Polija atvadās no prezidenta Kačiņska • IR.lv

Polija atvadās no prezidenta Kačiņska

28
AFP/LETA
Indra Sprance

Klusuma brīdi un aizlūgumus svētdien notur arī citās Eiropas valstīs. Jaunā valsts galvas vēlēšanas būšot klusas un mierīgas

Lai arī pagājusi jau nedēļa kopš traģiskās aviokatastrofas Krievijā, kurā gāja bojā Polijas prezidents Lehs Kačiņskis ar kundzi un desmitiem Polijas valsts pārvaldes un inteliģences pārstāvju, Polija joprojām ir šokā un sēro, ir.lv stāstīja Polijā dzīvojošais Zinātņu akadēmijas darbinieks, doktors Miroslavs Jankoviaks.

Cilvēki visu nedēļu pulcējās pie prezidenta pils, lai atvadītos, aizlūgtu par Kačiņski un viņa kundzi Mariju. “Polija sēro,” saka Jankoviaks. Viņš norādīja, ka iekšpolitiski situācija valstī ir stabila, un ārkārtas prezidenta vēlēšanas, visticamāk, notiks jūnijā.

Daļa Polijas iedzīvotāju traģisko aviokatastrofu uztvēruši kā zīmi, kā sodu par asajiem iekšpolitiskajiem strīdiem, tāpēc paredzams, ka prezidenta ārkārtas vēlēšanas notiks “citā līmenī” – klusi un mierīgi, tajās nebūs nekādu “melno kampaņu”, stāstīja Jankoviaks. Tiek pieļauts, ka prezidenta vēlēšanās piedalīsies pašreizējais prezidenta pienākumu izpildītājs parlamenta  Broņislavs Komorovskis. Pagaidām nav zināms, vai prezidenta amatam kandidēs arī Kačiņska brālis Jaroslavs.

Lai godināto pagājušo sestdien Smoļenskas aviokatastrofā bojāgājušo Polijas prezidentu Lehu Kačiņski un pārējos 95 traģiskās avārijas upurus, sestdien piemiņas pasākumam vēsturiskajā Pilsudska laukumā Varšavā pulcējās desmiti tūkstoši sērotāju, vēstī aģentūra LETA.

Plkst.8.56 – brīdī, kad pirms nedēļas avarēja prezidenta lidmašīna – signalizēja sirēnu taures. Tās vēlreiz bija dzirdamas dienvidū, kas sākās piemiņas ceremonija. Gājēji apstājās klusuma brīdim, automašīnas tika apturētas. Tika nolasīti bojāgājušo vārdi, viņu fotogrāfijas bija novietotas Pilsudska laukumā aiz altāra, kuru greznoja liels, balts krusts.

Leha un Marijas Kačiņsku bēres notiek svētdien pulksten 15 Vavelas pilī Krakovā, kur agrāk apbedīti Polijas valdnieki. Tajās piedalīsies daudzu valstu vadītāji, lai gan iepriekš plānotā ASV prezidenta Baraka Obamas ierašanās varētu nenotikt aviosatiksmes slēgšanas dēļ. Uz Poliju sestdien ar auto devās arī Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Latvijā Polijas prezidenta bēru svētdien no plkst.12 līdz 12.03 pēc vietējā laika izsludināts triju minūšu klusuma brīdis, kā piemiņas pasākums tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas. Transportlīdzekļu un sabiedriskā autotransporta vadītāji tiek aicināti iespēju robežās apstāties un ievērot triju minūšu klusuma brīdi.

Latvijas Televīzijas (LTV) 1.kanālā translēs bēru ceremoniju, kā arī vairākas piemiņas pārraides. Pēc klusuma brīža sāksies piemiņas dievkalpojuma tiešraide no Svētā Jēkaba katedrāles, plkst.14.30 LTV 1.kanāla studijā būs Polijas vēstnieks Latvijā Ježijs Mareks Novakovskis un citi viesi. No plkst.15 sāksies bēru ceremonijas tiešraide no Krakovas, kur Polijas tauta atvadīsies no Polijas prezidenta un viņa dzīvesbiedres. Tā paredzēta līdz plkst.17.50.

Jau ziņots, ka sestdien, 10.aprīlī, lidmašīnas avārijā pie Smoļenskas pilsētas Krievijas rietumos gāja bojā Polijas prezidents, viņa dzīvesbiedre, vairāki Polijas Seima un Senāta locekļi, garīdznieki un augstas militārpersonas, kopā 96 cilvēki. No Varšavas uz Smoļensku lidojušajā lidmašīnā "Tu-154" atradās oficiālā delegācija, kas bija ceļā uz piemiņas pasākumu Katiņas slaktiņa memoriālā pie Smoļenskas.

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu