Elektroniska krātuve • IR.lv

Elektroniska krātuve

Nacionālās enciklopēdijas galvenais redaktors Valters Ščerbinskis sola, ka gandrīz katru dienu vietnē Enciklopedija.lv parādīsies jauni ieraksti. Foto — Reinis Inkēns
Marija Leskavniece

Visiem viegli pieejams kvalitatīvas informācijas avots. Tāda ir iecerēta digitālā Nacionālā enciklopēdija

Vietne Enciklopedija.lv lasītājiem tiks atklāta 18. decembrī. Katrs, kas, sākot no pulksten 11, to atvērs, atradīs vairāk nekā 700 šķirkļu par visdažādākajām tēmām, ko latviešu valodā veidojuši 350 autori. Kvantu fizika, rokmūzika, vēsture, literatūra, balets — šīs ir tikai dažas no vairāk nekā 50 nozarēm. Paralēli vispārējiem jautājumiem īpaša uzmanība digitālajā enciklopēdijā veltīta letonikai — izceļot Latvijai būtiskus notikumus, personības un faktus.

Lai lasītājiem būtu vieglāk orientēties enciklopēdijas saturā, ieviesta arī rubrika Lietpratējs iesaka, kurā nozaru speciālisti pieteiks kādu interesantu rakstu. Pirmais raksts, kas izcelts šajā sadaļā, ir Gustava Strengas un Klāva Sedlenieka veidotais materiāls par Ziemassvētku eglīti. Tāpat enciklopēdijas veidotāji iecerējuši iepazīstināt lasītājus ar tās tapšanas aizkulisēm un redakcijas darbu.

Enciklopēdijā ievietoti arī vairāki simti interaktīvu materiālu — attēli, video un audio faili. Piemēram, šķirkļus par valodām papildina ne tikai vizuālie materiāli, bet arī audiofails ar dialoga fragmentu no filmas Limuzīns Jāņu nakts krāsā, kas jau pārtulkots lībiešu, lietuviešu un citās valodās. Digitālās enciklopēdijas sākumlapā lasītāji varēs redzēt jaunākos materiālus, kas pievienoti vietnei, kā arī sekot līdzi kopējai statistikai par šķirkļiem, autoriem un redakcijas darbiniekiem. «Visi šie skaitļi augs. Gandrīz katru dienu tie mainīsies. Tikai tad šim darbam ir jēga, ja tas ļoti ilgi turpinās,» saka Nacionālās enciklopēdijas galvenais redaktors Valters Ščerbinskis.

Sākot darbu pie enciklopēdijas izstrādes, būtiskākais bija saprast, pēc kādiem principiem tā tiks veidota. Latvijas Nacionālās bibliotēkas paspārnē tapušās enciklopēdijas pamatā ir šķirkļu princips, tā lietotājiem pieejama bez maksas un primāri veidota digitālajai videi. Jau iznācis viens enciklopēdijas drukātais sējums Latvija, un nākotnē, iespējams, taps vēl citi. Enciklopēdijas darbu pārrauga padome, ko vada kultūras ministre, bet nozaru redkolēģija, kuru veido 57 dažādu zinātnes jomu pārstāvji, un ilustrāciju redkolēģija palīdzējušas izveidot enciklopēdijas klasifikāciju. Tās arī saista redakciju ar speciālistiem un konkrēto zinātņu nozaru pārstāvjiem. «Lai panāktu kvalitatīvu rezultātu, atslēgas moments ir laba sadarbība ar akadēmisko vidi,» uzsver enciklopēdijas galvenais redaktors.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu