Skaists, skaists dēlītis • IR.lv

Skaists, skaists dēlītis

Sandra Zirne, SIA Kraujas Z valdes locekle. Foto — Ieva Salmane
Ieva Alberte

Pēc 18 gadu darbības mežizstrādē Kraujas Z aizvadītajā vasarā sāka kokus pārstrādāt taras dēļos. Pirmās eksporta kravas uz Īriju jau aizpeldējušas

Brauciet tagad, egles skaisti apsnigušas, telefonsarunā saka Sandra Zirne, Kraujas Z valdes locekle, sazvanīta pirms Jaunā gada. Gulbenes novada Lizumā egles tiešām apsnigušas kā Ziemassvētku pastkartē. Uzņēmums atrodas šosejas malā, piekļūšana ir viegla un pa līdzenu asfaltu: pasūtītājam pēc kokmateriāliem nav jākratās pa lauku ceļiem. Sandra sagaida birojā, pa kura logiem redzama jaunā ražotne. Viņas vīrs Jānis sarunai nozīmējis sievu, jo pašam jābūt mežā. Sandra stāsta, ka tieši vīrs ir uzņēmuma vilcējspēks. «Darbus esam sadalījuši tā — es vairāk esmu birojā, bet Jānis — mežā vai ražotnē.» SIA Kraujas Z apgrozījums 2017. gadā sasniedza 2,1 miljonu. Sandra sasniegumu komentē pieticīgi: «Nav nekā īpaša, ar ko lielīties, vienkārši izdarīts tas, kas plānots.»

Ar vecu belarusu

Pirms vairāk nekā 20 gadiem Sandra ar vīru Jāni dzīvoja Jēkabpilī, kur viņš strādāja par torņa celtņa vadītāju. Sākās Atmoda, un daudzi cilvēki palika bez darba, dibināja zemnieku saimniecības. Zirņu pāris nolēma pārvākties uz Gulbenes puses Alsupēm pie Jāņa vecākiem.

«Bija jādomā, ko darīt. Divi mazi bērni, darbu vajag. Es sāku strādāt pagastā par zemes komisijas sekretāri, pēc tam par dzimtsarakstu nodaļas pārzini un pagasttiesas priekšsēdētāju,» stāsta Sandra, kurai ir augstākā izglītība uzņēmējdarbībā.

Gribējās savu saimniecību un sākt patstāvīgu dzīvi, tāpēc Zirņi iegādājās māju Tirzā. Jānis gāja mežā piepelnīties ar rokas motorzāģi — tāpat kā daudzi citi vīri tuvējā apkārtnē. Zirņiem savas tehnikas nebija, vajadzēja pirkt traktoru, ar ko izvilkt kokus no meža. «Gājām uz banku. Mums uzticējās, iedeva kredītu. Joprojām esmu pateicīga, ka bankas filiāles vadītāja Līga Nagle toreiz veco lauku māju pieņēma kā ķīlu. Mums nebija nekā cita kā tikai vēlme strādāt,» atceras Sandra.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu