ko teica tieši, bez pārspīlētā politkorektuma, gan Krievijai, gan Rietumu politiķiem, aizstāvot Polijas intereses, un tas viņam izdevās, Polija nepiekāpās ne Krievijai, ne ES praktiski nevienā jautājumā.
Tā ka sevišķu mīlestību no rietumu politiķu puses viņš neiemantoja.
Iespējams, tāpēc, daudzu lielāko rietumvalstu vadītājiem nokļūšana Polijā uz bērēm izrādījās neispējama, jo nelidoja lidmašīnas, kaut arī brauciens ar auto prasītu pāris stundas.
Bet Krievijas un austrumu valstu vadītājiem gan tas nekādas grūtības nesagādāja.
Un poļi to ilgi atcerēsies, varat ticēt.

+1
0
Atbildēt

2

    ilmisimo > mary75 19.04.2010. 07.12

    Merkelei jau bija tik tālu “‘jālido”.Vecās ES valstis Polijā kļūs vēl “populārākas”.Izskatās pēc mudinājuma poļiem balsot par Kačinska partiju.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 19.04.2010. 07.56

    Jā, ES līderi nodemonstrēja apbrīnojanu “vienotību” un “solidaritāti”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Driimeris 18.04.2010. 21.17

Mūžīgo mieru Leh! Aizgāja īsts Polijas patriots, mūsu Zatleram & Co. būtu daudz ko pamācīties no Kačiņska k-ga.. Varbūt beidzot no mūsu politiķiem es dzirdētu ”mūsu valsts”, nevis dažādus locījumus par tēmu ”šī valsts”!

+1
0
Atbildēt

0

Romāns Smirnovs 19.04.2010. 10.48

Merkele ir visnožēlojamākā. Polija ir Vācijas kaimiņvalsts un nav tā, ka viņa bija “iesprūdusi” kaut kur ASV vai citur pasaules otrā malā. Būtu Lisabonā kāpusi mašīnā un braukusi. Google Maps rāda, ka līdz Krakovai būtu 1 diena un 7 stundas. Jā, droši vien nebūtu izgulējusies, bet tomēr – nav jau tā ka valstu prezidenti katru dienu iet lidmašīnas katastrofās bojā, lai nevarētu mazliet iespringt. Tas tomēr nav – “šodien iešu laicīgi gulēt, baigi miegs nāk, neko nevaru izdarīt…”.

Protams, iespējams, tas ir attieksmes jautājums. Laiks rādīs.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu