Dzīvē kā teātrī • IR.lv

Dzīvē kā teātrī

No kreisās: Jevgēnijs Kulagins, tulks Markuss Vailers un soprāns Ruzana Mantašjana skatās Kirila Serebreņņikova atsūtīto videokomentāru. Foto — The New York Times
E. Dž. Goldmans, © The New York Times News Service

Jau vairāk nekā gadu slavenais krievu režisors Kirils Serebreņņikovs atrodas mājas arestā, taču tas neliedza viņam iestudēt operu 2200 km attālumā no Maskavas. Kā tas bija iespējams?

Mums ir jauna ziņa no Kirila, vēlā oktobra pēcpusdienā Cīrihes operas mēģinājumu zālē iesaucas horeogrāfs Jevgēnijs Kulagins un pie viņa piesteidzas ducis dziedātāju un skatuves tehniķu. Viņus interesē jaunākais video, kas pienācis no režisora Kirila Serebreņņikova — cilvēka, kuru vairāki iestudējumā nodarbinātie nekad pat nav satikuši.

Serebreņņikovs, viens no vadošajiem teātra un kino režisoriem Krievijā, mājas arestā atrodas kopš 2017. gada augusta, kad viņu apsūdzēja par 133 miljonu rubļu (1,8 miljoni eiro) piesavināšanos no valdības piešķirtā atbalsta kādam teātra projektam. Lietas izskatīšana tiesā sākās novembra sākumā, un sēdes jau vairākkārt pārceltas. Ja Serebreņņikovu atzīs par vainīgu, viņam draud 10 gadi cietumā. Taču režisora atbalstītāji norāda: šī krimināllieta ir safabricēta, lai Krievijas valdošā elite varētu atriebties Serebreņņikovam par viņa provokatīvo mākslu.

Par spīti arestam Serebreņņikovs (49) tomēr spēja iestudēt Mocarta Così fan tutte, kuras pirmizrāde Cīrihē notika 3. novembrī. Viss operas tapšanas process vairāk atgādināja starptautisku spiegu ķēdi: slepenu apmaiņu ar USB zibatmiņā iekopētām datnēm, advokātu kā kurjeru un apbrīnojamu pacietību, it īpaši no Cīrihes operas puses, kura pieņēma lēmumu nodrošināt Serebreņņikovam pilnīgu kontroli pār iestudējuma māksliniecisko pusi, par spīti mājas aresta noteiktajiem ierobežojumiem.

Cita veida pastnieks

Tajā oktobra pēcpusdienā dziedātāji un tehniķi sasēdās puslokā un pievērsās planšetdatoram iPad ar pieslēgtu skaņas sistēmu. Kulagins, kas jau agrāk bija sadarbojies ar Serebreņņikovu un šajā iestudējumā kļuva par līdzrežisoru, nospieda Play. Mazajā ekrānā parādījās Serebreņņikovs melnā krekliņā, brillēs ar melniem rāmjiem un īsi nogrieztu bārdu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu