Juris Rubenis. Ievainojums ir palīdzējis • IR.lv

Juris Rubenis. Ievainojums ir palīdzējis

1
Anda Burve-Rozīte

Šī gada sākumā Juris Rubenis (57) pameta mācītāja amatu, nevēloties saasināt konfliktus Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas iekšienē, un kā ļoti pieprasīts semināru vadītājs sāka darbu paša ar domubiedriem izveidotā Integrālās izglītības institūtā Ķīpsalā.

Ķīpsalu kā skaistu pastkarti veido atjaunotie koka arhitektūras nami, kas pieder finansiāli veiksmīgākajiem no mūsdienu Latvijas sabiedrības. Šeit Juris Rubenis un uzņēmējs Uldis Pīlēns kopā ar dzīvesbiedrēm Ingu Rubeni un Ilzi Pīlēnu izveidojuši Integrālās izglītības institūtu. Kvalitatīvs šeit ir viss, sākot ar mēbelēm un labierīcību ziepēm un beidzot ar mākslas darbiem — izvēlēta Ilmāra Blumberga tēlniecība. Laipns un ieturēts, kā parasti, Rubenis intervijas rītā izrāda namu un piestāj pie viena no latviešu mākslas ģēnija veidotajiem darbiem — Ievainotā kalpotāja. Pēc Rubeņa domām, mūsdienās cilvēks negrib būt kalpotājs, bet mākslinieks uzskatījis, ka tā ir pati augstākā vieta, kur var nonākt. «Es tam piekrītu,» saka viens no Latvijas garīgajiem līderiem trīsdesmit gadu garumā. Un turpina: «Ja tu kalpo, pasaule tevi nemitīgi ievaino. Re, te figūrai izdauzīti caurumi, kaut kas iedurts. Zīmīgi, ka caur šiem ievainojumiem plūst tādas kā caurules — ar tām tiec savienots ar citiem pasaulē, kuri arī ir ievainoti.»

Sev raksturīgajā poētiskajā manierē Rubenis sniedz apcerīgu atbildi uz jautājumu, kā ievainojumi — nesaskaņas luterāņu mācītāju vidū par viņa praktizēto kristīgo meditāciju — ietekmējuši iekšējo mieru un nākotnes nodomus. «Ievainojumi atver. Ja tu ar tiem nestrādā, tie sarūgtina un padara dusmīgu. Ja ļauj šiem ievainojumiem sevi mainīt, tie padara tevi plašāku — prāts paliek plašāks, sirds paliek plašāka, tiec savienots ar kaut ko lielāku par sevi.»

Rubenis jau pirms intervijas smalkjūtīgi brīdinājis, ka sarunā nevēlas gremdēties domstarpībās, kas luterāņu mācītāju vidē raisījušās deviņu gadu garumā, kopš viņš sāka runāt par kristīgo meditāciju un integrālo pieeju, uz baznīcas namu Torņakalnā aicināja šim virzienam piederīgos skolotājus no Šveices, ASV. Vislielāko traci baznīcas konservatīvo uzskatu vidē viņš sacēla ar grāmatu Viņš un viņa. Mīlestība, attiecības, sekss, kas iznāca 2016. gadā. Tajā mācītājs skāra arī homoseksualitātes jautājumu, atzīstot, ka pret to kļuvis daudz iecietīgāks.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu