Skandāli, kas turpināsies nākamgad • IR.lv

Skandāli, kas turpināsies nākamgad

Bankas līdzīpašnieks Oļegs Fiļs 27. februāra preses konferencē par ABLV pašlikvidāciju. Foto — LETA
Indra Sprance, Pauls Raudseps

Ātri sabrūk, lēni likvidē

Trieciens bija negaidīts — un iznīcinošs. ASV iestāde FinCEN 13. februārī paziņoja, ka Latvijas ceturtā lielākā banka ir padarījusi «naudas atmazgāšanu par savas biznesa prakses pīlāru», un rosināja to iekļaut institūciju sarakstā, ar kurām ASV uzņēmumiem aizliegti  darījumi. Jebkurai bankai tas būtu nāves spriedums. Rezultātā Eiropas Centrālā banka piektdien, 23. februārī, konstatēja, ka ABLV «brūk vai, visticamāk, sabruks», un jau pirmdien, 26. februārī, akcionāri paziņoja par bankas likvidāciju.

Taču ar to tikai sākās cīņa par pāris miljardus vērtajiem aktīviem. ABLV 3. martā iesniedza pašlikvidācijas plānu, kas naudas atdošanu kreditoriem būtībā atstātu pašas bankas rokās. Pret šādu liberālu pieeju asi iebilda ASV pārstāvji — tā zustu iespējas izķert netīro naudu.

Nonācis spīlēs, finanšu uzraugs FKTK vilcinājās krietni ilgāk nekā sākumā paredzētās 30 dienas un tikai 12. jūnijā paziņoja, ka ABLV tiks pakļauta sevišķam, no ārpuses kontrolētam pašlikvidācijas procesam. FKTK uzskatīja, ka iecelt pilnīgi neatkarīgu likvidatoru nebūtu juridiska pamata.

Sākās nākamais cēliens — aizdomīgu kreditoru atpazīšanas metodoloģijas izstrāde. Spiedienu izveidot vissmalkāko sietu, caur kuru neizlīstu neviens netīrs cents, pastiprināja augustā publiskotais Moneyval ziņojums par Latviju. Tas dod valstij vienu gadu sakārtot savu naudas atmazgāšanas apkarošanas sistēmu, vai arī nonākt «pelēkajā sarakstā» un līdz ar to nodarīt nopietnu kaitējumu visai tautsaimniecībai. Moneyval pārstāvji apliecināja, ka tieši ABLV likvidācijas process un Latvijas spēja celt apsūdzības naudas atmazgātājiem var būtiski ietekmēt viņu gala lēmumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu