Brūces, kurās jāber sāls • IR.lv

Brūces, kurās jāber sāls

6
Kristina Sabaļauskaite. Foto — Pauļus Gasjuns
Gunita Nagle

Mākslas darbi var palīdzēt dziedēt vēsturiskas traumas, uzskata rakstniece Kristina Sabaļauskaite, tetraloģijas Silva rerum autore

Uzdrošinos apgalvot, ka lietuviešu rakstniece Kristina Sabaļauskaite ir viena no latviešu mīļākajām vēsturisko romānu autorēm. Rakstniece smejas, ka latviešu fani vairākkārt viņu mēģinājuši pierunāt uzrakstīt par Latvijas vēsturi. Arī nupat Prozas lasījumos lasītāji jautājuši, kad tad būs kāds romāns par Rīgu vai latviešiem, un viņa noturīgi slēpās aiz vārdiem, ka ir māņticīga un nekad nevienam neatklāj savus nolūkus.

Par vienu no visaugstāk vērtētajiem rakstniekiem gan Lietuvā un Latvijā, gan arī Polijā Kristinu Sabaļauskaiti padarījusi tetraloģija Silva rerum, kuras pirmais romāns izdots pirms desmit gadiem. Vēstījums par Žemaitijas bajāru Norvaišu ģimenes gaitām 17. un 18. gadsimtā atklāj ne tikai tā laika Lietuvas Dižkunigaitijas sadzīvi, politiku un kultūru, tas uzjundī arī pārdomas par cilvēka attiecībām ar sevi, dzīvi un nāvi.

Tikai tad, kad bija iznākusi Silva rerum pēdējā daļa, Sabaļauskaite atklāja, ka jau no paša sākuma tetraloģiju būvējusi atbilstoši baroka laikmetā populārajam priekšstatam, ka pasauli veido četras stihijas: zeme, gaiss, uguns un ūdens. Zeme ir atklāta pirmajā daļā, vēstot par Norvaišiem, kuri savu muižu un dārzus ap to pārvērš par noslēgtu un rāmu Arkādiju.

Otrā daļa, kurā aprakstīts mēris, veltīta gaisa stihijai. Jo tajos laikos ticēja, ka slimības izplatās pa gaisu. Silva rerum III plosās kaislības, intrigas un Viļņas ugunsgrēks — šis romāns saistīts ar uguni. Bet pēdējā romānā valda ūdens. «Kad cilvēki to uzzina, viņi sāk visas četras grāmatas lasīt no jauna,» pastāstījusi par stihijām latviski iztulkotās Silva rerum IV prezentācijā, Sabaļauskaite gudri smaidīja.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu