Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Lielbritānijas premjere Terēza Meja otrdien ieradās Berlīnē, sākot vairāku Eiropas galvaspilsētu apceļošanu, lai tiktos ar Eiropas Savienības līderiem un pārrunātu situāciju pēc Brexit balsojuma atcelšanas britu parlamentā. Foto — AFP/LETA

Lielbritānijas premjere Terēza Meja atcēla otrdien britu parlamentā paredzēto balsojumu par Brexit vienošanos, jo tika prognozēts, ka Mejas piedāvātā vienošanās tiktu noraidīta ar lielu balsu pārsvaru. Pastāvot «plašas un dziļas bažas» par robežu starp Ziemeļīriju un Īriju — vienošanās garantē robežas paturēšanu atvērtu, taču tie radītu Ziemeļīrijā nedaudz atšķirīgus apstākļus nekā pārējā valstī. Mejas preses pārstāvis paziņojis, ka balsojums notiks līdz 21. janvārim, tajā pašā laikā valdība pastiprina gatavošanos aiziešanai no ES bez vienošanās.

ES Tiesa atzinusi, ka Lielbritānija var vienpusējā kārtā apturēt izstāšanos no ES. Tiesneši secināja, ka Lielbritānijai ir tiesības uz šādu soli un tam nav nepieciešams pārējo ES valstu akcepts. Paredzēts, ka Lielbritānija izstāsies no ES 2019. gada 29. martā.

Lielbritānija nolēma apturēt tā dēvēto «zelta vīzu» programmu, lai ieviestu stingrākus noteikumus cīņā pret naudas atmazgāšanu un organizēto noziedzību. Uzturēšanās atļaujas līdz šim varēja iegūt cilvēki, kuri valstī ieguldīja vismaz divus miljonus britu mārciņu.

Pēc 18 mēnešu ilgām debatēm 164 valstis pirmdien Marokā parakstīja ANO Globālo migrācijas paktu, kas ir pirmais starptautiskais dokuments pēc bēgļu krīzes sākuma. Vienošanās domāta migrācijas starptautiskai koordinācijai, un tā valstīm nav obligāta. Dokumentu bez Latvijas kā vienīgās Baltijas valsts neparakstīja arī ASV, Austrija, Austrālija, Čīle, Čehija, Itālija, Ungārija, Polija, Slovākija un Dominikānas Republika.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu